Srokosz - Lanius excubitor
Napisano 16 stycznia 2012 - 19:52
Może ja coś pokaże z mojej czatowni
51.
52.
53.
Nikon d5000 sigma 120-400
Napisano 17 stycznia 2012 - 18:27
Czy Wy kiedyś widzieliście ,wiedzieliście,że srokosz poluje też na ptaki
Jechałem dziś przez pewną wieś dowiezć mięsa pod czatownię, była 16:20, widoczność bardzo dobra i w pewnym momencie zauważyłem jak z czyjegoś ogrodu wylatuje drobny ptaszek goniony przez niewiele większego. Od razu rozpoznałem srokosza, gonił modraszkę lub bogatkę, 'siedział' jej ciągle na ogonie, ta wpadła w malusieńką tuję,by się schronić,ale nie udało się - dopadł ją ! Trzymał ją w pazurach i się rozglądał za autami wyraznie zdenerwowany, dwa razy skubnął. Ja zatrzymałem się w miejscu,czyli na swoim pasie,mały ruch,ale pech chciał,ze ktoś nadjechał za mną i musiałem zjechać na pobocze.którego właściwie nie było i w tym momencie zniknęły oba. Nie wiem czy z nią odleciał,czy się oswobodziła - wątpię. Zamurowało mnie. Czaił się na ptaszki przy karmniku .... gdyby to krogulec widział
Nie wiedziałem,że jest do tego zdolny .
Napisano 17 stycznia 2012 - 18:33
Ładnie sobie chłopaki poczynacie, na pewno naśladowców przybędzie,sam mam chrapkę
Czy Wy kiedyś widzieliście ,wiedzieliście,że srokosz poluje też na ptaki
Jechałem dziś przez pewną wieś dowiezć mięsa pod czatownię, była 16:20, widoczność bardzo dobra i w pewnym momencie zauważyłem jak z czyjegoś ogrodu wylatuje drobny ptaszek goniony przez niewiele większego. Od razu rozpoznałem srokosza, gonił modraszkę lub bogatkę, 'siedział' jej ciągle na ogonie, ta wpadła w malusieńką tuję,by się schronić,ale nie udało się - dopadł ją ! Trzymał ją w pazurach i się rozglądał za autami wyraznie zdenerwowany, dwa razy skubnął. Ja zatrzymałem się w miejscu,czyli na swoim pasie,mały ruch,ale pech chciał,ze ktoś nadjechał za mną i musiałem zjechać na pobocze.którego właściwie nie było i w tym momencie zniknęły oba. Nie wiem czy z nią odleciał,czy się oswobodziła - wątpię. Zamurowało mnie. Czaił się na ptaszki przy karmniku .... gdyby to krogulec widział
Nie wiedziałem,że jest do tego zdolny .
Ciekawa informacja, dzięki za podzielenie się
guest1, Exodus, super ujęcia, gratki
Napisano 17 stycznia 2012 - 19:04
buteo, dziś moge powiedzieć że to nie myszak Miesiąc czasu czekałem aż zacznie zerować. Może Ci się uda szybciej
55
56.
Nikon d5000 sigma 120-400
Napisano 17 stycznia 2012 - 19:50
Napisano 17 stycznia 2012 - 19:56
To ptak drapieżny, mimo swych niewielkich rozmiarów. Poznać to można posilnym haczykowato zagiętym dziobie, jak u ptaków szponiastych. Spotyka się go na łąkach i polach, gdy siedzi na szczytach drzew, liniach energetycznych, czubku krzewów, słupkach lub innych eksponowanych terenowych obiektach przez długi czas. Służą mu one za miejsca obserwacyjne z których może czatować na swoją główną zdobycz - małe gryzonie. Gdy brakuje mu pokarmu, np. w trakcie panowania złej pogody (w zimne i deszczowe dni), gdy nie może polować, korzysta ze zgromadzonych wcześniej i poukrywanych zapasów. Są nimi wbite na kolec norniki, zarówno całe zwierzęta, jak i ich części, czasem owady, jaszczurki, a nawet małe ptaki śpiewające (najchętniej poluje na sikorki). Nabicie ułatwia ptakowi odrywanie dziobami kęsów, bo nie musi on wykorzystywać w tym celu nóg. Na ptaki poluje tym bardziej zimą, gdy myszy są wtedy poza jego możliwościami łowieckimi. Nie zawsze pokarm musi być wbijany, czasem ptak wciska go w rozwidlenie gałęzi. Poluje na nieco większe ofiary niż jego mniejszy krewniak - gąsiorek. Żeruje przeważnie na ziemi, choć potrafi chwytać swe ofiary w locie. Upatrzoną zdobycz może atakować z powietrza lub niedaleko podlatywać za nią. Jeśli jest większa rozdziobuje ją przytrzymując stopą.
Napisano 17 stycznia 2012 - 20:21
guest1, dobre zdjęcie, fajny artykół
Napisano 17 stycznia 2012 - 20:42
Napisano 17 stycznia 2012 - 22:23
http://www.dolinanarwi.com.pl
#135 (Adrian Ciechanowski)
Napisano 17 stycznia 2012 - 22:28
Canon eos 400D+C 300mm f/4 L
http://fotografiaprz... ... strefa.pl/
Napisano 17 stycznia 2012 - 23:03
#137 (Jacek Zięba)
Napisano 18 stycznia 2012 - 18:20
Napisano 18 stycznia 2012 - 18:27
Bardzo mi się podoba chłodna kolorystyka a "żółć" bogatki dodaje ciekawego kontrastu całości.
#139 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 18 stycznia 2012 - 18:28
Srokosz potrafi upolować (...)
przy kopiuj/wklej warto jednak podać źródło z którego się korzysta
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
#140 (Jacek Zięba)
Napisano 18 stycznia 2012 - 19:58
Ależ ja o tym doskonale wiem. Źle zrozumiałeś moje pytanie więc może inaczej je sformułuję - czy ta spiżarnia to robota srokosza czy może fotografa, który ją zaaranżował chcąc zwabić delikwenta przed obiektyw?Jackos, tego typu spiżarnie to norma u dzierzb. Kilka ról pełnią - od znaczenia terytorium, poprzez sygnalizowanie jakości partnerce, a na pozbywaniu się toksyn z ofiar kończąc