Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Kruk - Corvus corax

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1048 odpowiedzi w tym temacie

#481 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 22 lutego 2011 - 07:29

1507 Ten "pluszowy" Kruk fajnie się prezentuje. ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#482 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 lutego 2011 - 07:30

Drojac, - 201. najlepsze z serii, fajny kadr wszystko na nim gra.
1507, - 204. nietypowe, na plus oczywiście.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#483 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 08:36

1507 pluszak milusi :-D

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#484 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 27 lutego 2011 - 20:25

typowa sytuacja, młode pyskuje a potem leży na plecach i kwiczy :->

205
Dołączona grafika

#485 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 27 lutego 2011 - 20:26

Drojac, fajnie złapana sytuacja +++

#486 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 02 marca 2011 - 20:47

Sądząc po tym, jak z dnia na dzień mnie zaskakują i coraz bardziej fascynują, kruki pewnie nigdy mi się nie znudzą, więc pozanudzam Was zdjęciami i opisami. A że kruczo dzieje się u mnie niemożliwie, szczególnie gdy się im nie przeszkadza zbyt nachalnym wymachiwaniem szkłem, to widowiska są przednie a i od czasu do czasu dla rozgrzania matrycy cyknę kilka fot. Dziś dla kontrastu dwie natury tych czarnych pierzastych - awanturniczo-wybuchowa oraz zmysłowo-uczuciowa ;-) O ile to pierwsze zdjęcie nie wymaga żadnego komentarza, to starcie przy żarciu, jakich są dziesiątki podczas jednego posiedzenia, to druga jest już historyjką wymagającą chociaż krótkiego komentarza.
Dziś byłem świadkiem, pierwszy raz w życiu, kopulacji kruków i całego przedstawienia, które rozgrywało się przed samą czynnością. Zdjęć niestety nie ma bo po pierwsze nie chciałem przeszkodzić, po drugie lazły za budę mizdrząc się po drodze. Sam początek to wiadomo, karmienie samicy przez samca. Napycha wole do oporu po czym głębokim gardłowym pohukiwaniem nawołuje swoją partnerkę, bądź sam jest nawoływanym żebrzącym głosem, który ona wydaje. W tym przypadku to on wołał, przyszła natychmiast i raz po razie malutkimi kęsami była obdarowywana. Ale to sceny dość często widywane, ciekawsze było potem. Jak już byli poza zasięgiem obiektywu, samica zaczęła odzywać się dziwnym, dla mnie, głosem. Słyszałem go pierwszy raz w życiu, to jakby połączenie je żebrzącego nawoływania z miauczeniem kota. W pierwszej chwili nie wiedziałem co się dzieje, jednak po tym co się za chwilę wydarzyło, byłem świadom co oznacza ten głos. To zaproszenie do kopulacji. Cichutko, bez wrzasków typowych dla tych ptaków. Gdy już przeszły na prawą stronę budy, jeszcze dwa razy słyszałem to nawoływanie. Coś fantastycznego, szczególnie patrząc na to co działo się przed budą. Zdjęcia 207 i 208 wrzucam tylko jako ciekawostkę, być może to ta sama para o której pisałem ale w tym okresie jest ich kilkanaście, więc mogą być to całkiem inne ptaki. Odłączają się często od żerującej grupy oddając się amorom. Buzi i wpatrywanie się w siebie. I tak na przemian nawet kilka razy. Na drugim zdjęciu na dole widać kruka, który zakłócił ich intymność ;-) Wkrótce po tym odbył poważną rozmowę z facetem z góry, jak to w ich przypadku bywa, średnio go ruszyła :->

206
Dołączona grafika

207
Dołączona grafika

208
Dołączona grafika

#487 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 02 marca 2011 - 21:03

207 jest piękne. Walki już nie przyprawiają o bicie serca ale akty miłosne, no, no coraz lepiej :->

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#488 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 02 marca 2011 - 21:21

Oj tak, 207 the best. Takich zakochanych kruków jeszcze nigdzie nie widziałem. Gratuluję Jacku :clap:

#489 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 02 marca 2011 - 21:29

Drojac , opowiesc przednia jak i zdjecia amorow , tak sobie mysle , ze to juz niedlugo wiosna wybuchnie :-D

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#490 niemek

niemek

Napisano 02 marca 2011 - 22:33

Podoba mi się bardzo to ostatnie, gdzie jak to w życiu bywa pojawia się czasem ten "trzeci".

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#491 Bebo

Bebo
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:14

Także miałem okazję oglądać krucze zaloty. W dowodzie miłości podawały sobie kawałki lodu. Oczywiście awantury jak zawsze, były na porządku dziennym.

209.
Dołączona grafika

210.
Dołączona grafika

211.
Dołączona grafika
Pozdrawiam Bogdan

#492 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 10 marca 2011 - 13:16

Drojac jak zawsze ciekawe kadry. 208 super ze względu na tego podglądacza. Bebo, z Twoich ten dynamiczny spodobał mi się najbardziej.

#493 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 marca 2011 - 12:48

Ta podła bestia zwodziła mnie cały zimowy sezon. Widywałam czasami parę a czasami samotnika, który przemierzał łąki nadmorskie nie chcąc wpaść do mnie w gościnę. Zawsze z zazdrością oglądam zdjęcia na których aż roi się od kruczych sióstr i braci. Choć wielu je przeklina ja w duchu leżąc godzinami w ciasnej klitce rozmyślałam nad wariantami spotkania na które tak bardzo czekałam. Ich zachowania, zaloty i zabawy po obfitym posiłku nie zastąpią absolutnie najpiękniej ubarwionego myszołowa. Mowa ciała i ich język jest jak nieodgadniona tajemnica, którą mogę zgłębiać godzinami. W tym roku jednak podczas kilkudziesięciu moich zasiadek miałam przyjemnośc spotkania tylko raz i to z młodym osobnikiem. Dzisiejsze wyjście miało być pożegnaniem sezonu zimowego i takim tez było. Z najwspanialszym dla mnie podarkiem od zimy, "tym" na którego te cztery miesiące czekałam.

212.

Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#494 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 marca 2011 - 12:51

Qelka, - jakby nie sentymentalna wartość dla Ciebie to bym ponarzekał, że takie statyczne to nuda :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#495 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 12 marca 2011 - 12:53

80 km od Ciebie jest wylęgarnia tego gatunku, do tego sucha i przytulna buda :mrgreen: ;-) ale fajnie, że chociaż na koniec sezonu zawitał ten jeden diabeł do Ciebie :->

#496 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 12 marca 2011 - 14:42

Qelka piekny dostojnis , taka powaga z niego bije .
To sa moje obok czapli najbardziej ulubione ptaki , ale nie mam gdzie je obserwowac .

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#497 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 14 marca 2011 - 08:03

takie dwa frechowne szczuny mi się pod obiektyw nawinęły:

213.
Dołączona grafika

#498 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 14 marca 2011 - 10:25

Ataman, ładnie wyszły - jakość b.dobra. Daję plusa ;-)

#499 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 14 marca 2011 - 13:51

Ataman, gratuluję, pięknie :)

#500 pol

pol

Napisano 14 marca 2011 - 13:57

za poprzednikami - podoba się :)