Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Orzeł Przedni - Aquila chrysaetos

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#101 cycu55

cycu55

Napisano 20 lutego 2011 - 13:12

Zawsze jestem pod wrażeniem jakichkolwiek zdjęć tego ptaka. Jackos Twoje są piękne chociaż i tak wiem, że niedługo pokażesz nam takie zdjęcia że długo z podłogi nie wstaniemy ;-)
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#102 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 20 lutego 2011 - 13:42

Na 14 szkoda, że kruk nie jest bardziej po lewej stronie.

Ależ to jest jeszcze jak najbardziej do zrobienia ;-)

:mrgreen:

Uważam, że powinieneś jeszcze przenieść tu opowiadanie o spotkaniu z nim, o reakcjach kruków.

Popieram:)

#103 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 lutego 2011 - 13:59

Monastor, faktycznie masz rację, nie wiem ile razy mi się jeszcze trafi taka okazja. Wieczorem przerzucę tekst i może trochę dopiszę z dzisiejszego pobytu ;-) Co do przeróbek, faktycznie nie uznaję ale o jedną małą może poproszę ale na PW, oczywiście na moje własne potrzeby.

To ostatni siedzący kadr, na dodatek przyleciał dziś o 7:22 czyli prawie w ciemnicę ale jak tendencja jego odwiedzin się utrzyma to może uda się coś ciekawszego stworzyć. Więcej wieczorem, jest piękna pogoda więc szkoda czasu na siedzenie przed komputerem.

15
Dołączona grafika

#104 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 20 lutego 2011 - 14:01

Potęga :shock:

#105 szubbi (Piotr Szubert)

szubbi
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 15:01

Drojac, Chcemy WIĘCEJ :!: :!:

#106 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 15:42

Drojac, REWELACJA. Gratuluję! :slina:
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#107 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 17:41

Drojac - mistrzostwo! taka nagroda za lata odmrażania tyłka w budzie należy się. gatunek marzenie. teraz tylko sprzedawać bilety do budy. pewnie chętnych się zgłosi sporo ;-)

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#108 ryba

ryba

Napisano 20 lutego 2011 - 18:39

Drojac
Cudnie.

#109 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 19:26

Wczoraj oglądałem BBC Planeta Ziemia Góry i tam dwa przednie polowały na żurawie. Jakos tam mi się wydaje, że bieliki to przy nich cieniasy :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#110 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 lutego 2011 - 21:07

Kosmo, Kozak czy nie, ale wczorajszy okres ochronny minął i dziś kruki zachowywały już już "normalnie" ;-) Ale po kolei. Polazłem dziś w budę z nadzieją, że orzeł pokręci się jeszcze kilka dni po okolicy i zawita na "moją" łąkę. No i nie zawiodłem się. Nie spodziewałem się jednak, że przyleci tak wcześnie. Bieliki pojawiają się zwykle ok 10 rano a często dużo później. Przedni był dziś drugim gościem na placu. Zaczęło się jak zwykle, pierwsze wpadły sroki w dość dużej ilości i miotały się siejąc popłoch wśród samych siebie. Kruki dopiero zlatywały się pod budę a ich krakanie niosło się echem po okolicy. Ale o 7:20 zaczęło przybierać na sile i znów odniosłem wrażenie, że coś jest nie tak. Potwierdziło się to dwie minuty później, jak sroczyska uciekły z wrzaskiem a ok 10 metrów przed budą spadł z nieba orzeł. Rozglądał się bacznie ale nie wyglądał na przestraszonego. Po chwili ruszył pewnym krokiem w kierunku padliny i pozostał tam ok 40 minut. W międzyczasie zaczęło lądować czarne towarzystwo obsiadając biesiadnika wokoło. Cała uczta przypominała trochę element ślubu przed kościołem, kiedy to młodej parze rzuca się miedziaki, które ci zbierają. W tym przypadku skubiący kurczaka orzeł rozrzucał pióra, które w locie próbowały łapać kruki, natychmiast je połykając :mrgreen: Pod nogami olbrzyma kręciły się sroki wyjadając to, co upadło na ziemię. No i tak jak wspomniałem, okres ochronny na nowego gościa się skończył i zaczęło się podszczypywanie w kuper, głównie w wykonaniu kruków oraz jednej wrony oraz skoki na plecy w wykonaniu srok. Generalnie jednak orzeł nic sobie z tego nie robił, od czasu do czasu rozłożył skrzydła i w promieniu 5 metrów robiło się pusto. Na kilka sekund oczywiście :-> Zjadł swoje i sobie poszedł. Dokładnie ! Poszedł w kierunku trzcin, po czym wzniósł się w powietrze i tyle z niego dziś było. Dwie godziny później pojawiły się trzy bieliki ale tylko bacznie obserwowały plac przed budą nie próbując nawet lądować. Jak wychodziłem, to przedniak siedział na tej samej topoli, nad którą wczoraj latał w towarzystwie kruków.

#111 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 21:29

Trud został wynagrodzony.Jeszcze raz gratuluję.Zdjęcia bezbłędne.

#112 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 23:24

Te to sobie z niczego nic nie robią :-)
Ja najgorszy ból odczuwałem jak pojawił mi się bielik przed budą (a gość przed budą w Ostrołęce to prawdziwy rarytas), a czasami nawet dwa i olewały padlinę zupełnie Kręciły się w pobliżu całe dnie dawały mi sposobności do zdjęć. U Ciebie bieliki to normalny gość przed budą i dopiero orzeł zrobił na Tobie takie wrażenie jak na mnie bielik. Muszę poszukac za rok miejsca gdzie nie zalewa i powalczyć bliżej wiosny jak Ty.
Teraz od połowy stycznia jestem pod wodą i jest tylko wielka tęsknota i świadomość niezrealizowanego planu zimowego. Jednak mimo tego wszystkiego kilka ujęć pozostało.
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#113 miszak

miszak

Napisano 21 lutego 2011 - 22:25

Nooo Drojac, wielkie gratki!

Potwierdza się, że w zachodnipomorskim orłów jak u nas psów ;-)

Kosmo a Ty to byś juz nie narzekał może co? ;-)

#114 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 12:46

Drojac, I ja się przyłączam do gratulacji. Należało Ci się za te wszystkie godziny spędzone w czatowni. Życzę następnych spotkań i jeszcze lepszych ujęć (tych w locie szczególnie), chociaż znając Ciebie i tak będziesz nie zadowolony i wrzucisz te super fotki do BŁ. :mrgreen:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#115 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 22 lutego 2011 - 13:32

Drojac, gratuluję możliwości spotkań z tym szlachetnym ptakiem. fajne kadry, ostatnie z serii piękne , 12 też bardzo dobre moim zdaniem. przy takim modelu drobnych niedoskonałości nikt nie zauważa. jak wszyscy inni czekam na więcej.

#116 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 lutego 2011 - 20:28

Miało nie być siedzących ale dziś pierwszy raz trafił mi się w przyzwoitym świetle. W zasadzie mógłbym dziś wrócić w ogóle bez zdjęć z przednim ale do kadrów przyczynił się młody bielik. Przedni zjawił się dziś jeszcze wcześniej niż ostatnio bo o 6:45 więc spokojnie obserwowałem sobie jego spacer przed budą. Kilka minut później nadleciał wraz z krukami nadleciał młody bielik i wylądował na drzewie. Orzeł długo nie czekając ruszył w jego kierunku, przepędzając go. Wrócił za kilkanaście minut ale znów sytuacja się powtórzyła, tym razem białas siadł z boku na łące i znów został przegoniony (okropnie drażliwy ten przedniak :). Trzeci raz wrócił tuż przed wschodem słońca i kilka minut po tym, jak wyszło ono nad horyzont, odleciał. Obydwa zdjęcia to 100% kadru

16
Dołączona grafika

17
Dołączona grafika

#117 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 lutego 2011 - 20:31

Drojac, - super światło, jak Ty trafiłeś z ostrością na ostatnim to nie wiem :D
Graty!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#118 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 22 lutego 2011 - 20:34

Drojac, skoro 17 to pełny kadr to nie jestem w stanie wyrazić podziwu :mrgreen:
Świetne zdjęcia, ciężko napisać cokolwiek konstruktywnego. Trzeba się po prostu napatrzyć i pomarzyć :)
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#119 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 22 lutego 2011 - 20:35

Drojac, wielkie brawa za fotki :)

jak Ty trafiłeś z ostrością na ostatnim to nie wiem :D

a ja zapytam - jak udało ci się nic nie poucinać to nie wiem :D

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#120 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 20:43

A tak miał dość budy :mrgreen: .Temat się rozkręca ,dobrze.Piękne światło i idealnie trafiony w locie,tym bardziej ,że pełna klatka.