Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Gąsienice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1394 odpowiedzi w tym temacie

#241 Dunadan

Dunadan

Napisano 19 września 2007 - 11:10

roa, no w pewnym sensie masz rację, ale ja fotografię traktuje na wiele sposobów, nie tylko w taki jaki ty zaprezentowałeś. To dla mnie też np. wyzwanie. Np. moim marzeniem jest sfotografować zimorodka siedzącego na patyczku. Widziałem takich fotek dziesiątki ale co z tego? chce mieć swoje. Co innego ze jak już go sfocę siedzącego na patyczku to potem już będę miał inne marzenie - sfocić go w locie ;-) i raczej odpuszczę sobie robienie kolejnych, w sumie identycznych zdjęć na patyku. Tu masz rację, trzeba iść do przodu jak już się coś osiągnęło. Ale wydaje mi się że wielu z nas dopiero zaczyna przygodę z fotografią...

:ninja:

#242 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 11:30

Tu masz rację, trzeba iść do przodu jak już się coś osiągnęło. Ale wydaje mi się że wielu z nas dopiero zaczyna przygodę z fotografią...

Owszem, ale benas już wie co w trawie piszczy i mógłby się bardziej postarać ;]

Np. moim marzeniem jest sfotografować zimorodka siedzącego na patyczku.

też bym chciał, bo zimorodki to fajne ptaszory ale wolałbym z muchą lub ważką w dziobie.

Dodam jeszcze ze oprócz "kolejnego zdjęcia glizdki" chodzi również o powtarzalność zdjęć. Zimorodków sfoconych jest stosunkowo mało, tak samo jak drapieżników (pomijam te arcydzieła z ustronia :evil: ) dlatego zawsze się podobają. Motylków i glizdek jest cała masa, a i stopień trudności sfocenia orła i glizdki jest przyznasz rózny ;]

#243 Dunadan

Dunadan

Napisano 19 września 2007 - 11:40

No racja, ale tylko kwestia tego jak bardzo dany motyw jest powtarzalny a nie czy w ogóle - bo te zimorodki to jak mówiłem są dość pospolite - owszem, rzadsze i trudniejsze ale na dobrą sprawę ich jest całkiem sporo ;-)
A co chodzi z tymi arcydziełami z ustronia?

#244 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 12:13

A co chodzi z tymi arcydziełami z ustronia?

osobiście wkurzaja mnie zdjęcia drapieżników w niewoli, gdy autor szczyci się tym że np sfocił Bielika Amerykańskiego, podczas gdy siedzi in skulony na pniaczku w Leśnym PArku Niespodzianek w Ustroniu. W niewoli orła łatwo sfocić. Sam sfociłem, wstydzę się tego do dziś co nie pierwszy raz na tym i innych forach stwierdzam. Nigdy go publicznie nie pokażę. Po prostu, dla mnie to nieetyczne. Może dlatego że lubie przyrodę wolną, a każde zoo mnie po prostu do rozpaczy dopraowadza.

#245 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 19 września 2007 - 15:23

Kurcze, Roa, z twoim ostatnim postem muszę się zgodzić i popieram. To fakt. Z pewnością nie chciałbym być focony siedząc skulony w klatce. Co do sensu robienia kolejnych zdjęć robaczka na patyku to chyba każdy widzi inny. Dopóki nie robi się robaczkowi krzywdy i ma się z tego radochę to jest sens. Chociażby miłe spędzenie czasu w kontakcie z naturą. Nie wymagaj, żeby każdy był specjalistą w dziedzinie fotografii. Pomyśl też o tych, którzy traktują to jako zabawę. A czym byłoby to forum bez fotek nawet tych powtarzalnych? Pozdrawiam forumowiczów. :beer:

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#246 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 15:26

Nie wymagaj, żeby każdy był specjalistą w dziedzinie fotografii. Pomyśl też o tych, którzy traktują to jako zabawę.

Nic przecież nikomu nie każę. Wyraziłem swoje zdanie w temacie. Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i zrobi to co będzie chciał.

#247 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 19 września 2007 - 15:28

Sezon na robaczki chyba powoli dobiega końca. Co będziemy oglądali zimą?

#248 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 15:31

ja się zimą przerzucam na architekturę ;)

#249 Paweł

Paweł

Napisano 19 września 2007 - 15:44

Reasumując wasze wypowiedzi, chciałbym dodać, że jeszcze jest walor poznawczy fotografii, może dla roa każda "glizdka" jest taka sama, dla mnie na przykład nie*. W fotografii owadów moim zdaniem cała zabawa polega na sfoceniu czegoś, czego nikt jeszcze nie ma na zdjęciach, a to że każda glizdka chodzi po patyku, to mi akurat nie przeszkadza, bo to jest jej środowisko. I nie chodzi mi tu o rodzaj ujęcia a po prostu o obiekt fotografii. Wśród tysięcy owadów żyjących w Polsce jakiś 1% jest pospolitych i te wszyscy cykają. Każde forum pełne jest biedronek, pawików, pszczółek itp. Przeglądałem dziesiątki stronek i naprawdę ciekawy owad albo scena trafia się niesłychanie rzadko. To trochę tak jakbym cyknął piękną fotkę gołębia i szpanował w temacie ptaki.

I oczywiście łatwiej jest zrobić piękne, perfekcyjne zdjęcie bielinka, czy też choćby pazia królowej, bo są to motyle dostępne "zawsze i wszędzie". A jak spotykasz coś bardzo rzadkiego, to sam fakt jest bardzo cenny, często jest to spotkanie raz do roku (albo na kilka lat :-)) i nie kontrolujesz wtedy wszystkich czynników jak światło, pogoda, wiatr. I często taki owadek ci nie zapozuje, tylko łaskawie pozwoli na parę szybkich fotek i zwiewa. A pawika można sobie studiować do woli, bo jutro też przyleci. Dla mnie zawsze "niepiękne" zdjęcie przedstawiające coś ciekawego będzie lepsze od wystudiowanego "pospolitusa"

* od razu wyjaśniam, że np. wszystkie drapieżne ptaki są dla mnie takie same. Po prostu kwestia znajomości tematu

#250 arczi

arczi
  • Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 19 września 2007 - 16:52

Teraz ode mnie coś czego ja przez 28 lat mojego życia jeszcze nie widziałem ani razu - ten żelek siedział w lesie, w stercie wyschniętych gałęzi - bardzo z nimi kontrastował i okropnie wyróżniał się kolorem (zresztą widać na zdjęciu); długość to ok 2cm, od dołu widać wystającą "łepetynkę", jak go troszkę ruszyłem to było widać jak próbował się poruszać - wówczas od dołu tak śmiesznie falowały jego jakieś dziwne zgrubienia - odnóży typowych nie zauważyłem... niesamowity stwór:

121
Dołączona grafika

Pozdrawiam!
http://www.arczi79.netarteria.info Canon 350D + Canon EF28-90 + Helios 44m-2

#251 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 19 września 2007 - 17:02

Wygląda na larwę jakiegoś modraszka. Przydał by się widok z góry.

#252 Paweł

Paweł

Napisano 19 września 2007 - 17:48

Z uwagi na środowisko i wygląd stawiam na modraszka wieszczka (=celastrina argiolus) - zimuje w stadium poczwarki, to pierwszy pojawiający się modraszek, a wielkość gąsienicy wskazuje na koniec rozwoju. Inne modraszki leśne (np Ogończyki) zimują w formie jaj lub małych larw.

#253 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 17:52

podziwiam wiedzę niektórych ;)
ja się komplernie nie znam na tym co focę ;)

#254 Dunadan

Dunadan

Napisano 19 września 2007 - 17:53

Paweł, właśnie mi przypomniałeś że zamiast siedzieć na forum powinienem się uczyć entomologii... ehh, lenistwo...
A zdjęcie bardzo ciekawe :-)

#255 Paweł

Paweł

Napisano 19 września 2007 - 18:20

Coś masz do zaliczenia?:-)

#256 benas

benas

Napisano 19 września 2007 - 18:52

Co do mojej "glizdki" 45, :)
macie rację , czarne tło jest nienaturalne,
ale czasami światła jest tak mało że trzeba dopalić lampą.
Jeśli w tle jest "pusto" to wychodzi czorno.
Ale model tak mi się podobał, że fotki pstryknąłem godząc się na nienaturalne tło.
Wszystkie foty nie mogą być wybitne i odkrywcze, pstrykamy też zwykłe foty,
jeśli sprawia nam to przyjemność to nie ma sprawy, :)
Poza tym, ja się nie znam na fotografii, robię tylko fotki robaków.
Tak czy siak, fota jest zwykła ale glizdka przepiękna, :)
Powiem więcej, jak mi się znowu trafi jakiś fajny robal na patyku i tło wyjdzie czarne
to mnie nie zniechęci, zrobię makrofotę :mrgreen:
Pozdrawiam :lol:

#257 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 19 września 2007 - 20:37

jeśli sprawia nam to przyjemność to nie ma sprawy

i właśnie o to chodzi. Fotografia ma sprawiać przyjemność, dodam, że nie tylko fotografującemu, ale i oglądającym jego fotki. Jeśli w naszym mniemaniu fotka jest przyzwoita to warto ją pokazać. I tak wszystkim nie dogodzimy, ale może ktoś będzie miał przyjemność z jej oglądania. Dlatego właśnie lubię zaglądać na to forum.

#258 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 20:44

Fotografia ma sprawiać przyjemność, dodam, że nie tylko fotografującemu, ale i oglądającym jego fotki.

No i to jest meritum sprawy. Jednak osobiście nie chciałbym być katowany gniotami tylko dlatego że autor miał radochę jak je robił :-/

Jeśli w naszym mniemaniu fotka jest przyzwoita to warto ją pokazać

Myślę że zanim ją pokażemy powinniśmy sie kilka razy zastanowić, na chłodno, bez emocji podejśc bardzo krytycznie. Osobiście nie pokazałbym foty którą uważam za przyzwoitą. Przyzwoite foty wywalam od razu, bo samokrytycyzm jest dla mnie ważniejszy niż fałszywe ochy i achy, co nierzadko można zobaczyć na tym czy innych forach (portalach) ;)

#259 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 19 września 2007 - 20:54

Roa, a co ma zrobić fotograf-amator po obejrzeniu fotek niektórych autorów z tego forum (nie wymienię), które są o niebo lepsze od tych, które sami zrobili. Stwierdzą, że nie zrobili żadnego godnego pokazania mimo, że naprawdę robili co mogli. Ja sam miałem wiele razy taki problem, pokazać robaczka bo ciekawy, czy nie pokazać bo zdjęcie technicznie słabe. W ten sposób na forum byłoby ledwo kilka fotek. Jeśli dana fotografia się nie podoba można jej nie oglądać. Masz bardzo duże wymagania nie tylko względem siebie, ale i innych, często zaczynających przygodę z fotografią.

Myślę że zanim ją pokażemy powinniśmy sie kilka razy zastanowić, na chłodno, bez emocji podejśc bardzo krytycznie

Jestem za. Nawet kilkanaście razy i baaaardzo krytycznie. Staram się tak robić.

#260 morav

morav

Napisano 19 września 2007 - 20:58

ricosz, nie rozumiemy się.
Ja nie zabraniam nikomu wstawiać fotek. Tylko więcej samokrytyki bym widział. Gdyby na forum było 50% zdjęć w stosunku do obecnej ilości na bank byłyby to zdjęcia lepiej wyselekcjonowane. I o to mi chodzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych