Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sowa uszata - Asio otus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
766 odpowiedzi w tym temacie

#421 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 21:21

marciniak17, ładny ptak. Gratuluję!
pomagałeś coś kolorom? mocne wyszły, ale te oczy!
pozdrawiam!
s.

#422 marciniak17

marciniak17
  • Małomówny
  • 24 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 07:37

sebastisan, Dzięki.
Kolory są naturalne - lekko doświecało słoneczko i myślę że to pomogło - za to te krzaki z tyłu były tak jaskrawo czerwone, że "zabijały" to zdjęcie ;-)
***Nikon D300, Sigma 50-500, Nikkor 70-300 VR, Sigma 105 Macro, Nikkor 50 1.8, Tokina 12-24 i trochę innego sprzętu***

#423 pol

pol

Napisano 16 kwietnia 2010 - 07:38

marciniak17 podoba się :-D

#424 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 08:42

marciniak17 gratulacje. Widzę, że litlfisch montował dioramy nie tylko w Łodzi :mrgreen:

#425 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 10 maja 2010 - 05:38

Chciałbym uprzejmie donieść, że "moje" uszatki mają się dobrze. Wczoraj słuchałem popiskiwań dwójki młodych. :mbounce: Skubańce usiadły wysoko i tak się zaszyły, że tylko mogłem posłuchać. Będę próbował dalej, może uda się jakąś fotkę dokumentalną zrobić. :mrgreen:
P.S. Wczoraj usłyszałem trzy młode, ale wypatrzyłem jedną. Fotka mooooooooooocno dokumentalna, typu "pochwalę się drugiej połówce, że widziałem młodą uszatkę"(druga połówka jest zazdrosna :mrgreen: ). Nie wiem czy warto zamieszczać. Proszę o wsparcie Wszechwiedzących Administratorów... dawać na "Bezkrwawe", czy odpuścić.

#426 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 22:07

109.
Dołączona grafika

#427 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 07:14

Tomek_K,
gratuluję! Cieszę się, że udało Ci się je spotkać. Ładnie ją pokazałes. Sama była, czy masz rodzeństwo gdzieś w zanadrzu? Rodzice też gdzieś tam są:-) Pozdrawiam!
s.

#428 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 07:26

Dzięki sebastian, druga siedziała wysoko.A rodzic polował,nawet udało mi się ją namierzyć ,ale zdjęcie pod światło i nie bardzo się nadaje do pokazania.W zeszłym roku też były w tym miejscu ,ale tylko jedno młode się uchowało,ciekawe jak będzie tym razem.

110.To jeszcze pionowy kadr
Dołączona grafika

#429 niemek

niemek

Napisano 14 czerwca 2010 - 09:04

Fajna pokraka.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#430 miszak

miszak

Napisano 14 czerwca 2010 - 12:00

Tikoś - gratki! Słodki kłębuszek. Biegasz chłopie w tym sezonie nieźle.

#431 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 08:40

Dzięki Panowie.I w ten weekend odwiedziłem zagajnik w którym przebywają.Jak się okazało sów jest więcej,naliczyłem cztery młode (po odgłosach),znaleźć je w gęstwinie gałęzi jest prawie niemożliwe.Jest też smutna wiadomość,jedną sówkę znalazłem martwą.Nie wiem co mogło się wydarzyć,ale widok przykry.

Jedną udało mi się zlokalizować.Temat trudny bo jak pisałem siedzą w plątaninie gałęzi sosnowych.

111.
Dołączona grafika
112
Dołączona grafika

#432 miszak

miszak

Napisano 21 czerwca 2010 - 14:29

Tomek-K trzymam kciuki. Nic Ci nie powiem na temat zdjęć bo jeszcze spoczniesz na laurach. Drabina. sztuczne skrzydła, szczudła, sprężyny nie wie co jeszcze weź ze sobą.
Czy one sa płochliwe? Jakbys tak przyciął lekko gałązkę przed nią to ucieknie? Tylko pamiętaj, wiadro na głowie musisz mieć.

#433 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 21 czerwca 2010 - 16:16

...Tylko pamiętaj, wiadro na głowie musisz mieć.

:mrgreen:

#434 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 17:07

Płochliwe nie są,jak się podchodzi to kręcą głową i obserwują,jak tylko stanę i się nie ruszam to zadziera głowę do góry i zamyka oczy.

Drabina. sztuczne skrzydła, szczudła, sprężyny nie wie co jeszcze weź ze sobą.

Myślisz ,że nie kombinowałem.Właziłem na drzewo obok,ale kruche gałęzie i trochę ryzyko z aparatem się wspinać.Wszelkie inne metody odpadają siedzą naprawdę wysoko,chociaż skrzydła by się przydały :bradoz: .Ta jedyna niżej odpoczywała.Staram się nie zbliżać za bardzo,żeby ich nie stresować .Trzeba czekać na okazję.

Co do wiadra to faktycznie trzeba uważać :lol: ,tam gdzie siedzą jest biało na ściółce,łatwo je namierzyć w ten sposób,ale gorzej z wypatrzeniem.

Mam nadzieję ,że w przyszły weekend będzie okazja na dalsze podchody.

113.
Dołączona grafika

#435 Monastor

Monastor

Napisano 21 czerwca 2010 - 17:13

Płochliwe nie są,jak się podchodzi to kręcą głową i obserwują,jak tylko stanę i się nie ruszam to zadziera głowę do góry i zamyka oczy.

Miałem parę lat temu spotkanie z kilkoma uszatkami w podobnym wieku. Naprawdę niepłochliwe i rewelacyjne w zachowaniu. Prawie ludzkie :-)

Gapiły się przez chwilę, wyraźnie zaciekawione, a jak małpa z aparatem przestawała się ruszać to ziewały przeciągle i spały dalej :-)

Czy one sa płochliwe? Jakbys tak przyciął lekko gałązkę przed nią to ucieknie? Tylko pamiętaj, wiadro na głowie musisz mieć.

Nawiązujesz do hełmu Tabora? :lol:

#436 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 19:54

Można by też spuścić tę sosnę, bo z poziomu gruntu mało jest zdjęć.

Żart. Jak z przycinaniem gałązek, mam nadzieję.

Tomek_K, ładnie jest jak jest - gratuluję. O kubeł na głowę nie musisz się starać, nie z tymi sowami, ale nie wychodź już na drzewo, proszę. Nawet jak rodziców nie widzisz, oni Ciebie tak, a szkoda by było znaleźć następne młode na ziemi padłe z głodu. Posłuchaj tylko, jak smutnie wołają o jedzenie w wietrzne, deszczowe noce, kiedy nie można polować, to powinno wystarczyć za przestrogę. Pozdrawiam i udanych okazji!
s.
ps. spróbuj dla odmiany rano. Mogą siedzieć nisko.

#437 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 20:58

sebastian, dzięki za wskazówki.

#438 S Aftyka

S Aftyka
  • Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:46

W Lublinie na zimowisku uszatki już od września. Zdjęcie z 30 listopada, po pierwszych opadach śniegu.
114.
Dołączona grafika

A taką miała minę, jak na nią spadł śnieg z gałęzi.
115.
Dołączona grafika

#439 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:47

115 :shock:

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#440 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:55

S Aftyka, - średnio mi się widzą, obcięte doły jakoś duża GO.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/