Co może zrobić amator przez duże A.
Napisano 10 lutego 2008 - 22:46
Właśnie po to dołączyłem do tego Forum - chcę się nauczyć jak podchodzić przyrodę i jak wykorzystywać to co mam w plecaku foto...
Napisano 10 lutego 2008 - 23:30
Podpisuję się pod tym amatorski sprzet daje radę ale sa pewne ograniczenia niestety ...kazdy z Nas dobrze wie ....po prostu trzeba się okreslic czy jestem amatorem ?w fotografii przyrody dodatkowo znajomość zasad w tej przyrodzie obowiązujących.
Napisano 10 lutego 2008 - 23:30
Napisano 11 lutego 2008 - 09:23
Co nie znaczy że D80 nie da się zrobić dobrego foto... ale nie oszukujmy się, lepszy sprzęt pozwala "łatwiej" zrobić dobre foto. np. spust migawki w D300 jest strasznie czuły, niechcący go przytrzymałem a on w ok. 1sek klapną 10 fot ! Ale mi się głupio zrobiłem jak sobie przypomniałem jakie prędkości mój osiąga :/
Tak samo łatwiej będzie zrobić foto eLką niż jakimś zoomem za 500 PLN... no taka prawda.
Co nie zmienia faktu że każdym zestawem można zrobić dobre foto.
#25 (Marek Skruch)
Napisano 11 lutego 2008 - 09:53
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 11 lutego 2008 - 10:12
zdecydowanie ! reporterska fotografia jest często wynikiem refleksu i spostrzegawczości nie jakości sprzętu.(są jednak dziedziny reportazu - wojenny np.gdzie sława super kadru deprymowana jest odwagą , dla niektórych głupotą.)Sprzęt amatorski ma ograniczenia (profesjonalny też ale mniejsze) ale można nim robić wspaniałe zdjęcia!
są wręcz nieistotne - uchwycenie niepowtarzalnej chwili , jest ponad techniczną wartością.Jeśli temat dobrze uchwycony to techniczne mankamenty schodzą na drugi plan.
Jeśli uda nam się sprzętem który pozwala na wykonanie 3 klatek na sekundę wykonac dobre foto to w czym będzie ono gorsze od tego które wykonano karabinem maszynowym umożliwiającym strzelanie z predkością 10kl/s? Oczywiście nam będzie trudniej ale w tym też tkwi urok fotografii
mz tu nie tkwi nic , wiele ujęć i tematów byłoby niemożliwe do pokazania bez specjalistycznego sprzetu , gdzie szybkość , dokładnośc , powiekszenie , rodzaj postrzeganego światła deprymuje zadowalający efekt.
technika ma wspomóc fotografa , nie trafiaja do mnie z drugiej strony argumenty , bo jak trudniej to lepiej , stosując sie do tej zasady powinniśmy zapomniec o nowych szkłach i przesiąść się na pudełko po butach z otworkiem , jak sie uda ( a nie uda się mz.) sfocić ptaka to będzie powód do dumy , tylko po co ?
ja przestałem sie przynajmniej "pocieszać", że jak coś jest poza moim zasięgiem ( najczęściej finansowym ) to jest mi napewno niepotrzebne , i nawet nie wskazane , zawsze będę o tym marzył ale jednocześnie próbował zrobić tym co posiadam .
Napisano 11 lutego 2008 - 10:21
Powiedział BlueDun z Sigmą 120-300 F/2.8 EXja przestałem sie przynajmniej "pocieszać", że jak coś jest poza moim zasięgiem ( najczęściej finansowym ) to jest mi napewno niepotrzebne , i nawet nie wskazane , zawsze będę o tym marzył ale jednocześnie próbował zrobić tym co posiadam .
Brakuje tej F/1.4 nie?
Niemniej masz całkowitą rację. Często ludzie zamiast poznać możliwości sprzętu chcą go wymieniać na inny. Nawet przesiadka z kompaktu na lustrzankę nie przyniosła u mnie przełomu w fotografii (mam tylko większą kontrolę nad zdjęciami, są lepsze technicznie, ale walorów artystycznych im ani trochę nie przybyło). Nadal popełniam wiele knotów.
Najpotężniejszym narzędziem fotografa jest jego cierpliwość i wolny czas na robienie zdjęć.
W przypadku fotografii przyrodniczej zdecydowanie bardziej niż szklarnia i puszka liczy się doświadczenie i wiedza o zwierzętach. Ogromną wagę ma też szczęście. Wiele ptasich portretów zostało zrobionych krótkimi teleobiektywami, a szanse na uchwycenie naprawdę niesamowitych chwil bez długiego przebywania wśród 'zwierzyny' są znikome.
Napisano 11 lutego 2008 - 11:08
W sumie na obecną chwile brakuje mi tylko matrycy CMOS, dlatego poważnie myślę nad tym D300... ale znowu to już jest prawie pełny M, a nie raz przydają się takie tryby jak AUTO chodźby na imprezie jak komuś daje żeby mi fote pstrykną
Napisano 11 lutego 2008 - 12:14
A co do matrycy CMOS to nie jest to przepaść między tą z D80 ale warto do lasu mieć niskoszumne iso 1600. Zobacz w dziale "kruk", ostatnio wrzuciłem jedno zdjęcie iso 1600.
Jednak D300 to nie tylko iso i kl/s, tam jest tyle nowych przydatnych rzeczy że nie chce mi się wszystkich wymieniać. Wspomnieć mogę tylko o 51 polach AF, to jest rewelacja jak i działanie samego AF. Po przejściu z D50 jestem wstrząśnięty
#30 (Marek Skruch)
Napisano 11 lutego 2008 - 12:18
Nie uważam bynajmniej że jeżeli jest komuś łatwiej z powodu posiadania lepszego sprzętu to efekt końcowy mniej cieszy. Satysfakcja zawsze jest taka sama, czyli ogromna
Pozdrawiam
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 11 lutego 2008 - 13:24
Misza, D300 nie wyciąga 10kl/s tylko 6kl/s a z podpiętym gripem 8kl/s.
A co do matrycy CMOS to nie jest to przepaść między tą z D80 ale warto do lasu mieć niskoszumne iso 1600. Zobacz w dziale "kruk", ostatnio wrzuciłem jedno zdjęcie iso 1600.
Jednak D300 to nie tylko iso i kl/s, tam jest tyle nowych przydatnych rzeczy że nie chce mi się wszystkich wymieniać. Wspomnieć mogę tylko o 51 polach AF, to jest rewelacja jak i działanie samego AF. Po przejściu z D50 jestem wstrząśnięty
no to jesteś w blędzie co do ilości klatek prędkość max. to 9kl/s i z taką własnie klepał bez gripa bo sprawdzałem w media...
co do AF to faktycznie sprawdzałem go na kitowcu i prędkoś ustawiania ostrości była kapitalna... bez porównania z moim D80 co do 51 pól AF hmmm... no już nie będę się wypowiadać, ja mam całe 11
Napisano 11 lutego 2008 - 13:38
Cyt. instr. obsługi Nikon D300:
"Szybkość rejestracji zdjęć:
- Przy użyciu akumulatora EN-EL3e: max. 6kl/s
-Przy użyciu opcjonalnego pojemnika na baterie MB-D10 z akumulatorem EN-EL4a lub bateriami rozmiaru AA albo opcjonalnego zasilacza EH-5a/EH-5: max. 7(CL) lub 8kl/s (CH)"
Napisano 11 lutego 2008 - 14:06
ale wiadomo że to trudno sprawdzić... no nie zmienia to faktu że byłem pod wrażeniem tej szybkości... tymbardziej że mój D80 potrafi się na sek. zatrzymać i pomyśleć ;>
Napisano 11 lutego 2008 - 15:56
Napisano 11 lutego 2008 - 16:06
Napisano 11 lutego 2008 - 17:56
Napisano 11 lutego 2008 - 18:07
Spójrzmy na nasze forum, ile jest tak naprawdę zdjęć które wyszły by dużo lepiej, gdyby fotografujący miała lepszy sprzęt?
Ja mam dużo takich zdjęć.
Spójrz na to z innej strony: nie od strony pięknych zdjęć zrobionych ale od tych które się nie udały z powodu niedomagania sprzętu. Może wśród nich było to jedno które miało być naj,naj.
edit. Sporo mam też zdjęć co do których nie mam wątpliwości że sigmą 70-300 bym ich nie zrobił, bo nie ma VR-a.
Zenitem też robiłem dość długo i teraz to dla mnie tylko koszmarne wspomnienie
Napisano 11 lutego 2008 - 20:05
Napisano 11 lutego 2008 - 20:58
marcinn29 napisał/a:
Spójrzmy na nasze forum, ile jest tak naprawdę zdjęć które wyszły by dużo lepiej, gdyby fotografujący miała lepszy sprzęt?
Ja mam dużo takich zdjęć.
Ja też mam sporo takich zdjęć. I odliczam dni do chwili, kiedy zacznę fotografować lustrzanką. Wiemy wszyscy dobrze, że sam aparat dobrego zdjęcia nie zrobi. Ale nie oszukujmy się: gdyby kompaktami można było robić takie zdjęcia jak lustrzankami, to mało kto wydawałby duże pieniądze na drogie puszki + szkła.
Napisano 11 lutego 2008 - 21:29
To były inne czasy inne kryteria ...inny sprzęt Często sam się zastanawiam nad tym czy technologia cyfrowa nie odarła tej dziedziny sztuki z tej atmosfery tajemniczości i oczekiwania ....na moment gdy w kuwecie na białym papierze zaczyna pojawiać się obraz.Ostatnio oglądałem film o Puchalskim - biegał po lesie z aparatem miechowym, ale i tak robił piękne zdjęcia, bo kochał przyrodę i znał obyczaje i zachowania zwierząt. To moim zdaniem jest najważniejsze.