Pilna pomoc w temacie cietrzewiowym
Napisano 15 stycznia 2008 - 14:08
czy morze pomuc w temacie cietrzewi?,prosze na mejla.
pozdrawiam
Napisano 15 stycznia 2008 - 17:28
ja niepomogie i niepomogie
szacóneg
www.brzeziu.selia.pl
Napisano 15 stycznia 2008 - 18:10
Wtam
czy morze pomuc w temacie cietrzewi?,prosze na mejla.
pozdrawiam
Nie rozumiem o co chodzi w tym mailu. Tzn nie chodzi mi o błędy, bo o tym juz kiedys pisałeś, ale o sens tego zdania.
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 15 stycznia 2008 - 18:19
Napisano 15 stycznia 2008 - 18:31
żartowałem ( chyba ) oczywiście .
Napisano 15 stycznia 2008 - 18:43
żeby nie płoszyli wszyscy tylko on
heheh BlueDun, dowcipny jestes
A ja przypomne szanownemu koledze Robertowi Laskowskiemu ( z resztą nie ja pierwszy mu to piszę.....) że w świetle obowiązujących przepisów potrzeba mieć zezwolenie na sfotografowanien tych wymierających pieknych ptaków. Pozwolenie nalezy uzyskać od Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody z województwa, w którym mamy zamiar fotografowac.
Każda próba ominięcia tych przepisów jest wysoce ryzykowna i nie polecam.
Chyba nikt nie chciałby być przekreślony i napiętnowany przez środowisko ornitologiczne. A takie kłamstwo ma krótkie nogi...
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 15 stycznia 2008 - 19:13
http://www.foto-ptak... ... Itemid=186
Pozdrowienia
Napisano 15 stycznia 2008 - 19:30
znowu wraca sprawa zezwolen , być może moje zdanie nie bedzie zbyt popularne , ale mnożenie ,rzekomych zagrożeń z foceniem , (kary za ich brak i nadinterepretacja przepisów - bo dotyczą tylko stref ochronnych - zezwolenia ) jest taką , chęcią utrudnienia fotografowawania potencjalnym zainteresowanym , odbieram to jako takie małe kółko różańcowe tych co mają przyzwolenie , i splendor spada na nich , broń boże na kogoś z zewnątrz . tacy wybrani hehe z wybranych , tylko przez kogo , jak oceniane jest wydawanie konkretnej osobie zgody , czy odmowy ? tu kółeczko sie pewnie zamyka , zgode dostają ci posiadający juz dokonania , czyli co dopuscili sie wcześniej posiadania zezwolenia .
powiedzmy jasno za cytatem z linku cosford,
"Podsumowując powyższe, fotografowanie i obserwacja ptaków objętych ochroną, mogące powodować ich płoszenie lub niepokojenie są co do zasady zakazane. Zwolnienie z zakazu może nastąpić w drodze decyzji wydanej przez Ministra ochrony środowiska lub właściwego miejscowo Wojewodę. Można natomiast bez ograniczeń fotografować ptaki nie podlegające ochronie, oraz podlegające ochronie, jeśli nie wiąże się to z ich płoszeniem, niepokojeniem czy też naruszaniem sfer ochrony. "
że nie wolno płoszyć i nekać ( nie tylko ptaków ) chyba wie każdy potencjalny miłośnik przyrody i jej fotografowania .
#9 (Krzysztof Krahel)
Napisano 15 stycznia 2008 - 19:45
BlueDun, tu nie chodzi o tak zwane "kółko różańcowej", jak sam raczyłeś nazwać posiadaczy takowego zezwolenia. Tu potrzeba przede wszystkim wiedzy i naprawdę znajomości tematu. Nie chodzi o to by nie było możliwości fotografowania i przynoszenia splendoru już utytułowanym fotografikom. Jeśli by nie było jakichkolwiek ograniczeń, każdy by próbował na siłę zdobyć jak najlepsze zdjęcie. Dosłownie, parcie na szkło zrobiłoby swoje. A skutki były by opłakane. Te zwierzęta (czy to ptaki, czy ssaki - nie ma znaczenia) są bardzo wrażliwe na obecność potencjalnych intruzów - a za takiego może być brany nawet dwunożny ssak - człowiek. Nie odpowiednie podejście do tematu przeniesie więcej szkody, niż pożytku. Wyobraź sobie taką sytuację - tabuny paparazzi cały czas krąży koło ciebie, robi cały czas zdjęcia. Jak byś się czuł? Nie wolałbyś odrobinę spokoju, ew. jeśli by ktoś od wielkiego dzwonu zrobił ci zdjęcie z ukrycia , tak abyś o tym nie wiedział? Tu masz podobną sytuację - albo wielkie zamieszanie, albo spokój...Tu nie mam nic do ciebie, ale chyba jaśniej pokazać sytuacji nie potrafię obrazowo...
Napisano 15 stycznia 2008 - 19:53
Z tego co slyszalem to tokowiska cietrzewi sa teraz pilnowane i slusznie.
Ja znam największe tokowisko cietrzewi w Polsce, ale nie powiem oczywiscie gdzie jest
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 15 stycznia 2008 - 19:56
ja nie jestem za robieniem autostrady prze tokowisko , tylko przepisy coś mówią JASNO i KONKRETNIE , inne wywody to własne zdanie ich autora , ot i tyle .
moja moralnośc jest w dobrej kondycji , możesz mi wierzyć , nie cierpie tylko jak się wciska ludziom kity ,jak nie wiadomo o co chodzi to pewno o kase ,świat jest okrutny , moje słowa nie są promocją olewania przepisów , są własnie trzeżwym na nie spojrzeniem , co do etyki to polecam artykuły z pierwszych nr . Ptaków Polski , jak to opisane sa poczynania super fotografa z nazewiskiem , ktory wycinał sobie plan na lęgowisku unikalnego gatunku ( miał zezwolenia i parcie jak to sie mówi na szkielko czytaj kaskę ) no cóz takie życie , zmieniajmy je zaczynając od siebie nie od nadinterpretacji
prawa .
edit : MArcin , ale tam jest STREFA OCHRONNA i wymagane są zezwolenia , czyż nie tak co do fotografa , to przecież pewnie byl zawodowiec .
ja nie karze łamać prawa , panowie czytajcie co jest napisane a nie co sie wydaje
#12 (Krzysztof Krahel)
Napisano 15 stycznia 2008 - 20:01
Zyjemy w państwie, gdzie są takie a nie inne przepisy i powinno się je uszanować. To czy ktoś tak, czy inaczej intepretuje nie ma większego znaczenia. Przepis jest przepisem.
Jak dla mnie EOT.
Napisano 15 stycznia 2008 - 20:02
Natomiast prawo czy się podoba czy nie trzeba znać, tabelka na tej stronie jest jednak konkretem.
Pozdrowienia
Napisano 15 stycznia 2008 - 20:28
moralnie zakazane i etycznie niepoprawne jest zanieczyszcanie rzeki co nie znaczy ,ze niezgodne z prawem ( warszawski korektor np.) to subtelna róznica , ale forum czytają młodzi ludzie , nie mieszajmy im w głowach , przepisy są po to by ich przetsrzegać , normy moralne i etyczne także ale w innymwymiarze "kary ".
nie mówmy frazesów , nie majacych pokrycia w prawie.
na tomiast co do etyki możemy sie spierać :
- czy jest dopuszczalne wabienie sarny wabikiem na przestrach kożlecia ?
-czy wabienie głosem ptaków w celu wywołania rywalizacji terytorialnej?
- wykładanie mięska z marketu ?
- itd
na te pytania powinien odpowiedziec sobie każdy sam i zrobic jak mu sumienie podpowiada .
kończąć ,śmiać mi sie chciało jak rozpisywano się na temat zwierzyny na zanęte znalezionej przy drogach , niby nie można , ale argumentacja typu , no bo sie zmarnuje itd ,. lepiej wziąść jest wytłumaczeniem akceptowalnym , choć NIE zgodnym z prawem czyż nie ?
mentalność kalego ?
Napisano 15 stycznia 2008 - 20:52
Oczywiście mieszkam bardzo daleko od siedlisk cietrzewi i zdaję sobie sprawę, że to nie jest ptak który by po prostu wyszedł na ścieżkę prosto pod obiektyw... ale hipotetycznie, czy gdyby taka sytuacja nastąpiła można by mieć nieprzyjemności z tego powodu?
Napisano 15 stycznia 2008 - 21:42
Prawda, że pisanie o niepokojeniu, płoszeniu przypomina "zachowanie szczególnej ostrożności" z Kodeksu Drogowego.
Prawo dobrze opisuje na czym polega niepokojenie - za fotkę gdzi widać promienie piór możesz dostać sprawę w sądzie
Monastor,
No dobra, rozumiem, że nie można robić fotograficznych wypadów na cietrzewie, ale czy ktoś mi coś zrobi jeśli idąc sobie przypadkiem napotkam cietrzewia i zrobię mu kilka zdjęć?
To też jest określone jasno - w takim wypoadku jak podajesz ( przypadkowego spotkania ) nic ci nie grozi. Ale nie zrobisz ostrej, pięknej fotki cietrzewia przypadkowo go spotykając
chemik,
No i znów może byc gorący temat
A to już zależy tylko do was - chcecie żeby była gorąca? prosze bardzo, ale szybko ją zakończymy. A na takie tematy TRZEBA rozmawiać, tylko z ZASADAMI DYSKUSJI
Proszę o bardzo uważne rozpatrzenie ostatniego stwierdzenia
Napisano 15 stycznia 2008 - 22:00
No rozumiem, że na zdjęcia tokujących cietrzewi trzeba mieć pozwolenie, ale na zwykłe fotki tych ptaków?
(oczywiście nie mam tego szkła, znów sytuacja hipotetyczna )
Napisano 15 stycznia 2008 - 22:04
Napisano 15 stycznia 2008 - 22:05
Napisano 15 stycznia 2008 - 22:15
A z tym sprzetem też sie obawiałem, ale był z nami gościu, który miał naprawdę furę sprętu w tym jakąś wypasiona 400, Białoruś to nie dzicz, tam jest jak u nas za czasów PRL, dało się życ.