Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Srokosz - Lanius excubitor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
236 odpowiedzi w tym temacie

#121 Exodus

Exodus
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 19:52

guest1, bardzo łądne ;)
Może ja coś pokaże ;) z mojej czatowni ;)
51.
Dołączona grafika
52.
Dołączona grafika
53.
Dołączona grafika
Ptaki Puszczy Niepołomickiej
Nikon d5000 sigma 120-400

#122 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 14:35

54

Dołączona grafika

#123 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 15:21

I to jest to :thumbsup:

#124 buteo

buteo

Napisano 17 stycznia 2012 - 18:27

Ładnie sobie chłopaki poczynacie, na pewno naśladowców przybędzie,sam mam chrapkę :mrgreen:

Czy Wy kiedyś widzieliście ,wiedzieliście,że srokosz poluje też na ptaki :?: :shock:

Jechałem dziś przez pewną wieś dowiezć mięsa pod czatownię, była 16:20, widoczność bardzo dobra i w pewnym momencie zauważyłem jak z czyjegoś ogrodu wylatuje drobny ptaszek goniony przez niewiele większego. Od razu rozpoznałem srokosza, gonił modraszkę lub bogatkę, 'siedział' jej ciągle na ogonie, ta wpadła w malusieńką tuję,by się schronić,ale nie udało się - dopadł ją ! Trzymał ją w pazurach i się rozglądał za autami wyraznie zdenerwowany, dwa razy skubnął. Ja zatrzymałem się w miejscu,czyli na swoim pasie,mały ruch,ale pech chciał,ze ktoś nadjechał za mną i musiałem zjechać na pobocze.którego właściwie nie było i w tym momencie zniknęły oba. Nie wiem czy z nią odleciał,czy się oswobodziła - wątpię. Zamurowało mnie. Czaił się na ptaszki przy karmniku .... gdyby to krogulec widział 8-)
Nie wiedziałem,że jest do tego zdolny .

#125 mycza

mycza

Napisano 17 stycznia 2012 - 18:33

Ładnie sobie chłopaki poczynacie, na pewno naśladowców przybędzie,sam mam chrapkę :mrgreen:

Czy Wy kiedyś widzieliście ,wiedzieliście,że srokosz poluje też na ptaki :?: :shock:

Jechałem dziś przez pewną wieś dowiezć mięsa pod czatownię, była 16:20, widoczność bardzo dobra i w pewnym momencie zauważyłem jak z czyjegoś ogrodu wylatuje drobny ptaszek goniony przez niewiele większego. Od razu rozpoznałem srokosza, gonił modraszkę lub bogatkę, 'siedział' jej ciągle na ogonie, ta wpadła w malusieńką tuję,by się schronić,ale nie udało się - dopadł ją ! Trzymał ją w pazurach i się rozglądał za autami wyraznie zdenerwowany, dwa razy skubnął. Ja zatrzymałem się w miejscu,czyli na swoim pasie,mały ruch,ale pech chciał,ze ktoś nadjechał za mną i musiałem zjechać na pobocze.którego właściwie nie było i w tym momencie zniknęły oba. Nie wiem czy z nią odleciał,czy się oswobodziła - wątpię. Zamurowało mnie. Czaił się na ptaszki przy karmniku .... gdyby to krogulec widział 8-)
Nie wiedziałem,że jest do tego zdolny .

Ciekawa informacja, dzięki za podzielenie się :-D

guest1, Exodus, super ujęcia, gratki :bow:
Andrzej Myczkowski Warszawa

#126 Exodus

Exodus
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:04

Z tymi ptakami to prawda. Dziś wpadł w miesjce obok czatowni gdzie dokarmiają się bażanty. Chwycił mazurka i tyle go zobaczyłem. To była dosłownie chwila.

buteo, dziś moge powiedzieć że to nie myszak ;) Miesiąc czasu czekałem aż zacznie zerować. Może Ci się uda szybciej ;)
55
Dołączona grafika
56.
Dołączona grafika
Ptaki Puszczy Niepołomickiej
Nikon d5000 sigma 120-400

#127 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:41

57
Dołączona grafika

#128 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:50

guest1, niesamowite :shock:

#129 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:50

O ja pierdziu.Czyli jednak ,niezły z niego bandyta .

#130 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 19:56

Srokosz potrafi upolować kosa, a także młodego szczura wędrownego, ryjówkę czy mysz. Latem je głównie drobne kręgowce, jak małe ptaki, jaszczurki i inne gady, żaby i duże owady[5], np. chrząszcze, pasikoniki, szerszenie. Srokosz ma najbardziej różnorodną dietę wśród europejskich dzierzb.

To ptak drapieżny, mimo swych niewielkich rozmiarów. Poznać to można posilnym haczykowato zagiętym dziobie, jak u ptaków szponiastych. Spotyka się go na łąkach i polach, gdy siedzi na szczytach drzew, liniach energetycznych, czubku krzewów, słupkach lub innych eksponowanych terenowych obiektach przez długi czas. Służą mu one za miejsca obserwacyjne z których może czatować na swoją główną zdobycz - małe gryzonie. Gdy brakuje mu pokarmu, np. w trakcie panowania złej pogody (w zimne i deszczowe dni), gdy nie może polować, korzysta ze zgromadzonych wcześniej i poukrywanych zapasów. Są nimi wbite na kolec norniki, zarówno całe zwierzęta, jak i ich części, czasem owady, jaszczurki, a nawet małe ptaki śpiewające (najchętniej poluje na sikorki). Nabicie ułatwia ptakowi odrywanie dziobami kęsów, bo nie musi on wykorzystywać w tym celu nóg. Na ptaki poluje tym bardziej zimą, gdy myszy są wtedy poza jego możliwościami łowieckimi. Nie zawsze pokarm musi być wbijany, czasem ptak wciska go w rozwidlenie gałęzi. Poluje na nieco większe ofiary niż jego mniejszy krewniak - gąsiorek. Żeruje przeważnie na ziemi, choć potrafi chwytać swe ofiary w locie. Upatrzoną zdobycz może atakować z powietrza lub niedaleko podlatywać za nią. Jeśli jest większa rozdziobuje ją przytrzymując stopą.

#131 niemek

niemek

Napisano 17 stycznia 2012 - 20:11

Tak srokosz to prawdziwy zabijaka.

Tutaj mała anegdota związana z jego ptasim menu - link.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#132 mycza

mycza

Napisano 17 stycznia 2012 - 20:21

Exodus, mocne foty!

guest1, dobre zdjęcie, fajny artykół :-D
Andrzej Myczkowski Warszawa

#133 Monastor

Monastor

Napisano 17 stycznia 2012 - 20:42

guest1, świetne zdjęcie. Podoba mi się akcja i zimowa kolorystyka.

#134 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 22:23

Rozwalacie temat i tyle :-) Zdjęcia tak dobre, że ciężko wybrać faworyta
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#135 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 17 stycznia 2012 - 22:28

Exodus, guest1, :shocking:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#136 krzych

krzych

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:03

Póki co 41 nie do pobicia. Ale jak podejrzewam nikt jeszcze "broni" nie składa :) powodzenia!

#137 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 18 stycznia 2012 - 18:20

Świetne ujęcia :thumbsup: Mam do autorów pytanie techniczne - te spiżarnie to naturalne czy aranżowane?

#138 buteo

buteo

Napisano 18 stycznia 2012 - 18:27

guest1, świetnie się wpasowałeś w omawiany temat z tą bogatką :mrgreen:
Bardzo mi się podoba chłodna kolorystyka a "żółć" bogatki dodaje ciekawego kontrastu całości. :thumbsup:

#139 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 18 stycznia 2012 - 18:28

Jackos, tego typu spiżarnie to norma u dzierzb. Kilka ról pełnią - od znaczenia terytorium, poprzez sygnalizowanie jakości partnerce, a na pozbywaniu się toksyn z ofiar kończąc :-)

Srokosz potrafi upolować (...)

przy kopiuj/wklej warto jednak podać źródło z którego się korzysta ;-)

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#140 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 18 stycznia 2012 - 19:58

Jackos, tego typu spiżarnie to norma u dzierzb. Kilka ról pełnią - od znaczenia terytorium, poprzez sygnalizowanie jakości partnerce, a na pozbywaniu się toksyn z ofiar kończąc :-)

Ależ ja o tym doskonale wiem. Źle zrozumiałeś moje pytanie więc może inaczej je sformułuję - czy ta spiżarnia to robota srokosza czy może fotografa, który ją zaaranżował chcąc zwabić delikwenta przed obiektyw?