Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sowa uszata - Asio otus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
766 odpowiedzi w tym temacie

#341 stanley76rsko

stanley76rsko
  • Małomówny
  • 2 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 23:06

Przesiaduje już tak od kilkunastu dni,jak coś to zapraszam do Radomska na ul.Żwirki:)
Czasami można zastać jeszcze drugą.Tak więc może być para.

#342 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 23:25

stanley76rsko, ptak pięknie odsłonięty. Szkoda że zaraz za nim jest ściana.
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#343 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 09:06

śliczna! Już dawno ich nie widziałem - chyba tęsknię...
I gratuluję takiego sąsiedztwa! Jak zacznie pohukiwać, rozglądaj się za gniazdem. Często zimują w okolicych potencjalnych miejsc gniazdowania.
Pozdrawiam!
s.

#344 miszak

miszak

Napisano 12 lutego 2010 - 09:49

Śliczna.
Co do wielkości to uszatka i sójka są podobnej wielkości tylko w atlasie.

#345 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 20:02

Witam wszystkich. Przed chwilą odważyłem się przywitać, a teraz pozwolę sobie zadebiutować.
Spacer pewnego pięknego dnia zaskoczył mnie bardzo. Chodząc po pobliskim lasku udało mi się dojrzeć jedno z moich marzeń - SOWĘ. Spała sobie spokojnie.
89
Dołączona grafika
Oczywiście wyciągnąłem aparat i zacząłem robić zdjęcia. Po kilkunastu klapnięciach lustra modelka otworzyła oczy i dziwnie na mnie spojrzała.
90
Dołączona grafika
Dalsze kłapanie lustrem chyba jej się nie podobało, bo kolejne spojrzenie nie było już tak przyjazne.
91
Dołączona grafika
Wobec takiej postawy pozostało mi tylko schować sprzęt i oddalić się na z góry wypatrzoną pozycję.
Po powrocie oczywiście atlas w rękę - co to za ptaszysko? Wyszło mi na to, że Uszata.
P.S. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem z numerowaniem, rozmiarami i sposobem wklejania zdjęć - w końcu to debiut, nie chcę zaraz na początku bana.

#346 marinho1983

marinho1983
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 20:05

:lol: :lol: :lol: Dwa ostatnie to genialna mina sowy

Nie trzeba słów aby się porozumieć :mrgreen:

#347 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 09:50

bemol przypatrz się dokładnie, na tym drzewie urzędują 2 pary uszatek

92
Dołączona grafika

93
Dołączona grafika

94
Dołączona grafika
Canon

#348 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 10:02

litlfish podobno najwięcej to ich tam pięć sztuk było - mnie udało się zobaczyć cztery. Twoje zdjęcia o klasę lepsze, podobnie jak sprzęt, ale wrzucę jeszcze coś od siebie.
95. Zima dokucza wszystkim
Dołączona grafika
96.
Dołączona grafika
Swoją drogą odkąd chodzę z aparatem to widzę różnorodność ptaków w okolicy. Ale zdjęcia tylko dokumentacyjne. Ale najważniejsza jest radocha z focenia :mrgreen:

#349 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 10:10

bemol, na karnawał sie szykowała ?
Canon

#350 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 11:52

litlfisch, bemol, ładnie Wam pozują. Szkoda, że światło jak widać i ostrość czasami gdzieś smyknie. Pozdrawiam i udanych ujęć!
s.

#351 Magnum43

Magnum43

Napisano 15 lutego 2010 - 12:11

litlfisch, cala seria bardzo dobra ...ze wskazaniem na 93 :shock:

#352 Gutek

Gutek

Napisano 15 lutego 2010 - 15:42

bemol, Fajnie się prezentuje w tej śnieżnej czapie.

#353 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 20:03

Gutek, dzięki za dobre słowo
sebastian, na światło nie mam wpływu, sprzęt też niezbyt doskonały - ale staram się doskonalić umiejętności
litlfisch, dominuje moje okolice - pokazał już chyba wszystkie wiewióry z lasku, teraz położył mnie na łopatki sowami (słusznie zresztą) - a ja staram się uczyć i wydobywać z taniego sprzętu ile tylko się da - może kiedyś ktoś powie - "bemol nareszcie kadr i ostrość są w porządku" :mrgreen: a na razie :kris: :kris: :kris: i radocha po pachy bo na kadrze mam gile... tyle że to 5% kadru, ale i tak mam taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaki uśmiech

#354 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 20:57

i radocha po pachy bo na kadrze mam gile... tyle że to 5% kadru

niczym się nie przejmuj od czegoś trzeba zacząć, najważniejsze że je zauważyłeś

97 jeszcze jeden śpioch,
Dołączona grafika
Canon

#355 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 21:25

Witam wszystkich Forumowiczów! Też trochę fotografuję.
Mam jedną uwagę do zdjęcia sowy nr 97, otóż jeżeli tworzy się montaż, to należy o tym poinformować innych Użytkowników. W fotografii przyrodniczej jest niedopuszczalnym "wmontowywanie" obrazów a tak jest przy tym zdjęciu sowy.
Montaż ciekawy!
Pozdrawiam

#356 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 21:35

omega1414, ale zaczynasz na forum...
nie sądzę by to był montaż, wręcz jestem pewien, Tylko wyostrzona z efektem 3D:-). Fajny efekt, nawiasem mówiąc, litlfisch! Gratuluję!
bemol, mam nadzieję, że nie odebrałeś źle mojego komentarza - nader często mnie samemu zdarza się to samo (czytaj: brak słońca i ostrość nie wiadomo gdzie). Ale Ty masz szanse to poprawić - z pewnością pobędą tam jeszcze...
pozdrawiam!
s.

#357 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 21:36

omega1414 o jaki niby montaż Ci chodzi??

#358 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 22:17

Przykro mi, że odpowiadacie za Autora zdjęcia. Wyostrzenie z efektem 3D? Ostrząc przy pomocy płaskorzeźby stosuje się do kontrastowego zdjęcia z liniami prostymi, ale do ptaka z masą szczegółów. Popatrzcie na gałązkę (może tego nie widzicie - mam referencyjny monitor) gdzie wyraźnie widać "wycieranie" z zaznaczeniem. Może to źle, że tak zaczynam moją obecność na forum, ale chyba na tym to polega, aby poddawać pod dyskusję zdjęcia, które każdy prezentuje. Nie wypowiedziałbym się na ten temat, gdyby byłbym na forum fotografii twórczej, ale jestem na forum fotografii przyrodniczej.
Pozdrawiam

#359 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 22:20

omega1414,
szczerze mówiąc też bym się chciał dowiedzieć w którym miejscu popełniłem ten montaż
bo jakoś nie pamiętam. musisz chyba szkła na oczy założyć
o której gałązce mówisz, chyba referencje na monitorze Ci się zatarły

dla zainteresowanych
420 mm
ISO 800
1/250 s
f8
Canon

#360 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 22:26

Całego ptaka wmontowałeś, chyba że tak nieudolnie ostrzyłeś z selekcją, ale to byłoby widać. Gałąź, na której siedzi sowa nie miałaby linii prostej (piksele w jednym rzędzie). Dorobione, tak to wygląda, pióra nad szponami. Dużo tych znaków niejasności. Zobacz na gałęzi są pióra, które są w zupełnie innej tonacji niż reszta ptaka. Czy mam pisać jeszcze? I jeszcze jedna sprawa: f8 i zobacz jak rozkłada się ostrość obrazka przy 420 mm.