Kamera cyfrowa
Napisano 15 stycznia 2008 - 13:42
Na początku pytam modów cz temat jest zgodny z regulaminem, jesli nie to prosze o usunięcie...
Planuje zakup kamery cyfrowej, niestety jestm ciemny w tych sprawach jak noc bez księzyca. Planuje wydać 2 tys
Pozdrawiam Czarny
Napisano 15 stycznia 2008 - 16:19
Może ktoś pomoże...
Napisano 15 stycznia 2008 - 17:59
Jezeli Pytanie na forum bierze się z zainteresowania przyroda, to za 2 tys może być trudno z dobrym modelem. Do przyrody musisz mieć dobrą kontrolę nad ekspozycją i ustawianiem ostrości, dobrego zachowania w warunkach słabego oświetlenia, a to mają droższe modele.
Ja od lat jestem fanem Panasoniców, które miały dobra relację cena /jakość. Najlepszym "amatorskim" (pod wzgl ceny) modelem był GS-400, ale od 2 lat jest nieprodukowany, mimo to używka na allegro przebija ceną nowszy model, który go zastąpił -GS-500 (tańszy, mniejszy i zubożony nieco w funkcje i wejścia/wyjścia). GS 500 kosztuje obecnie ok 3300-3400. Najważniejsze cechy to 3CCD (czyli każdy kolor rejestrowany osobnym czujnikiem=dobra jakość obrazu i czułość), stabilizacja optyczna, ręczna kontrola ekspozycji, migawki, ostrości itp.
Obie kamerki w "schodzącym" systemie mini DV, nie mam opinii na temat jakości obrazu w kamerach DVD i HDD, ale na pewno bardziej kompresują obraz. No ale te techniki są w rozwoju, może mam przestarzałe informacje., może ulepszono algorytmy....
Przyszłością jest na pewno high Definition, ale wymaga odp osprzętu (ekran full HD, nowe programy itp) co powoduje, że to droga zabawa.
Napisano 15 stycznia 2008 - 20:24
Napisano 16 stycznia 2008 - 09:14
nawet kleintela weselna się chyba wykruszyła
Napisano 16 stycznia 2008 - 15:33
Kiedyś będziesz u mnie pokażę Ci łosie nakręcone po zmroku, żadne zdjęcie by tego nie oddało, bo by nie wyszło, a na kamerce jest miodzio, chłopaki widzieli, mogą napisać swoje wrażenia, mimo że mam taką zwykłą już starszą na mini DV, więc z tak kategorycznymi stwierdzeniami bym polemizowałmz kamera to kicha jest , przezytek , chyba ,że sprzęt profi
Czarny ta kamerka którą mam jak pisał Paweł jest w raczej wymierającym systemie, ale ogólnie to fajna sprawa. Jutro podam Ci namiar na model itp. obecnie pewno nie kosztuje wiecej niż 2.000 zł ale są już nowsze modele więc można kupić lepszą.
Napisano 16 stycznia 2008 - 17:29
Dobrze. Z góry dziękujeutro podam Ci namiar na model
Napisano 16 stycznia 2008 - 20:09
Ta kamerka to Sony DCR DVD92E, ale sa już nowsze musiałbyś tylko poszukać.
Ta którą mam ma obiektyw Carll zeiss 1.8/2.3 46 mm. Możną nią też robić cyfrowe zdjęcia, stabilizacja obrazu.
Ps.
Czyli nieco pomieszałm - ta moja kamerka zapisuje na płytach DVD 8 cm. czyli nie jest mini DV a DVD, znalazłem w Foto Video Digital 12/2006 że polecaja z tego typu kamer Sony DCR DVD50SE ma 82 pkt. na 100 możliwych, ta moja zdobyła 72 pkt. Dodam, że cene tej lepszej ponad rok temu podawali w przedziale 3300-4200, a moją 1700-4200, teraz pewno ceny sa niższe.
Napisano 22 stycznia 2008 - 09:22
jako ignorant weselny jakieś wrażenia bym chciał przeczytać , bo , nie ukrywam zaczynam zminiać zdanie :->
Napisano 26 stycznia 2008 - 16:07
Nie wymyśliłem nic ciekawego i dlatego synuś ma same fotki
Jak macie ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat kamerek cyfrowych z niskiej półki to chętnie poczytam
Napisano 27 lipca 2009 - 19:58
Z wad to niestety brak stabilizacji, autofocus niestety potrafi zaszalec (nie jest zle, ale moglobyc lepiej), brak ustawien manualnych jak ustawianie ostrosci pierscieniem itd - manual jest na ekranie lcd dotykowo strasznie upierdliwy.
Zalety - kolory! Znajomy ma HG20 canona i naprawde twierdzi, ze kolorystyka samsunga jest znacznie lepsza. Autofocus mimo, ze wymienilem go w wadach, to ma plus w postaci trzymania sie na obiekcie - np. ustawiony ja jakim owadzie nawet jak kadrujemy to trzyma go np. w rogu kadru itd. Jest to tez wada w sumie, bo przeskakujac na inny obiekt czesto nie chce 'zejsc' z poorzedniego.. Plusem sa filmy w 250/300fps (pal/ntsc) czyli zwolnione tempo. Fajny bajer jak w Casio EX-F1 Plusem dla mnie jest takze format plikow MP4 - od razy wypalam na DVDR, wsadzam do XBOX360 i mam swietny player fullhd na moim TV 32'.
Kilka filmikow, ktore nagralem - ogladajcie klikajac na HD:
Tutaj razem z Raynox DCR-250
Tele Macro Kamerki
http://www.youtube.com/watch?v=oPzXa8np1QE
http://www.youtube.com/watch?v=aMUUaTErL3s
http://www.youtube.com/watch?v=uYHCW4bKQb0 Tutaj przykladowe Slow Motion
Na koniec powiem, ze takie 'filmowanie' naprawde wciaga Zwlaszcza jak nagrywamy przyrodniczo
Canon 300D / 600D
Napisano 08 sierpnia 2009 - 22:12
Napisano 09 sierpnia 2009 - 08:08
Może kiedyś...
Rozwalił mnie komentarz pod drugim filmikiem:
Wow, you can see a hairy ass of that bee. Really cool.
#14 (Sławek Wojtczak)
Napisano 02 września 2010 - 20:35
Zamierzam zakupić jakąś kamere hd ale kompletnie nie orientuje sie w tym sprzecie a sklepach tego od groma. Obecnie mam duzego i ciężkiego kaseciaka.
Powiedzcie proszę ile bym musiał wydać, aby być w miarę zadowolony oraz zeby troche posłuzyła i na co zwracać uwagę, tzn. co dobrze by było aby kamera posiadała
Oczywiście bedzie głównie wykorzystywana w terenie równorzednie z aparatem.
pzdr
Napisano 03 września 2010 - 00:13
sam przymierzam się do zmiany d80 na d90, po tym jak zobaczyłem ją u kolegi; choćby ze względu na szybsze zdjęcia seryjne, CMOS i możliwość kręcenia filmów hd
choć za różowo też nie jest; mankamentem może być MF w wideo i max. długość sekwencji to 5min. w najwyższej rozdzielczości co w porównaniu do prawdziwej kamery może być dla kogoś uciążliwe
#16 (Sławek Wojtczak)
Napisano 03 września 2010 - 07:32
Chodzi mi o kamere cyfrową.
Napisano 03 września 2010 - 10:44
Napisano 03 września 2010 - 12:56
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 03 września 2010 - 14:15
#20 (Sławek Wojtczak)
Napisano 03 września 2010 - 16:32
Ludziska, przecież slawoj, napisał, że nie chce aparatu z opcją filmowania, lecz kamerę, więc doradzajcie bardziej w temacie. Sam się na kamerach nie znam, więc niczego nie doradzę ale chętnie poczytam i doszkolę się w tym temacie...
Piwko stawiam