Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sowa uszata - Asio otus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
766 odpowiedzi w tym temacie

#261 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 09 lipca 2009 - 18:15

Dzięki cycu55:-), faktycznie, dorosła robi wrażenie. W rzeczywistości jednak to skromny, mały ptak. Ale o baardzo walecznym sercu!
Co do zdjęcia, trochę nie poradziłem sobie z wiernością oddania kolorów- zdjęcie robiłem pod światło i walczyłem z rawem. Chyba z wątpliwym sukcesem:-(. Pozdrawiam!

#262 cycu55

cycu55

Napisano 09 lipca 2009 - 18:19

sebastian dobrze sobie poradziłeś :-)
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#263 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 09 lipca 2009 - 21:25

dzięki - jesteś łaskawa:-)
pozdrawiam!
s.

#264 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:15

64.
Dołączona grafika

Prawdopodobnie jest to ta sama sowa,która jest na zdjęciu 61., tyle że miesiąc starsza ;-)

#265 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:29

Tikoś, ładny ptak - szkoda tylko, że nie udało Ci się jej spotkać za dnia. Myślę, że to nie jest ta sama, trochę za duży skok w rozwoju, ale mogę oczywiście się mylić. Powodzenia z następnymi zdjęciami!

#266 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:48

trochę za duży skok w rozwoju

Chętnie się dowiem od ekspertów jak to jest.

Jest to sowa której nawoływanie mam okazję nasłuchiwać co noc niedaleko działki. Stąd moje przypuszczenia ,że to może być ta.W pobliżu jest zagajnik w którym od około 2 miesięcy codziennie się odzywa.Tydzień temu dostrzegłem też moment karmienia przez dorosłą sowę (coś pięknego ,stałem jak wryty :shock: ).Fajnie by było gdyby to była właśnie ta wcześniej spotkana

#267 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 20:58

Tikoś, jeśli o mnie chodzi, to ekspert ze mnie żaden, mogę tylko popatrzeć na Twoje obserwacje przez pryzmat moich. Jeśli sowy te są w okolicy obfitującej w pokarm i warunki do polowania miały dobre do tej pory, Twoja sowa może faktycznie być tą lub jedną z tego lęgu. Niedaleko mnie uszatki również się odzywają, jednak wysokie trawy/nieużytki rolne i częste opady od momentu wyklucia ogromnie spowolniły rozwoj piskląt. Zdjęcie , któro wcześniej zamieściłem pokazuje mlodą uszatkę ok. miesiąc temu - dzisiaj one niewiele się różnią. Jutro postaram się zamieścić zdjęcie dla porównania. Zauważyłem również dużą dysproporcję w rozwoju piskląt z tego samego lęgu - również postaram się zamieścić zdjęcie zrobione drugiej uszatce tego samego wieczoru. Co do odzywania się z tego samego zagajnika - moje z miejsca gniazdowania przegnał głód i zapewne nauka polowania. Już od ponad trzech tygodni nie są w okolicy gniazda i - zamiast trzech młodych - odzywają się tylko dwie... Spróbuj ich poszukać w tym zagajniku. Może uda Ci się zrobić jeszcze jakieś zdjęcie. Pozdrawiam!

#268 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 21:33

Szukałem nie raz ,ale jak na razie bez skutku,ale nie poddam się.Czy w dzień one wydają jakieś dźwięki, które ułatwiły by szukanie??

65.
Dołączona grafika

#269 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 21:41

zaraz po opuszczeniu gniazda tak, jeśli są glodne. poszukiwania takie przyrównac można do szukania igły w stogu siana - one są świetne jeśli chodzi o kamuflaż, ale czasami się udaje. za każdym jednak razem odchodzi się z większym szacunkiem do tych ptaków... a, jeszcze jedno. W początkowej fazie, kiedy młode ptaki opuszczą gniazdo, dorosłe osobniki lubią być w pobliżu, szczególnie samica. Ona także wydaje 'głosy' - podobne do...żaby. Wydaje mi się, że po to, aby odciągnąć uwagę od młodych.
ps. Myślę, że niedługo całkiem stracisz z nimi kontakt - nawet ten głosowy. Twoja sowa jest już niemal w pełni upierzona.

#270 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 21:47

ps. Myślę, że niedługo całkiem stracisz z nimi kontakt - nawet ten głosowy. Twoja sowa jest już niemal w pełni upierzona.

Pojawiają się od 3 lat w tym zagajniku, mam nadzieję ,że w przyszłym roku też zawitają.Sporo lata srok,których to gniazda lubi zajmować uszatka.Jestem dobrej myśli

#271 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 21:56

miałem na mysli ten 'sezon'. Oby powróciły za rok. To piękne ptaki. Kiedy przestaję słyszeć ich głosy wieczorem, staje się jakoś pusto...

#272 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 22:04

miałem na mysli ten 'sezon'

No tak,ale pisałem z nadzieją ,że za rok też je spotkam.Mam to samo,jak tylko zapada zmrok nasłuchuję pierwszego pisku, taka odskocznia od warkotu silników w ciągu dnia :roll:

#273 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 13 lipca 2009 - 19:05

jak obiecałem wczoraj - drugi młodzik
66.
Dołączona grafika

i jeszcze dorosła z wiosny
67.
Dołączona grafika

#274 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 13 lipca 2009 - 20:03

68
Dołączona grafika
sebastian- fajny kudłacz na 66, masz fatra do tych ptaszysk. Ja mam kilka fotek ale to wszystko za wysoka perspektywa.

#275 Gutek

Gutek

Napisano 19 lipca 2009 - 18:06

pazdzioch, Ciekawie wyszło.Przeszkadzają trochę te rozmyte gałęzie w pierwszym planie, no ale natury nie przeskoczysz ;-)

#276 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 19 lipca 2009 - 19:48

Przeszkadzają trochę te rozmyte gałęzie w pierwszym planie, no ale natury nie przeskoczysz

Też nad tym ubolewam, ale jest jak napisałeś, nie przeskocze ;-)

#277 August

August

Napisano 19 lipca 2009 - 19:53

to obetnij :lol:
mi tam się podoba nawet z gałązkami - niezłą minkę udało Ci się złapać.... :mrgreen:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#278 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 22:00

sebastian, pazdzioch, brawo :clap:

#279 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 20 lipca 2009 - 09:59

69
Dołączona grafika
Dzieki wszystkim za miłe słowa, nie spodziewałem się takich, myślałem raczej że zostane objechany. Zachęcony przychylnymi słowami zdecydowałem się na pokazanie kolejnego obrazka ;-)

#280 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 15:27

ale foty robią na podkarpaciu..Panowie gratulacje
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte