dziwne zdjęcia przyrodnicze, popełnione w jakikolwiek sposób
Napisano 01 grudnia 2007 - 22:23
jeśli szanowna admnistracja postanowi przejechać walcem i wyrównać , przyjmę to z pokorą
na początek moja fota zrobiona obiektywem rybie oko na maroko
1.
miłego oglądania i ciekawych pomysłów. :->
Napisano 01 grudnia 2007 - 22:31
Bardziej ciekawostka
Napisano 01 grudnia 2007 - 22:38
odrobina luzu nikomu nie zaszkodziła !
nie znaczy to tez wcale ,ze moje wypociny maja jakąs wartość , to raczej prowokacja do myślenia jest.
Napisano 01 grudnia 2007 - 23:26
Nie wyczułem na ile żartujesz, a na ile coś kręcisz z tym rybim okiem
Hmm... dziwne zdjęcia... kwalifikują się ciężkie impresje?
Napisano 02 grudnia 2007 - 09:39
Napisano 02 grudnia 2007 - 13:38
Napisano 02 grudnia 2007 - 13:41
Technika ruchomego aparatu, ruch aparatu po okręgu, podstawowy ruch w pionie, lekki ruch falisty przy zbliżaniu się do obiektu.
2.
3.
4.
Napisano 02 grudnia 2007 - 14:34
BlueDun, A może lepiej zanabyć fiszajkę Zenitara?
nie kumam czaczy
edit:
hehe skumałem , może i tak , ale jakoś serca do tego nie mam , próbowałem , to piekielnie trudny temat imho jak sie chce naprawde coś dobrego pokazać a nie tam -za roa "zwykły pstryk "
monastor teraz nie żałuje prowokacji z watkiem ,nono sie podoba , uwielbiam takie klimaty , ja robiłem próby , nawet udane z pisaniem aparatem na dlugich czasach , ale te twoje lepsze jest , przyroda a juz normalnie przetworzona sztuka , kurde , myślę ,że ten wątek , może dać niektórym miejsce na upust twórczy , z jednym zastrzeżeniem , trzymamy sie przyrody !
Napisano 02 grudnia 2007 - 14:50
Ale faktycznie - fiszajka to bardzo specjalistyczne szkło...
Napisano 02 grudnia 2007 - 17:17
A 3 - to dla mnie przepiękna, nastrojowa baśń, nie mogę się napatrzeć!!! Dzięki, że wstawiłeś.
#11 (Michał Vogelgesang)
Napisano 02 grudnia 2007 - 17:35
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 02 grudnia 2007 - 18:00
michalv, saturacja i kontrast w DPP, zmniejszone, wyostrzone (ze względu na pomniejszenie) i skompresowane w Corel Photopaint
Samo rozmycie jest efektem ruchu aparatu.
Muszę sobie te fotki wydrukować przynajmniej w 20x30 i powiesić bo te kolorki nadają się na ścianę na zimowe wieczory.
Zimą muszę popełnić trochę podobnych zdjęć
Przede wszystkim jednak muszę się zająć normalną fotografią.
Niestety nowy teleobiektyw najpewniej czeka kalibracja, przez co będę miał więcej czasu na eksperymenty i klasyczne landszafty
Muszę się wreszcie zabrać za zwierzynę, a przede wszystkim ptactwo.
Napisano 02 grudnia 2007 - 18:12
nie żebym miał cos przeciwko czemu kolwiek , ale tak się wszyscy bronią , ja dopiero program poznaje i stwierdzam ,że on jest dla fotografów niejako przy okazji,
to jest program graficzny , twórczo kreatywne inklinacje twórcy z nad klawiatury wykonujacego !
aż sam sie dziwię swoim słowom , jakby nie było konserwatyzm twórczy z butów mi wyłazi , i się tego nie wstydzę i nadal twierdze ,że malowanie na płótnie czy desce ale w realu jest cool , a nie w kompie , jednak poglady zaczynaja mi sie lekko rozmiekczać , najbardziej szlak mnie trafia ( sam tak kiedyś mówiłem ), jak się sztuke netową sprowadza do poziomu chodnika , to troche za nisko jest imho .
z drugiej jednak strony , każdy kto może używa pewnie ,wbudowanych w zwykły aparat odszumiaczy , czyscicieli kurzu , niwelacji takowego automatem z foty , priorytetów jasnych parti obrazu , automatyki wyostrzania , af, itd itp , to ile tej natury w foceniu zostaje ???
p.s. fota 3 wisiała w galerii jakoś tak przeszła bez echa
edit :
kiedyś trzeba było rysować teraz mozna tak : moja pustułka
5.
a niedawno zachodziłem w głowę jak młodzi artyści potrafią tak oddać proporcje np. ludzkiego ciała , wystarczy przerobić fotografię , połowa digartów dnia jest tak zrobiona imho , oczywiście bardziej zawansowanymi technikami , ludzie podobno potrafią poswięcić ileś nocy ( jak juza ???) aby coś poprawić albo przerobić , zboczuchy chyba hhe
ale jaki splendor potem
hm jak ktoś tak lubi , może i ja kiedyś ?
#14 (Michał Vogelgesang)
Napisano 02 grudnia 2007 - 19:14
Napisałem: "Domyślam się, że bez Psa"dlaczego mam nadzieję że bez ps 'a ?
Na mnie robią wrażenie te zdjęcia właśnie dlatego, że są zrobione samym aparatem, a to oznacza, że autor musiał się trochę natrudzić i pomysleć zanim je zrobił.
W programach graficznych jest tyle różnych filtrów, że uzyskanie przeróżnych efektów nie jest problemem. A jak coś jest łatwe i nie wymaga myślenia to nie robi na mnie wrażenia. Nic nie umniejszając oczywiście 1 BlueDuna, bo takiego zdjęcia nie wyobrażam sobie bez obróbki
To jest oczywiście moje zdanie.
To trochę moja wina, bo upomniałem autora, ze fotki nie ma na forum. A to było sprzeczne z regulaminem galerii.p.s. fota 3 wisiała w galerii jakoś tak przeszła bez echa
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 02 grudnia 2007 - 19:20
BlueDun, apropos rysowania
Moja zabawa ze zdjęciami sikorek http://www.deviantar... ... nastor.png
(uwaga na rozmiar, ponad mega)
Napisano 02 grudnia 2007 - 19:23
nazwijmy go może " labolatoryjny "
oczywiście podpisuje sie pod tym co piszesz obiema nogami
piszesz świete słowa ! , ciszę się ,że nie sfiksowałem w temacie cyfryzacji analogowych przekazów .
imho jak mamy dyskutować jak nie bedzie za i przeciw ?
foty są bardzo dobre - napisałem ,że mnie też interesuje taki rodzaj fotografii , wlasnie wychodzi jak w necie ciężko jest przekazać obrazowo kontekst swojej wypowiedzi.
Napisano 04 grudnia 2007 - 22:39
Napisano 04 grudnia 2007 - 22:47
3 jest jedyną fotką z tej serii po cropie. W oryginale ma trochę fajniejszy kadr, ale przy pomniejszeniu całej klatki nie byłoby widać faktury tej trawy.
4 traci dużo na rozmiarze w jakim jest na necie. Najwięcej uroku zyskuje w dużym powiększeniu, kiedy widać fakturę tych poruszonych fragmentów. Zwłaszcza z odcieniami niebieskiego po lewej.
Napisano 04 grudnia 2007 - 22:56
Napisano 10 grudnia 2007 - 21:45
7.