Żywioły: Ogień
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:20
Podobnie jak Roa mnie też sie nudzi ale ja robię zdjęcia A raczej bawię się...
Zastanawialiście się co sie stanie jak się zapali żarówkę w środowisku tlenowym? rotf-l
1.
2.
3.
:roka63:
Zużyłem 2 żarówki... ciekawe jest to że zjawisko jest kompletnie nieprzewidywalne - tam się dzieją niesamowite rzeczy! na dwóch poprzednich zdjęciach widać jak spala się w sumie wszystko - również pręciki na dole ( niebieska poświata ) a nie tylko wolframowa sprężynka - po czymś takimniestety żarówka do nicego się nie nadaje. Na trzecim zdjęciu spala się tylko wolframowa sprężynka - już zupełnie inaczej to wygląda Strasznie mi sie spodobały te smugi i w ogóle - super sprawa! tylko czemu żarówki takie drogie? rotf-l
Zauważyłem kilka rzeczy podczas robienia tych fotek:
1) przydałby się filtr szary - fotki przy f:32 i ISO100... a itak za dużo przepałów
2) ktoś wie jak stłuc żarówkę tak by nie uszkodzić wolframowej sprężynki?
3) żarówkę bardzo trudno stłuc rof-l - waliłem młotkiem i trzeba uzyć całkiem dużej siły
4) szkło po stłuczeniu zapada się ( próżnia ) co powoduje uszkodzenie sprężynki - trzeba ją potem nakładać samemu albo naginać pręciki by się stykały
5) przydałbny się jakiś potencjometr by zmniejszyć ilość prądu - spalanie jest IMHO zbyt gwałotwne choć to daje ciekawe rezultaty.
6) jakie żarówki sa najatńsze?
7) można gdzieś kupić zużyte zarówki rotf-l
Inspirowałem się tym: http://gwarf.deviant...htmare-20338977 a uzyskałem kompletnie inny wynik
#2 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:38
Co do pręcików, które podczymują żarnik - są wykonane z molibdenu.
Ograniczenie prądu za pomocą potęciometru - można próbować, ale nie bezpośrednio Nawet stosując żarówki o niskiej mocy, prąd jest na tyle duży ,że nastąpiło by uszkodzenie potęciometru...Już prędzej w układzie z tyrystorem lub triakiem (u wójka google powinno się znaleść kilka układów, w miare łatwych do zrobienia).
Co do miejsca , gdzie można kupić tanio, to chyba w hipermarketach - cena od 50 gr w górę...
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:43
Ciekawe ze te molibdenowe spalały się tylko wewnątrz tej komory u podstawy ( tam gdzie błękitna poświata ) - czemu nie na zewnątrz? swoją drogą widać jaki kolor wydziela molibden a jaki wolfram
#4 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:49
Z informacji które posiadam, przy ilościach jakie powstają nie powinny zaszkodzićMam nadzieję że tlenki wolframu i molibdenu nie są strujace...?
Powód dość prosty: prąd płynie przez żarnik wolframowy, a drugi to że ma niższą temperaturę topnienia (molibden ma się rozumieć). W bańce się nie topi, bo rozżarzony żarnik nie ma takiej temperatury. Dopiero w atmosferze tlenowej wytwarza się tyle ciepła, by spowodować zapłon molibdenu, ale tylko na małym obszarze...Ciekawe ze te molibdenowe spalały się tylko wewnątrz tej komory u podstawy ( tam gdzie błękitna poświata ) - czemu nie na zewnątrz?
Napisano 18 grudnia 2007 - 18:09
dla mnie 3 najładniesza
Napisano 18 grudnia 2007 - 21:09
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:01
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:30
Następnym razem popróbuje z prętami miedzianymi ciekaw jestem też jak zachować się np cyna...
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:38
Napisano 18 grudnia 2007 - 22:49
Napisano 18 grudnia 2007 - 23:11
matzone, bez przesady - nie będę ich jarał hurtowo - jeszcze parę eksperymentów i mi się znudzi
#12 (Krzysztof Krahel)
Napisano 26 grudnia 2007 - 16:37
4.
Napisano 26 grudnia 2007 - 17:58
Napisano 16 stycznia 2008 - 18:38
Może odgrzeję ten temat
5
Napisano 16 stycznia 2008 - 18:41
Postępowałem zgodnie z instrukcją.
Napisano 16 stycznia 2008 - 20:36
Wstawiając link na forum jeszcze trzeba wkleić go pomiędzy ... a będzie na forum ukazywać się zdjęciePostępowałem zgodnie z instrukcją.
Ps. zdjęcie ciekawe, ale czemu takie małe?
Napisano 16 stycznia 2008 - 23:19
Jeszcze raz dorzucę do pieca, fotograf uczy się na błędach.
6
Napisano 24 lutego 2008 - 19:14
7