Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sowa uszata - Asio otus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
766 odpowiedzi w tym temacie

#361 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 22:34

omega1414,
moja odpowiedz będzie krótka i treściwa - w najbliższy wolny dzień odwiedź okulistę
popatrz na 92 czy tam sowa tez jest wmontowana ? to ta sama gałąź ale inny ptak,
popatrz na 89 ten sam ptak i ta sama gałąź ale fotka robiona przez bemola
na tym drzewie urzędują 2 rodziny uszatek, zamieniają się tylko miejscami

tutaj masz wycinek z Tif-a, pióra przykrywające pazury na gałęzi
Dołączona grafika
Canon

#362 aloes

aloes
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 23:24

Ja powiem tak:
litlfisch, 97 - piękne, zazdroszczę. :)
Canon 40D, C 24-105, C 100-400, Sigma 10-20, C 100 Macro, C 430 ExII, Manfrotto, Sirui, różny drobiazg i wielkie plany.
Ponadto C PowerShot SX220, rower, sporo zapału i straszliwy brak czasu.

#363 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 00:22

Twierdzisz, że to jest oryginalne zdjęcie! Najprościej byłoby zamieścić oryginał (przecież nie problem z plikiem cyfrowym), ale wierzę Ci "na słowo" skoro pisze to dorosły człowiek. Przepraszam jeżeli zbyt pochopnie wydałem opinię. Może rzeczywiście w moim wieku potrzebne już nowe okulary? Mam przeczulenie na punkcie montaży, które ciągle pojawiają się na stronach netu i przy różnych konkursach foto, czego najlepszym przykładem był chyba poprzedni Press Foto, gdzie musiano odebrać nagrodę właśnie za montaż. I to mojemu znajomemu. Pozdrawiam i bez urazy.
Janusz Monkiewicz

#364 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 07:02

sebastian dlaczego miałbym przyjąć źle Twoje słowa. Sam wiem i widzę jak jest - przede mną długa droga :-/
litlfisch,
Super zmontowałeś tę sowę - do dzisiaj jest na tym drzewie. Montowałeś ją na klej, czy normalnie przykręciłeś do gałęzi? Wiedziałem, że to niemożliwe, żebym ot tak sobie zobaczył sowę - wszystko dzięki Twojemu profesjonalnemu montażowi :mrgreen:
omega1414, zapraszam do Łodzi - zaprowadzimy Ciebie pod drzewo, gdzie szczęśliwcy mogą oglądać profesjonalny montaż litlfischa - jeśli czytałeś wcześniej, to czasami można obejrzeć nawet cztery jego dzieła na tym samym drzewie

#365 niemek

niemek

Napisano 16 lutego 2010 - 07:24

A ja po oskarżeniu o montaż pomyślałem sobie: Ta akurat, kolega wstawił już kilka podobnych zdjęć z tej samej gałęzi nawet a to zmontował. Do tego jeszcze żeby mu jakieś rewelacyjne zdjęcie wyszło dzięki temu ( zdjęcie oczywiście dobre i sam chociaż o takim marzę) a on nawet na tym montażu tej uciętej gałęzi nie usunął. Jak już wstawić komputerowo sowę to w jakiś fajniejszy kadr :mrgreen: :-D .

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#366 Magnum43

Magnum43

Napisano 16 lutego 2010 - 09:00

zapraszam do Łodzi - zaprowadzimy Ciebie pod drzewo

..... na miejscu tego Pana ...chyba bym sie wystraszył ....a jak zechcecie go zamontowac na drugiej gałęzi ?
artystycznie moze byc ciekawa kompozycja ale czy łódzka policja to zrozumie :hmmm: no chyba że jest wśród nich ktos kto ma duszę artysty :hihi: .
litlfisch, mimo wszystko fajnie sie zachowałes dzieki temu nie bylo kolejnej bójki ...Pozdrawiam i czekam (jak Wszyscy zresztą) na kolejne ciekawe ujęcia .

#367 Mikouak

Mikouak

Napisano 16 lutego 2010 - 09:16

Ja też tak chcę!
litlfisch, naucz mnie tak montować te sowy na drzewach...
Fajowe foty :thumbsup:

omega1414, były prezes okręgu ZPFP i takie "dzień dobry"? :doh:
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#368 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 09:33

ooops!

pozazdrościłem Wam umiejętności oraz spotkań i wygrzebałem coś z szuflady by poddać pod krytykę. Bezlitosną:-)
98.
Dołączona grafika

pozdrawiam!
s.

#369 Magnum43

Magnum43

Napisano 16 lutego 2010 - 09:43

poddać pod krytykę. Bezlitosną:-)

zastanawiałeś się nad pionowym kadrem ? no chyba że nie ma z czego ciąc ...ale moze jednak będzie ciekawiej ...
Gratki sowy uszatej ...nie mam takiej :cry:

#370 litlfisch

litlfisch
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 09:56

Magnum43, nie ma się co wpieniać nic nie poradzę jak ktoś ma wadę wzroku

Ja też tak chcę!
litlfisch, naucz mnie tak montować te sowy na drzewach...

nie ma problemu
1 upolować sowę
2 wypchać sowę
3 posadzić na gałęzi
4 robić fotki do bólu

sebastian, faktycznie w pionowym kadrze może być ciekawiej

99 w ukryciu
Dołączona grafika
Canon

#371 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 10:01

Magnum43, litlfisch, czy coś takiego? Jak zwykle rzecz gustu - wstawiłem jakie mnie się bardziej podobało, ale pewno macie rację:-).
100.
Dołączona grafika
pozdrawiam!
s.

ps. już widzę co z nimi jest nie tak:
98. Balans bieli - mogłem ocieplić, ale było baaardzo pochmurno.
100. ująć czerwonego. Ale co jużzrobiłem, zrobilem. Czy ktoś może poradzić coś do kalibracji monitora?

#372 Magnum43

Magnum43

Napisano 16 lutego 2010 - 10:35

Magnum43, litlfisch, czy coś takiego?

kadr zdecydowanie lepszy ale z kolorystyka cos nie tak faktycznie chyba kalibracja ....
jezeli w czyms Ci to pomoże to proszę bardzo :link:

#373 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 10:43

Dzięki Magnum43! Zobaczę co da się zrobić!
s.

#374 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 11:41

Przedstawiam widok ogólny na dioramę stworzoną przez litlfischa
Widoczne cztery modele zostały wykonane i zmontowane w skali 1:1
101
Dołączona grafika
Na zbliżeniu widoczne dwa z jego modeli
102
Dołączona grafika
W celu zwiększenia realności dioramy modele są ruchome i często zmieniają położenie :mrgreen:
Diorama jest ciągle wystawiona i można ją oglądać w dowolnej chwili. Oto dzisiejszy widok.
103
Dołączona grafika
I tyle w temacie modelarstwa przyrodniczego i sztuki montażu :mrgreen:

#375 McMorris (Michał)

McMorris

Napisano 16 lutego 2010 - 12:06

bemol, litlfisch, :bow: :beer: :mrgreen:
Coś bym jeszcze dopisał, ale w sumie po co jątrzyć ;-) :mrgreen:

#376 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 14:13

Widzę, że dopisały Wam humory! To dobrze. Było pytanie na temat kalibracji. Kalibracja nie jest panaceum na wszystkie błędy popełniane przy korygowaniu koloru, daje ona jedynie zbliżony do poprawności poziom bieli w stosunku do temperatury barwowej i gammy danego monitora. Zawsze będzie jednak przeszkodą wyświetlanie w sRGB, tym potworkiem stworzonym z myślą o unifikacji koloru na różnych monitorach, co okazało się wielkim niewypałem. Różne gamuty (przestrzeń barwna danego urządzenia) będą do tego jeszcze wycinkami nawet tej okrojonej przestrzeni barwnej. Po skalibrowaniu, czy to kalibratorem, czy spektrofometrem zawsze będzie to tylko punkt wyjścia do dalszego dostosowania monitora do pracy, którą ma ktoś na nim wykonywać. Inaczej należy dostroić monitor do pracy tylko z siecią, a inaczej ma świecić do pracy dla druku. Do pracy z siecią całkowicie wystarczy zwykły kalibrator za 300-400 zł - do druku lepszy byłby spektrofotometr. Najlepszym rozwiązaniem byłby monitor świecący w przestrzeni Adobe RGB, ale takie monitory, na dzień dzisiejszy, są drogie.
Zajmuję się kalibracją i może mógłbym w czymś pomóc komuś, kto stawia pierwsze kroki na drodze do poprawności wyświetlania i przygotowania zdjęć do prezentacji. Dokładniej to zajmuję się przygotowywaniem zdjęć do druku offsetowego poprzez profesjonalną separację barwną danego materiału.

#377 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 14:53

Zapomniałem napisać w poprzedniej wiadomości, że przeszkodą w kalibracji monitorów LCD jest ich skokowa wartość temperatury barwowej i przeważnie jest ustawiana co 500K, co znacznie utrudnia kalibrację, albowiem te tańsze monitory nie mają fabrycznie dostrajanej gammy dla każdego kanału i wartości prawdziwe punktu bieli są wartościami przybliżonymi. Kalibratory posiadające możliwość ręcznej kalibracji pozwalają na wcześniejsze skorygowanie wartości punktu bieli, by móc w następstwie dokładniej skalibrować poszczególne kanały do osiągnięcia poprawnej kalibracji.

#378 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 16:10

Post pod postem... będzie reprymenda... chyba

#379 omega1414

omega1414
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 16:45

Może pan Administrator wybaczy starszemu panu roztargnienie?

#380 1507

1507

Napisano 16 lutego 2010 - 21:27

omega1414, coś ci nie poszło z tym oskarżeniem o fotomontaż. Proponuję najpierw pobyć na forum jakiś czas i poznać ludzi, a nie zaczynać od doszukiwania się oszustwa na zdjęciach