Samotne drzewa
Napisano 24 lutego 2012 - 13:28
Teraz obrobiłem jeszcze raz zdjęcie i temperatura to 9200.
Zerknij na poprzednią stronę (Podmieniłem zdjęcie na te obrobione teraz).
Pamiętaj, że z godzinę na godzinę temperatura barw jest inna .
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Napisano 24 lutego 2012 - 13:40
Pozdrawiam , Darek
Napisano 24 lutego 2012 - 14:25
Wystarczy że klikniesz na mnie czyli na "kulek855" wtedy pojawia się w oknie pisania odpowiedzi takie coś : [ b ]Dark[ /b] dzięki tym znaczkom masz pogrubioną nazwę użytkownika. Ewentualnie zaznaczasz tekst który chcesz pogrubić i klikasz obok okna w literkę "B".
Co do programu to mam dedykowany DPP czasem też używam Camera RAW oczywiście gdy mam więcej czasu i gdy zdjęcie jest bardziej wymagające w obróbce.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Napisano 24 lutego 2012 - 14:29
Idąc dalej tym tokiem myślenia , zmieniłem trochę na minus odcień kolorów co spowodowało częściowe zdjęcie tej niebieskiej poświaty ze śniegu . Ta sama scenka co wcześniej tylko trochę szerzej .
412
Pozdrawiam , Darek
Napisano 24 lutego 2012 - 17:04
Napisano 24 lutego 2012 - 17:30
Napisano 24 lutego 2012 - 23:11
Nie wiem, niestety, jaki tryb pracy wybrałeś, ale dla mnie tylko "M" nie jest "automatem", więc jeżeli miałeś ustawiony jakikolwiek inny tryb, to światłomierz aparatu doprowadził do takiego właśnie efektu - poza jasnym punktem na niebie śnieg do ciemnych elementów nie należy ...Fotka nie była robiona na automacie więc aparat nic sam sobie nie przyciemnił
Oczywiście, szara połówka swoje by zrobiła, jak w większości zastosowań krajobrazowych, ale w tej scenie akurat nie potrzeba było mz wielkiej filtracji.
Jeżeli chodzi o soft do raw, osobiście nie tykałem płytek dostarczonych z aparatem (jak widzisz w stopce, też mam ten "prawdziwy" ), ponieważ od lat używam PS Lightroom, mz znakomitego programu do niedestrukcyjnej obróbki zdjęć. Z tańszych aplikacji z powodzeniem wystarczą PS Elements (na pewno co najmniej wersja 9 jest dostępna po polsku, co do 10-ki nie mam pewności, Lightroom nie ma wersji lokalizowanej, choć dostępne są w sieci programy umożliwiające pracę ze spolszczonym interfejsem) albo Paint Shop Pro X, ostatnio rzeczony Corel wydał też coś specjalnie do raw, nazywa się AfterShot Pro. O darmowych aplikacjach nie wspomnę, choć z pewnością jest ich też sporo.
Na koniec dodam, że ostatnie zdjęcie dużo bardziej naturalne kolorystycznie niż dwa poprzednie, nawet z jpg można na etapie obróbki sporo zrobić (próbka na PW).
Mam nadzieję, że nie zanudziłem ...
Roby, ładne to ostatnie, choć samotności kadrze faktycznie niewiele ...
a u mnie poza drzewami nic ...
413. Maasai Mara
X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam
Napisano 24 lutego 2012 - 23:34
Dark, ja do 90% kadrów z zachodem czy wschodem używam właśnie ustawień w trybie M i zawsze o 1 lub 1,5 działeczki na minus.
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
Napisano 25 lutego 2012 - 13:22
MUSTANG_71, Pewnie że można i na M ale ja mam tylko jedno pokrątło i wygodniej mi się robi na Av Oczywiście też daję na minus ale myślę że czy w tym czy w trybie M nie ma znaczącej różnicy . Tu wszystko rozbija się o balans bieli ale już wiem w czym jest problem
Pozdrawiam , Darek
Napisano 25 lutego 2012 - 17:12
Roby , fajne tylko które z nich jest samotne ?
Tak? Jest tam jedno samotne drzewo, więc zdjęcie mieści się w temacieRoby, ładne to ostatnie, choć samotności kadrze faktycznie niewiele ...
emwi, ładny kadr, oryginalna sceneria.
Śnieg jest niebieski bo nie jest oświetlony. Nawet w słoneczny dzień śnieg w cieniu ma niebieskawy kolor. Dlaczego? Bo biały kolor odbija światło, zatem śnieg będzie odbijał kolor nieba, jak będzie szare to i śnieg będzie szary, jak niebieskie to i śnieg będzie niebieski, pod warunkiem, że nie padają na niego promienie Słońca. Owszem możesz zmienić jego kolor zmieniając balans bieli, ale i tak nie będzie to naturalny kolor.Cały problem polegał na zbyt niskiej temperaturze barwowej (BW ustawiony na słońce ) Stąd ten niebieski zafarb na śniegu .
Chyba za dużego skrótu myślowego użyłeś. Pomiar światła zależy tylko od ilości światła na zewnątrz, przysłona i czas ekspozycji to rzecz wtórna zależna od ilości światła i to już kwestia ustawienia ekspozycji w aparacie po zmierzeniu ilości światła.Oczywiście pomiar wynika z określonych parametów min światła na zewnątrz , użytej przysłony , zadanego czasu migawki itp .
Napisano 25 lutego 2012 - 17:46
Jesli chodzi o śnieg to też się zgadzam że przy takim konkretnym oświetleniu on zawsze będzie miał jakieś lekkie kolorowe przebarwienie . Z drugiej strony powstaje pytanie , czy jest sens aż tak wyciągać obróbkę żeby dojść do idealnej bieli ? Mam na myśli zachód słońca . W końcu nasze oczy też widzą ten śnieg podbarwiony . Zresztę , przy ekspozycji ustawionej na minus i tak śnieg będzie w sumie szary . W przyszłym sezonie muszę popróbować ale sądzę że zmiana balansu bieli poprawiłaby sprawę . Oczywiście w granicach przyzwoitości .
A apropos drzewka , to napisałem Ci to co widać na pierwszy rzut oka . W głębię ostrości załapało się wiele drzew , tło jest drzewiaste , więć drzewko trochę znika w tłumie .Niemniej jest to dobre zdjęcie
Pozdrawiam , Darek
Napisano 25 lutego 2012 - 18:33
Dark, co do poprzedniego zdjęcia, mam wersję kolorową, jak ją odszukam, podzielę się z przyjemnością
tymczasem jeszcze jedna odsaturowana sceneria z sawanny :
414.
Napisano 25 lutego 2012 - 18:47
Napisano 25 lutego 2012 - 19:41
EDIT : a węży nie widziałem, może dlatego, że większość czasu jednak spędzałem w samochodzie - w wielu parkach jest zakaz poruszania się w inny sposób i opuszczania auta ...
Napisano 25 lutego 2012 - 22:46
Jeśli miałbym oceniać fotkę 414 to ... nie jest zła ale tak szczerze to bardziej mi się widzi 413
Pozdrawiam , Darek
Napisano 03 marca 2012 - 21:23
415.
416.
Napisano 06 marca 2012 - 11:22
418
Pozdrawiam , Darek
Napisano 10 marca 2012 - 07:31
419. Z lewej
420. z prawej
421. i bliżej środka
Napisano 12 marca 2012 - 14:35