Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Samotne drzewa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1290 odpowiedzi w tym temacie

#921 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 13:28

Wybacz.

Teraz obrobiłem jeszcze raz zdjęcie i temperatura to 9200.
Zerknij na poprzednią stronę (Podmieniłem zdjęcie na te obrobione teraz).

Pamiętaj, że z godzinę na godzinę temperatura barw jest inna :-) .

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#922 Dark

Dark

Napisano 24 lutego 2012 - 13:40

kulek855 , faktycznie śnieg jest teraz bialutki jak mąka :-) . Wiem że przy zachodzącym słońcu warunki zmieniają się bardzo szybko ale takiej temperatury barwowej to ja w aparacie nigdy nie uzyskam bo u mnie max to 8000k . A co z tym programem do rawów ? Masz dedykowany czy jakiś inny ? I podpowiedz mi jeszcze jak tu się pogrubia trzcionkę .
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#923 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 14:25

Dark,

Wystarczy że klikniesz na mnie czyli na "kulek855" wtedy pojawia się w oknie pisania odpowiedzi takie coś : [ b ]Dark[ /b] dzięki tym znaczkom masz pogrubioną nazwę użytkownika. Ewentualnie zaznaczasz tekst który chcesz pogrubić i klikasz obok okna w literkę "B".

Co do programu to mam dedykowany DPP czasem też używam Camera RAW oczywiście gdy mam więcej czasu i gdy zdjęcie jest bardziej wymagające w obróbce.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#924 Dark

Dark

Napisano 24 lutego 2012 - 14:29

kulek855, dzięki raz jeszcze , o to właśnie chodziło :-)
Idąc dalej tym tokiem myślenia , zmieniłem trochę na minus odcień kolorów co spowodowało częściowe zdjęcie tej niebieskiej poświaty ze śniegu . Ta sama scenka co wcześniej tylko trochę szerzej .
412
Dołączona grafika
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#925 August

August

Napisano 24 lutego 2012 - 17:04

Dark, poszukaj Photoshop Elements 10 - nie jest tak drogi jak CS5 a co trzeba potrafi. Pentaxowski program sobie daruj - może i dobry ale dla użytkowników niezbyt przyjazny. (przynajmniej takie były wcześniejsze wersje, nie wiemjak najnowsze).
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#926 Dark

Dark

Napisano 24 lutego 2012 - 17:30

August, dzięki . Wczoraj właśnie szukałem po necie jakiegoś przyjaznego programiku i chyba faktycznie zainwestuję w PS E10 . Nie jest bardzo drogi a jeśli jeszcze można bawić się w rawach to dla mnie będzie wystarczający . Na pentaxowski nadal ludziska psioczą ;-)
focę pentaxem K5

#927 emwi

emwi

Napisano 24 lutego 2012 - 23:11

Fotka nie była robiona na automacie więc aparat nic sam sobie nie przyciemnił

Nie wiem, niestety, jaki tryb pracy wybrałeś, ale dla mnie tylko "M" nie jest "automatem", więc jeżeli miałeś ustawiony jakikolwiek inny tryb, to światłomierz aparatu doprowadził do takiego właśnie efektu - poza jasnym punktem na niebie śnieg do ciemnych elementów nie należy ... :-)
Oczywiście, szara połówka swoje by zrobiła, jak w większości zastosowań krajobrazowych, ale w tej scenie akurat nie potrzeba było mz wielkiej filtracji.
Jeżeli chodzi o soft do raw, osobiście nie tykałem płytek dostarczonych z aparatem (jak widzisz w stopce, też mam ten "prawdziwy" ;-)), ponieważ od lat używam PS Lightroom, mz znakomitego programu do niedestrukcyjnej obróbki zdjęć. Z tańszych aplikacji z powodzeniem wystarczą PS Elements (na pewno co najmniej wersja 9 jest dostępna po polsku, co do 10-ki nie mam pewności, Lightroom nie ma wersji lokalizowanej, choć dostępne są w sieci programy umożliwiające pracę ze spolszczonym interfejsem) albo Paint Shop Pro X, ostatnio rzeczony Corel wydał też coś specjalnie do raw, nazywa się AfterShot Pro. O darmowych aplikacjach nie wspomnę, choć z pewnością jest ich też sporo.
Na koniec dodam, że ostatnie zdjęcie dużo bardziej naturalne kolorystycznie niż dwa poprzednie, nawet z jpg można na etapie obróbki sporo zrobić (próbka na PW).
Mam nadzieję, że nie zanudziłem ...

Roby, ładne to ostatnie, choć samotności kadrze faktycznie niewiele ... ;-)

a u mnie poza drzewami nic ...

413. Maasai Mara
Dołączona grafika

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#928 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 24 lutego 2012 - 23:34

emwi, świetna fota :)

Dark, ja do 90% kadrów z zachodem czy wschodem używam właśnie ustawień w trybie M i zawsze o 1 lub 1,5 działeczki na minus.

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#929 Dark

Dark

Napisano 25 lutego 2012 - 13:22

emwi, Dzięki ( odpisałem na PW) . Nadal nie zgadzam się z tym że światłomierz aparatu coś tam przyciemnił . Jak sama nazwa wskazuje , światłomierz służy do mierzenia światła ( w zadanym trybie ) . Oczywiście pomiar wynika z określonych parametów min światła na zewnątrz , użytej przysłony , zadanego czasu migawki itp . Jeśli nawet fotografujesz w trybie M to i tak posiłkujesz się wskazaniem światłomierza ,, niedoświetlone/naświetlone/prześwietlone . Zazwyczaj na podstawie tych wskazań oraz zamierzonej głębi ostrości czy danej sceny dobierasz czas i przysłonę .Dochodzi też specyfikacja obiektywu . Napewno w programach ,, auto ,, i ,,p ,, program aparatu dobiera te wszystkie parametry programowo . Ja fotografowałem w trybie priorytetu przysłony więc do zadanej przysłony na podstawie pomiaru oświetlenia sceny aparat dobrał czas . W tym wypadku dałem korekcję jeszcze troszkę na minus aby przyciemnić niebo . Jak już wspomniałem wcześniej , w wyniku dużej rozpiętości tonalnej sceny matryca ładnie naświetliła niebo ale niedoświetliła ziemi .Reasumując , problem tkwi w niskiej rozpiętości tonalnej matrycy która jest prawie dwukrotnie niższa niż ludzkiego oka . Cały problem polegał na zbyt niskiej temperaturze barwowej (BW ustawiony na słońce ) Stąd ten niebieski zafarb na śniegu . Ja się dopiero uczę a na śniegu robiłem zdjęcia pierwszy raz . Dzięki za pomoc i propozycję programów do obróbki . Fotaka 413 świetna . Masz może wersję w kolorze ?
MUSTANG_71, Pewnie że można i na M ale ja mam tylko jedno pokrątło i wygodniej mi się robi na Av ;-) Oczywiście też daję na minus ale myślę że czy w tym czy w trybie M nie ma znaczącej różnicy . Tu wszystko rozbija się o balans bieli ale już wiem w czym jest problem :-)
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#930 Roby

Roby

Napisano 25 lutego 2012 - 17:12

Roby , fajne tylko które z nich jest samotne ?

Roby, ładne to ostatnie, choć samotności kadrze faktycznie niewiele ...

Tak? Jest tam jedno samotne drzewo, więc zdjęcie mieści się w temacie ;-)

emwi, ładny kadr, oryginalna sceneria.

Cały problem polegał na zbyt niskiej temperaturze barwowej (BW ustawiony na słońce ) Stąd ten niebieski zafarb na śniegu .

Śnieg jest niebieski bo nie jest oświetlony. Nawet w słoneczny dzień śnieg w cieniu ma niebieskawy kolor. Dlaczego? Bo biały kolor odbija światło, zatem śnieg będzie odbijał kolor nieba, jak będzie szare to i śnieg będzie szary, jak niebieskie to i śnieg będzie niebieski, pod warunkiem, że nie padają na niego promienie Słońca. Owszem możesz zmienić jego kolor zmieniając balans bieli, ale i tak nie będzie to naturalny kolor.

Oczywiście pomiar wynika z określonych parametów min światła na zewnątrz , użytej przysłony , zadanego czasu migawki itp .

Chyba za dużego skrótu myślowego użyłeś. Pomiar światła zależy tylko od ilości światła na zewnątrz, przysłona i czas ekspozycji to rzecz wtórna zależna od ilości światła i to już kwestia ustawienia ekspozycji w aparacie po zmierzeniu ilości światła.

#931 Dark

Dark

Napisano 25 lutego 2012 - 17:46

Roby, oczywiście masz rację że użyłem skrótu myslowego . Generalnie chodziło mi o to że sam światłomierz nie może ,, zaciemnić ,, zdjęcia bo jego funkcja w aparcie jest informacyjna i sama w sobie nie powoduje żadnej ingerencji w obraz . Tobie chyba też chodziło o ,, wynik pomiaru światła ,, a nie o sam pomiar . A sam wynik pomiaru widzimy na wskażniku w wizjerze lub lcd .
Jesli chodzi o śnieg to też się zgadzam że przy takim konkretnym oświetleniu on zawsze będzie miał jakieś lekkie kolorowe przebarwienie . Z drugiej strony powstaje pytanie , czy jest sens aż tak wyciągać obróbkę żeby dojść do idealnej bieli ? Mam na myśli zachód słońca . W końcu nasze oczy też widzą ten śnieg podbarwiony . Zresztę , przy ekspozycji ustawionej na minus i tak śnieg będzie w sumie szary . W przyszłym sezonie muszę popróbować ale sądzę że zmiana balansu bieli poprawiłaby sprawę . Oczywiście w granicach przyzwoitości .
A apropos drzewka , to napisałem Ci to co widać na pierwszy rzut oka . W głębię ostrości załapało się wiele drzew , tło jest drzewiaste , więć drzewko trochę znika w tłumie .Niemniej jest to dobre zdjęcie :-)
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#932 emwi

emwi

Napisano 25 lutego 2012 - 18:33

Dark, Roby, dzięki za słówko i dodatkową merytoryczną dyskusję na temat kolory śniegu i wpływu światłomierza na sposób rejestracji sceny przez aparat. Z drugiej strony pewnie należałoby poruszyć problem adaptatywności ludzkiego oka, dzięki której postrzegamy zwykle kolor śniegu jako zbliżony do białego, ew. z zafarbem wynikającym z aktualnej temperatury światła (jeżeli kolor jest wystarczająco intensywny) - o pewnie przez to osobiście zwykle eliminuję ze śniegu zbędną mz magentę i ew. niebieski w cieniach, o ile te kolory wydają mi się inne niż w realu (czyli subiektywnym postrzeganiu koloru śniegu przez moje zmysły) :-)

Dark, co do poprzedniego zdjęcia, mam wersję kolorową, jak ją odszukam, podzielę się z przyjemnością

tymczasem jeszcze jedna odsaturowana sceneria z sawanny :

414.
Dołączona grafika

#933 Dark

Dark

Napisano 25 lutego 2012 - 18:47

emwi, Jak widzę byłeś tam w porze deszczowej . Nie było węży w tych trawach ?
focę pentaxem K5

#934 emwi

emwi

Napisano 25 lutego 2012 - 19:41

Dark, luty to w Kenii pora sucha (padać zaczyna w marcu), ale chmur w Marze było faktycznie sporo, zwykle wieczorem padał przez kilkadziesiąt minut deszcz ... z drugiej strony brak kolorów może również sprawiać takie wrażenie :-)

EDIT : a węży nie widziałem, może dlatego, że większość czasu jednak spędzałem w samochodzie - w wielu parkach jest zakaz poruszania się w inny sposób i opuszczania auta ...

#935 Dark

Dark

Napisano 25 lutego 2012 - 22:46

emwi, dzięki :-) . Myślę że napewno dbają o bezpieczeństwo turystów i dlatego ten zakaz opuszczania pojazdów . Tak czy inaczej wyjazd do tak ciekawego kraju musiałbyć wspaniałym przeżyciem . Zazdroszczę ;-)
Jeśli miałbym oceniać fotkę 414 to ... nie jest zła ale tak szczerze to bardziej mi się widzi 413 :-)
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#936 August

August

Napisano 03 marca 2012 - 21:23

Samotne - ale parami

415.
Dołączona grafika

416.
Dołączona grafika

#937 chinol (Tomasz Nowakowski)

chinol

Napisano 04 marca 2012 - 18:19

August, Ciaśniej byś wykadrował i miał byś samotne :mrgreen: .

417.
Dołączona grafika

#938 Dark

Dark

Napisano 06 marca 2012 - 11:22

To ja dodam coś z weekendowego spaceru nad Bugiem .
418
Dołączona grafika
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#939 August

August

Napisano 10 marca 2012 - 07:31

bardziej samotne też mam...
419. Z lewej
Dołączona grafika

420. z prawej
Dołączona grafika

421. i bliżej środka
Dołączona grafika

#940 Dark

Dark

Napisano 12 marca 2012 - 14:35

August, z ostatniej serii najbardziej podoba mi się nr421 , 420 dałbym drzewko bardziej do lewej . Przy tej ogniskowej wyszłoby chyba ciekawiej . Może pion ?
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5