Badyl na myszołowa - pomoc pilnie potrzebna!
Napisano 05 września 2009 - 18:23
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 05 września 2009 - 18:42
11-13m będzie pewnie dobre dla zdjęć albumowych, statycznych. Dla dynamicznych, z rozłożonymi skrzydłami może być za blisko.
na dynamiczne nie liczę, światło 5,6 (a zalecane 7.1 w tym szkle)to tego max iso 400 w moim olympusie - jest dość ciężko na łapanie ruchu, no może to miejsce będzie z lepszym światłem niż poprzednie czatownie - zobaczymy.
Girdian - problem w rozmyciu tła, przy 70mm -tce efekt najsłabszy, a jak już wspomniałem - teren niezbyt przyjazny.
dzięki panowie
pozdrawiam
Napisano 06 września 2009 - 12:16
daleka linia lasów powoduje ciemne tło, dlatego tak to chciałem zrobić, żeby tłem były wysokie wysuszone trawy.
Pzdr
Moje doświadczenia skłoniły mnie jednak do szukania w tym roku takiego miejsca, gdzie tłem będzie linia lasów. W poprzednim sezonie za tło miałem trzciny nadjeziorne... i ich kolorek nie bardzo sie komponował z drapolem (oraz z liskiem, który tam zawitał)... a raczej za bardzo się komponował - model i tło się zlewały. Z suchymi trawami może być podobnie, zerknij na te moje zestawienia kolorystyczne:
http://www.fotoprzyr...us-vt28,150.htm
i nastepna strona
Napisano 06 września 2009 - 13:03
Jestem w takiej sytuacji, że wysokością ustawionego badyla mogę "regulować" tło. Jednak, nie mam żadnej pewności czy ptak zechce tam usiąść, czy będzie rządził w większości czasu gdzieś na glebie.
Zamieszczam fotki próbne :
5

6

7

pewne rzeczy muszę jeszcze dopracować (trawki, drzewka itd)
w tym wątku wygląd czatowni i widok z niej (za parę minut wstawię zdjęcia): http://www.fotoprzyr... ... 292,30.htm
pzdr
Napisano 06 września 2009 - 13:32
(Wojtek)
Napisano 06 września 2009 - 13:43
Napisano 06 września 2009 - 13:53
kasprzyk, max trzy zdjęcia - a gdzie numeracja.
przepraszam, myślałem, że tu to nie obowiązuje, poprawione
pzdr
Napisano 06 września 2009 - 22:54
Ale przecież ZD 70-300 to jest zoom wiec w czym problem.
Tak jak wspomniał Kasprzyk. Jest w niekorzystnej sytuacji pod względem rozmycia tła. Aby to osiągnąć musi używać jak najdłuższej ogniskowej. Oczywiście foty z ostrym tłem sa fajne pod warunkiem, ze więszkość masz z rozmytym

(Wojtek)
Napisano 07 września 2009 - 07:10
Zdjęcia środowiskowe fajna sprawa ale i przy takich fotkach trzeba zachować umiar w różnorodności elementów wałęsających się po kadrze.
Po prostu przy zbyt wielkim bałaganie na drugim planie trudno będzie się skopić na głównym bohaterze.
Napisano 07 września 2009 - 10:20
Poza tym myszaki nie lubią siadać na huśtających się patykach- wybierają kołki od ogrodzeń, złamane drzewa, gałęzie przy pniu drzewa itp.
W lesie tez mała jest szansa, że ptak usiądzie na wybranym przez nas badylu ponieważ w lesie ich pełno. Najlepsza jest otwarta przestrzeń, gdzie w najbliższym terenie nie ma gdzie usiaść.
Może ustaw czatownie tak aby fotografować modela siedzącego bezpośrednio na ziemi np. przy padlince- wtedy nieco poprawi się wygląd tła (jednolita ściana traw), a i szanse na sfotografowanie czegokolwiek bedzą większe
Powodzenia życzę!
(Wojtek)
Napisano 07 września 2009 - 13:06

Jest wiele sposobów aby zmusić ptaka do tego żeby wybrał ten, a nie inny badyl.
Napisano 07 września 2009 - 17:16
Jest wiele sposobów aby zmusić ptaka do tego żeby wybrał ten, a nie inny badyl.
Zdradzisz jakieś szczegóły

(Wojtek)
Napisano 07 września 2009 - 17:29
Do badyla na odpowiedniej wysokości trzeba drutem przywiązać mięcho, ptak siada na badylu i próbuje się do niego dobrać.
Jak się naje to korzysta z badyla do toalety.
http://www.fotoprzyr... ... 72,225.htm
Tak zrobiłem zdjęcia 64, 65 poniżej jest przywiązana porcja rosołowa.
Myślę, że przy pomocy pułapki na myszy można taki posiłek mu przygotować wykładając mysz na badylu to go zachęci, a przy okazji zrobić zdjęcie jak pożera mysz (to taka mała kombinacja i oszustwo

Napisano 07 września 2009 - 18:05

No i z innej beczki do znawców tematu,mam okazję na zasiadki tylko w weekendy,czy jest sens podchodzić do tematu jeśli bym wykładał porcje tylko w momencie wchodzenia do czatowni czyli sobota-niedziela??
Napisano 07 września 2009 - 19:26
Przemasl - wkopując te patyki - czułem, że to nie to - idą do poprawki. Zastanawiam się nad ściętym pniami z korzeniami (jest tego trochę w pobliżu) i także dołączam do pytania - czy taki prosty kołek o średnicy 10-15 cm będzie właściwy ?
ostapowicz - ta porcja rosołowa zaraz poniżej kadru ? a jaka wysokość od ziemi - jeżeli taka, żeby z dołu nie mógł jej sięgnąć - to znowu komplikuje mi się tło

dzięki panowie za cenne rady
Tikoś MZ - musisz żarcie wykładać tak często jak będzie to potrzebne - czyli wypadałoby codziennie sprawdzać jak schodzi towar

To jeszcze pytanie do wykładania zanęty - czy musi to być konkretna godzina - czy także w chodzi w rachubę albo świt albo zmierzch ?
pzdr
Napisano 08 września 2009 - 08:23

(Wojtek)
Napisano 08 września 2009 - 17:03
Co do częstości wykładania karmy to myślę, że jak w przez kilka sobót i niedziel wyłożysz karmę to myszaki będą czekały na swoje jedzonko gdzieś w okolicy.
Napisano 08 września 2009 - 18:06
jak w przez kilka sobót i niedziel wyłożysz karmę to myszaki będą czekały na swoje jedzonko gdzieś w okolicy.
Super, czyli promyk nadziei jest.Tak czy siak spróbuję.W ten weekend jadę stawiać budę,miejsce już w zasadzie wybrałem, zobaczymy co z tego wyjdzie,materiał już czeka pół roku.
Z tego co widzę wszyscy stawiacie budy w kształcie czworokąta,a czy spadzisty "dach" /\ nie byłby lepszy jeśli chodzi o deszcz czy śnieg.
Napisano 08 września 2009 - 19:55

Nie wiem czy to dobry pomysł, wkopałem drzewko z wieloma odgałęzieniami - na górze mam inne tło - oddalony o 100, 200 metrów las , "piętro" niżej wysuszone trawy
Zdjęcie nr 10 - to inny kołek wystawiony jakiś 1m Drzewko pierwsze to jakieś 3 metry
8

9

10

pzdr
Napisano 08 września 2009 - 20:19

Fajnie wykombinowałeś z tymi gałęziami