Norka - Mustela vison
Napisano 18 stycznia 2008 - 07:25
Norka europejska wyginęła w Polsce, zanim w środowisku pojawiała się jej amerykańska kuzynka. Za sprawą człowieka, głównie..
Hmm... zaintrygował mnie ten temat, znalazłam artykulik Wajraka, który potwierdza powyższe zdanie:
Napisano 18 stycznia 2008 - 11:08
Ok, w Polsce może i tak, ale np. w Rosji ostatnie stanowiska norki europejskiej zniknęły właśnie za sprawą amerykańskiej.Norka europejska wyginęła w Polsce, zanim w środowisku pojawiała się jej amerykańska kuzynka.
Określając ją mianem szkodnika zwróciłam uwage na zły wpływ obcego gatunku na rodzimą faunę.
Napisano 18 stycznia 2008 - 22:52
Korba, dzięki za przywitanie. Miło mi, że o mnie pamiętasz. Wiem, że to forum jest bardzo gościnne i tolerancyjne, nawet dla takich nieudaczników jak ja. Jednak jestem tu tylko przelotem. Pozdrawiam wszystkich.
Napisano 19 stycznia 2008 - 11:26
#46 (Karolina Myroniuk)
Napisano 07 sierpnia 2008 - 21:54
5.
6.
wiem wiem , szkoda pyszczka ale czasami inaczej się nie da
7.
i chyba najgorsze w serii
Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:08
http://nature-foto.manifo.com/
#48 (Karolina Myroniuk)
Napisano 13 sierpnia 2008 - 12:52
Ma stały rewir działania i jest podobno na tyle bezczelna że wyżera wędkarzom kukurydze z toreb Kwestia przyczajenia i odpowiedniej zachęty
Na szczęście teraz długi weeken może się coś ustrzeli.
Napisano 13 sierpnia 2008 - 22:45
http://nature-foto.manifo.com/
Napisano 12 września 2008 - 12:38
8.
9.
Zastanawia mnie jedno: Jak rozpoznać norkę amerykańską od europejskiej?
Napisano 12 września 2008 - 13:01
* Bardzo trudno jest odróżnić norkę europejską od amerykańskiej. Ta pierwsza jest nieco mniejsza i ma białą plamkę na pyszczku która zachodzi również na górną wargę. Plamka norki amerykańskiej umieszczona jest wyłącznie na dolnej wardze. Norki po urodzeniu ważą od 6 do 11 g. Samce norki amerykańskiej mogą być dwukrotnie cięższe od samic. Samice ważą do 700 g. Natomiast samce mogą nawet do 1,5 kg. Długość ciała od 33 cm do 45 cm. Ogona do 24 cm. Norki amerykańskie które żyją w niewoli osiągają wiek nawet do 10 lat.
Adam Wajrak
#52 (Karolina Myroniuk)
Napisano 12 września 2008 - 21:46
faktycznie zdjęcia raczej jako dokumentacyjne ale przecież większość takich mamy zbyt ostre światło wali po oczach, za to model mmm pozazdrościć. Moja się więcej nie pokazała, ta która wychodziła często w miejsce w którym ją widziałam została prawdopodobnie zabita przez jednego z wędkarzy. Wściekłość człowieka ogarnia jak słyszy takie rzeczy, czasami mnie przeraża nasze społeczeństwo.
Co do rozpoznania to faktycznie są one dosyć trudne do oznaczenia. Z tą białą plamką u amerykańskiej bywa bardzo różnie, i bardzo łatwo pomylić oba gatunki. Co prawda u nas jeszcze niedawno było chyba kilka stanowisk europejskiej ale jak to jest teraz to nie wiem. Także w większości przypadków spotkamy norki amerykańskie. Moje prawdopodobnie dały nogę z jakiejś fermy hodowlanej i znalazły schronienie w rezerwacie ptaków, gdzie znalazły odpowiadające im warunki. Mam nadzieję, że było ich więcej a nie tylko jeden osobik i będę mogła jeszcze kiedyś norkę poobserwować i pokazać dziecku zwierzę inne niż pies czy kot. Tak na marginesie przy moim ostatnim spotkaniu dziecko było widzialo z tym, że pewnie dawno już o tym zapomniało
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 12 września 2008 - 22:21
Właśnie! wiadomo że niszczą polską faune i powinno się je wyłapywać. Ale zastanowić się trzeba czy to jest wina zwierząt czy ludzi? Dlaczego zawsze winę za ludzką głupotę ponoszą biedne zwierzęta?!!Moja się więcej nie pokazała, ta która wychodziła często w miejsce w którym ją widziałam została prawdopodobnie zabita przez jednego z wędkarzy. Wściekłość człowieka ogarnia jak słyszy takie rzeczy, czasami mnie przeraża nasze społeczeństwo.
#54 (Karolina Myroniuk)
Napisano 12 września 2008 - 22:39
I tutaj nasuwa się pytanie, kto w tej chwili był zwierzęciem....
Na szczęście mąż jest strażnikiem rybackim, dowiedział się, kto i w jaki sposób to zrobił i o ile, na jakieś kary już raczej za późno o tyle będzie ta osoba w straży na świeczniku.
Napisano 05 kwietnia 2009 - 15:08
N D80, N70-300 VR
10
11
Napisano 05 kwietnia 2009 - 16:12
Napisano 05 kwietnia 2009 - 19:44
Masz rację, ale w tym temacie zdjęć nie za wiele, dlatego pokazałem.Gunica, zdjęcia dokumentacyjne,
Napisano 06 kwietnia 2009 - 11:04
I dobrze, to nie jest miejsce tylko i wyłącznie dla super jakości fotek. Forum jest dla ludziale w tym temacie zdjęć nie za wiele, dlatego pokazałem.
Napisano 07 kwietnia 2009 - 21:59
Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:08