Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sowa uszata - Asio otus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
766 odpowiedzi w tym temacie

#241 bernard74

bernard74
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 10 grudnia 2008 - 20:06

bernard74, Faktycznie za ciasno ale świetne kolorki i ostrość. :-) . I za Qelka pytanie na czym ona siedzi??

niech wam bedzie ze za ciasno . na moj gust nie....

a siedzi na drzewie..., moze tak jakis slupek byl ale ja nie pamietam...

#242 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 10 grudnia 2008 - 21:15

widziałam Twoje wcześniejsze zdjęcia i zauważyłam, że "Twoje" sowy lubują się w konkretnym gatunku drzew. Mają jakis obrany konketny rewir bądz ulubine drzewo gdzie odpoczywają czy poprostu udało Ci się je akurat w takim otoczeniu sfocic ? Z tym kadrowaniem to nie jest tak, że niech nam będzie po prostu żle sie takie zdjęcie ogląda bynajmniej ja je tak odbieram.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#243 Schadok

Schadok
  • Małomówny
  • 41 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 15:16

Ciasno nie ciasno strzał udany,brawo ;-)

#244 bernard74

bernard74
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 12:17

56.Portret

Dołączona grafika

#245 bydz

bydz
  • Małomówny
  • 44 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:29

57.

Dołączona grafika

#246 Wojtek_sl

Wojtek_sl

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:57

Ale zezuje na Ciebie :-D

#247 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 24 maja 2009 - 10:45

58
Dołączona grafika
Tofik - tak właśnie nazwał tą młodą uszatkę Tomek - kolega z pracy. W starym gnieździe srok, na sośnie koło domu Tomka, uszatki odchowały 3 z 5 piskląt. Pierwsze zginęło krótko po wykluciu się z jaja. Trzy już latają po okolicy. Toffik jako najmłodszy a tym samym najmniejszy i najsłabszy z lęgu został prawdopodobnie wypchnięty z gniazda i tylko opieka ze strony Tomka ocaliła go od śmierci. Tomek karmił go głównie karmą dla..... psów, co jak widać dobrze mu służyło ;-) Zdjęcie wykonałem tydzień temu. Toffik był żwawy i pełen ochoty do życia i wierzę że zasili miejscową populację tych pięknych sów. Dobrze że są tacy ludzie jak Tomek...
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#248 miszak

miszak

Napisano 24 maja 2009 - 11:40

Piękne zdjęcie Vulpes. Podziękowania dla Tomka.

#249 ŁukaszZ (Łukasz Ziewacz)

ŁukaszZ

Napisano 28 maja 2009 - 15:54

59. Dołączona grafika
60. Dołączona grafika

Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl

#250 buteo

buteo

Napisano 28 maja 2009 - 15:55

59 super :-D

#251 Dunadan

Dunadan

Napisano 28 maja 2009 - 19:45

ŁukaszZ, RE-WE-LA-CYJNE ujęcia! 59. to jedno z lepszych zdjęc uszatki jakie widziałem - przecudowne rozproszone światło i fantastyczne środowiskowe tło!

:ninja:

#252 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 28 maja 2009 - 20:07

Sowy to jednak są jakieś takie "straszne".Pięknie uchwycone zachowanie uszatki na 60.Jak się domyślam jest to postawa obronna mająca na celu pokazanie swoich gabarytów??

#253 Mikouak

Mikouak

Napisano 29 maja 2009 - 08:47

Demonicznie piękna. Dokładnie tak jak lubię :mrgreen:
Gartuluję i zazdroszczę spotkania.
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#254 widz

widz

Napisano 29 maja 2009 - 12:04

59-pięknie się prezentuje w zieleni.mam nadzieję,że to nie ostatnie słowo w tej scenerii ;-)
60-nie musisz tak blisko podchodzić.przydałby się cały "pióropusz" ;-) :-)

#255 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 29 maja 2009 - 15:22

60. myśle, że chciała cię odstraszyć. Tak mi się wydaje. Samo zdjęcie w sobioe piekne.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#256 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 09 czerwca 2009 - 11:40

61.

Dołączona grafika

Zdjęcie autorstwa braciaka.Wstawiam,bo wiąże się z nim mała przygoda.To puchate stworzenie najprawdopodobniej wypadło z gniazda lub gałęzi,próbując pierwszych uderzeń skrzydłami.Stojąc tak w lesie i nawołując matkę zwróciła na siebie uwagę sójek ,które wyraźnie miały ochotę coś nabroić(wcześniej byłem świadkiem jak sójka zadziobała małego zająca),mając w pamięci tą scenę postanowiłem zadziałać, przepędzając sójki i przenosząc sowę w bezpieczne miejsce.Na początku chciałem oddać sówkę do azylu ptasiego w Zoo,ale pojawiła się matka,więc pisklę powędrowało na miejsce.Wszystko dobrze się skończyło bo po jakimś czasie nie było już ani matki ani pisklaka.Swoją drogą cudne stworzenie.
Mam też pytanie do znawców tematu,czy takie pisklę poradzi sobie z wszędobylskimi sójkami i potrafi się obronić w takiej sytuacji.Bo mam małe wątpliwości czy dobrze zrobiłem ingerując w zdarzenie.

#257 Monastor

Monastor

Napisano 09 czerwca 2009 - 12:33

Tikoś, uszatki opuszczają gniazdo kiedy jeszcze nie potrafią latać. Przez jakiś czas przebywają w okolicy z rodzicami, swoją drogą całkiem fajnie potrafią się wspinać przy użyciu nóg i dzioba. To nic nadzwyczajnego.

Co do sójek... jak ma sobie nie poradzić to niech go lepiej zadziobią, widać jest za słaby, żeby przekazać geny dalej :sorry:

#258 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 09 czerwca 2009 - 13:58

Przez jakiś czas przebywają w okolicy z rodzicami, swoją drogą całkiem fajnie potrafią się wspinać przy użyciu nóg i dzioba. To nic nadzwyczajnego.

Nie mogłem wypatrzeć matki stąd moje działanie, później się pokazała,nawoływania też nie słyszałem,a z tego co wiem w tego typu sytuacjach jest to przez uszate praktykowane.Co do wspinania się to nie miałem pojęcia, no cóż nowe doświadczenie życiowe.

#259 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 09 lipca 2009 - 10:30

62.
Dołączona grafika

63.
Dołączona grafika

#260 cycu55

cycu55

Napisano 09 lipca 2009 - 11:35

sebastian ładne zdjęcia :) na 62 na początku myślałam że to puchacz bo taka wielka się ta sowa wydaje :mrgreen:
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722