Co może zrobić amator przez duże A.
Napisano 11 lutego 2008 - 22:10
nie chciałbym być źle zrozumiany, nie jestem ortodoksem, sam używam lustrzanki bo to ogromne ułatwienie. Jednak z drugiej strony, nie chciałbym aby ktoś, kto zaczyna robienie zdjęć zwierzaków, żył w przekonaniu że najważniejszy jest sprzęt. Moje zdanie jest takie, że braki sprzętowe można nadrobić wiedzą, pasją, pomysłowością, cierpliwoscią - umiejętności i wiedzy, raczej sprzętem nie nadrobimy.
Napisano 11 lutego 2008 - 22:32
Można...i to nawet lepsze, przynajmniej w dziale Macro. Sam ganiam z Lustrzanką Pentaxa i Sigmą 105/2.8 Macro i uważam, że trudniej tym zestawem zrobić lepsze zdjęcie niż porządnym kompaktem (H5, S3IS) z dopiętym DCR-250. Oczywiście trzeba brac poprawkę na fotogarfującego ale mam wrażenie że do Macro bardziej podchodzą kompakty. Znam zresztą opinie jednego z lepszych macherów od macro, który mając Penatxa K10D woli robić portrety owadom kompakcikiem...Ale nie oszukujmy się: gdyby kompaktami można było robić takie zdjęcia jak lustrzankami, to mało kto wydawałby duże pieniądze na drogie puszki + szkła.
#43 (Marek Skruch)
Napisano 12 lutego 2008 - 07:51
Kompakty sprawdzają się przy macro z prostej przyczyny - łatwiej nimi uzyskać większą głębię ostrości przy mniej domkniętej przysłonie. To oczywiście zasługa małej powierzchni matrycy. Lustrzankami jest trudniej ale gdy te trudności się pokona to efekt końcowy może byc tylko lepszy aniżeli miałoby to miejsce przy macro kompactowym
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 12 lutego 2008 - 08:09
Sam ganiam z Lustrzanką Pentaxa i Sigmą 105/2.8 Macro i uważam, że trudniej tym zestawem zrobić lepsze zdjęcie niż porządnym kompaktem (H5, S3IS) z dopiętym DCR-250
To po jakiego grzyba się tak męczysz? Kompakt leciutki jest i ma jeszcze mnóstwo innych zalet. Mam nadzieję, że moja żonka nie przeczyta Twojego posta, bo będę miał wówczas problem z wytłumaczeniem się, po co chcę wydać taką kasę na sprzęt, który będzie niewiele lepszy od Lumixa.
A tak poważnie: rok fotografowania kompaktem krajobrazów, zwierząt biegających i latających wystarczy. To miał być czas na opanowanie podstaw fotografii, przypomnienie sobie jak wyglądają las, łąka, mokradła i inne bezdroża A teraz chciałbym czegoś więcej, tzn. odpowiedniej jakości zdjęć. A kompakt mi tego nie da. Jakiś miesiąc temu udało mi się sfotografować rodzinkę łosi (znajdziesz to zdjęcie w wątku z tymi zwierzakami). Byłem wtedy na "polowaniu" z kolegą, który stał obok mnie i "strzalał" do nich z identycznej odległości i w takich samych warunkach oświetlenia. Różnica w jakości zdjęć jest dramatyczna. A nie podejrzewam, żebym popełnił wtedy jakieś błędy w sztuce.
Co macro: pewnie jest tak jak mówisz, ale mnie akurat macro nie pociąga.
Napisano 12 lutego 2008 - 10:48
Pewien kucharz ogląda zdjęcia i mówi to fotografa, piękne zdjęcia, pewnie ma pan super obiektywy. Na co fotograf odpowiada: pan świetnie gotuje, musi mieć pan świetne garnki.
Napisano 12 lutego 2008 - 12:13
#47 (Marek Skruch)
Napisano 12 lutego 2008 - 12:20
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 12 lutego 2008 - 13:08
Dzięki wszystkim za tak ciekawą dyskusję Powiem szczerze, że cieszę się, że generalnie mamy podobne zdanie.
Co do poznawania obyczajów zwierząt - tego nigdy dość.
Napisano 12 lutego 2008 - 13:14
Napisano 12 lutego 2008 - 13:22
Ale sam wybrałeś lepsze garnki prawda? Możesz wyjaśnić jaka była przyczyna?
To prawda, ostatnio zmieniłem Sigmę na Nikona VR - i mówiłem sobie ze teraz to dopiero zdjęcia będę robił. I co, jak na razie to kombinuje jak zwabić sarny przed czatownię. A obiektyw czeka Jeszcze raz podkreślam, nie jestem przeciwnikiem unowocześniania, ale nie można sobie tłumaczyć że lepszy sprzęt = lepsze zdjęcia. Jest zbyt wiele innych czynników które na to wpływają. Moje zdanie jest takie, że dobry sprzęt jest uzupełnieniem a nie podstawą udanych zdjęć.
Napisano 12 lutego 2008 - 13:29
nie można sobie tłumaczyć że lepszy sprzęt = lepsze zdjęcia. Jest zbyt wiele innych czynników które na to wpływają. Moje zdanie jest takie, że dobry sprzęt jest uzupełnieniem a nie podstawą.
Zgadzam się z Tobą w 100%. Nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej. Będę się upierał jednak przy swoim: jakość techniczna zdjęcia w dużej mierze zależy od sprzętu. I tylko o to mi chodziło. Wydaje mi się oczywiste, że lepiej mieć lustrzankę niż kompakta, tak samo jak lepiej mieć VR niż Sigmę (oczywiście zachowując proporcje).
#53 (Marek Skruch)
Napisano 12 lutego 2008 - 15:51
Napisano 12 lutego 2008 - 19:52
Też pozdrawiam .August, Pozdrawiam Pentaxianina! Czyżby chodziło Ci o mistrza macro Marka Wyszomirskiego?
Jasne że miałem na myśli Marka, sam pisze że do zdjęć macro woli komapkta.
A co do innych opinii - pełna zgoda, nic nie daje akiej frajdy jak "kłapanie lustrem" żadne sztuczne dźwięki tu nic nie pomogą. I jakość zdjęć rzeczywiście zupełnie inna...
Napisano 04 maja 2008 - 12:14
Kompakt i duże ambicje to prawdziwa szkoła życia własnie zbieram fundusze na moje I lustro
Napisano 04 maja 2008 - 12:31
- kiedyś mielismy film w aparacie i "oszczędzaliśmy" klatki - obecnie mozemy po prostu wykasować - najpierw "tworzylismy w glowie" fotkę
- za dużo mozemy zmieniać za pomocą komputera....
- focimy dużo i liczymy ze się trafi jakas fajna
Co o tym sądzicie Wy?
Napisano 04 maja 2008 - 14:53
#58 (Maciej Safaryn)
Napisano 05 maja 2008 - 14:09
Napisano 21 lutego 2011 - 15:50
Poszło o swoistą hipokryzję - moim skromnym zdaniem. Czyli jedne foty kompakcikiem, ba nawet komórką są OK. Natomiast fotografia przyrodnicza tylko i wyłącznie sprzętem za konkretną kasę. Alternatywą dla mnie szaraczka, jest kupienie sobie porządnej manualnej stałki. :-> Tak w skrócie wyglądają poglądy osoby o dużym doświadczeniu fotograficznym.
Szczerze? Nie zgadzam się. Moje zdjęcia nie są ekstra, są przeciętne, ale też znowu nie są jakieś beznadziejne. Obecnie zwyczajnie brak mi czasu na konkretne eskapady w kierunku robienia zdjęć.
Nie wierzę, nadal, że fotografia przyrodnicza musi być dostępna wyłącznie dla elit (czytaj: ludzi, których na to stać). Ba coraz bardziej myślę, że to bardzo szkodliwy trend, kształtujący zamknięte TWA. I jeśli już na siłę się do niego przekonuje innych... to tym bardziej źle. Wiem po sobie, bo na wiele miesięcy odwiesiłam aparat na kołek i poważnie myślałam, żeby sobie temat odpuścić.
Przepraszam za ten odgrzewany kotlet... ale musiałam...
Napisano 21 lutego 2011 - 16:53