Jaki sprzęt do 5000zł
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:34

Napisano 18 grudnia 2007 - 13:48

400/5.6 w ogóle nie ma a 400/4.5 kosztuje coś koło 8K zł

I tak mnie stać żeby wydać 4000 zł

Napisano 18 grudnia 2007 - 15:58
też mi się podobają pentaxy (zreszta kiedyś miałem LX-a), ale jednak dostępność szkiełek AF jest słaba, a ceny strasznie wyżyłowane (zwłaszcza na M42). Wspominasz sigmy 300 i 400, a to trudno dostępne antyki, na allegro pojawiają się raz na rok, chyba że ktos swobodnie porusza się po ebajach itp.., może tam łatwiej. Tak więc roczne szukanie szkiełka nie dla wszystkich jest emocjonujące. Nawet dobrych teleobiektywów MF się nie widuje. No pewnie że możesz mieć stabilizowanego pentacona 5,6/500 za mniej niż 1000 zł, ale jednak nie jest to rozwiązanie wygodne.
Ja bym pentaxa widział najbardziej przy fotografii krajobrazowej, makro itp, gdzie świetna jakość starszych manualnych szkiełek jest plusem. A jeśli idzie o długie teleobiektywy, to jednak większość starych rzeczy będzie kiepskawa (różne stare soligory, vivitary, sigmy itp).
co do olków to absolutnie odrzuca mnie wizjerek jak tunel, ale może dla innych to nie przeszkoda. Poza tym jednak przy tej wielkości matrycy jest pewien problem rozwoju - co dalej ? Moj kolega mający starszego E330 , 7,5 mln pix twierdzi, np. że tamta matryca daje lepszy obraz niż E410 z 10 mln. Czyli jednak możliwości zwiększania rozdzielczości są ograniczone. Nawet we flagowym E3 nie wyszli poza to. Mówię o tym mając na myśli pewne "standarty rynkowe". Mimo że 6 mln pix daje wystarczająco dobry obraz, to takie fotki są dla agencji itp "gorsze od tych z 10 mln i więcej. Przy założeniu publikacji trzeba sobie z tego zdawać sprawę. Tak więc za parę latek standartem będzie .....?
(Marek Skruch)
Napisano 18 grudnia 2007 - 18:36

<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 18 grudnia 2007 - 19:38

(Karol Niemiec)
Napisano 18 grudnia 2007 - 21:24
I niestety zawiodłem się.
O ostrości można tylko pomażyć.Strasznie mydli.
Po zrobieniu zdjęcia i przybliżeniu lupą spodziewałem się żylety a tu mydło.
Czy to może być wadliwy sprzęt?
Zaznacze ,że jest to kilkumiesięczny aparat.
Napisano 18 grudnia 2007 - 21:26
Niestety nie będę miał porównania bo kupując 400D z góry założyłem, że odpuszczam sobie kit. Mimo wszystko da się troszkę powiedzieć co jest z fotkami nie tak.
Napisano 18 grudnia 2007 - 21:35
(Karol Niemiec)
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:04
https://www.facebook.com/OTOP.Tczew
VIDEO
http://www.youtube.c.../raniuch/videos
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:15
Po zrobieniu zdjęcia i przybliżeniu lupą spodziewałem się żylety a tu mydło.
jak ty weryfikujesz jakość ?

nie wiem , mi sie wydaje , a jestem madrzejszy bo na świeżo z tematem to czynienia miałem (jesli chodzi o wybory sprzetowe ), tylko w celach informacyjnych powiem ,że mając podobne dylematy z podpiętym L -kowym obiektywem , zamieniłem ze znajomym fotografem ( nie amatorem ) obiektywy , bo on uzywa kitowego z plastiku hehe i pobiezna ocena , nie wykazała jakis zmian jakości , fotografowałem ten sam detal , co prawda w studio i przy sztucznym swietle ,
piszesz jednak ,ze to sprzet nie nowy , mz może byc coś na rzeczy z jakościa i ktoś sie pozbywa , ale tak samo mozna chyba trafic na gniota nowego , chyba

Napisano 18 grudnia 2007 - 23:09

IMHO tylko szkła z najwyższej półki od razy dadzą ci ostre dobrej jakości zdjęcie... ale tak czy inaczej nad każdym zdjęciem trzeba posiedzieć!
Ta raz
Dwa - nie wiem jak sprawdzałeś ostrość?... pamiętaj że jak podglądasz fotki to nie ma sensu powiększać podglądu maksymalnie bo ZAWSZE będzie nieostry... czy oglądasz zdjęcie które ma format 20x30cm z odległości 5cm?

Canonem 400D nie mógłbym focić - kompletnie mi nie pasuje to body - seria dwucyferkowa już lepsza.
A bawiłeś się Nikonami? np. D80 - fajny aparacik

Napisano 18 grudnia 2007 - 23:24

zyga, samo patrzenie na fotkę z D40x z kitem i 400D z kitem niewiele mówi. To mogą być zupełnie inne warunki, wartość przysłony (która ma wpływ na zachowanie obiektywu), inna ogniskowa. Żeby obiektywnie porównać cokolwiek trzeba spojrzeć na zdjęcia wykonane w podobny sposób.
(Karol Niemiec)
Napisano 18 grudnia 2007 - 23:40
Napisano 18 grudnia 2007 - 23:45

(Karol Niemiec)
Napisano 18 grudnia 2007 - 23:52
Jeszcze jedno w tym obiektywie przy mf wydaje mi się ,że są za duze luzy.Tak jak przy
kierownicy w samochodzie trochę w lewo trochę w prawo i dopiero się coś zmienia.No
i na boki trochę się rusza.Czy pierścień ostrości nie powinien chodziś trochę ciężej?Może to jest przyczyną tej marnej ostrości?
https://www.facebook.com/OTOP.Tczew
VIDEO
http://www.youtube.c.../raniuch/videos
Napisano 19 grudnia 2007 - 00:34
Co do sklepów. Najlepiej jak pozwolą Ci przyjść z własną kartą. Wtedy porobisz zdjęcia i przejrzysz starannie, na spokojnie w domu. I uważaj na olympusy. Mają standardowo ustawione bardzo mocne wyostrzanie. Przez to obraz wygląda tak, jakby był lepszej jakości. Taki sam efekt, jak nie lepszy uzyskasz często wyostrzając sam zdjęcia z innych aparatów.
Przy mocnym wyostrzaniu wbrew pozorom traci się szczegóły, więc lepiej jeśli jest umiarkowane.
Napisano 19 grudnia 2007 - 08:52

Aha, jakośc fotek to oceniaj na RAWach a nie na jpegach

(Marek Skruch)
Napisano 19 grudnia 2007 - 09:11

<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 19 grudnia 2007 - 09:19
Sony to może służyć jako trochę drozsza zatyczka do body
Nie zgodzę się