Gąsienice
Napisano 19 września 2007 - 11:10
Napisano 19 września 2007 - 11:30
Tu masz rację, trzeba iść do przodu jak już się coś osiągnęło. Ale wydaje mi się że wielu z nas dopiero zaczyna przygodę z fotografią...
Owszem, ale benas już wie co w trawie piszczy i mógłby się bardziej postarać ;]
Np. moim marzeniem jest sfotografować zimorodka siedzącego na patyczku.
też bym chciał, bo zimorodki to fajne ptaszory ale wolałbym z muchą lub ważką w dziobie.
Dodam jeszcze ze oprócz "kolejnego zdjęcia glizdki" chodzi również o powtarzalność zdjęć. Zimorodków sfoconych jest stosunkowo mało, tak samo jak drapieżników (pomijam te arcydzieła z ustronia ) dlatego zawsze się podobają. Motylków i glizdek jest cała masa, a i stopień trudności sfocenia orła i glizdki jest przyznasz rózny ;]
Napisano 19 września 2007 - 11:40
A co chodzi z tymi arcydziełami z ustronia?
Napisano 19 września 2007 - 12:13
A co chodzi z tymi arcydziełami z ustronia?
osobiście wkurzaja mnie zdjęcia drapieżników w niewoli, gdy autor szczyci się tym że np sfocił Bielika Amerykańskiego, podczas gdy siedzi in skulony na pniaczku w Leśnym PArku Niespodzianek w Ustroniu. W niewoli orła łatwo sfocić. Sam sfociłem, wstydzę się tego do dziś co nie pierwszy raz na tym i innych forach stwierdzam. Nigdy go publicznie nie pokażę. Po prostu, dla mnie to nieetyczne. Może dlatego że lubie przyrodę wolną, a każde zoo mnie po prostu do rozpaczy dopraowadza.
Napisano 19 września 2007 - 15:23
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
Napisano 19 września 2007 - 15:26
Nie wymagaj, żeby każdy był specjalistą w dziedzinie fotografii. Pomyśl też o tych, którzy traktują to jako zabawę.
Nic przecież nikomu nie każę. Wyraziłem swoje zdanie w temacie. Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i zrobi to co będzie chciał.
Napisano 19 września 2007 - 15:28
Napisano 19 września 2007 - 15:31
Napisano 19 września 2007 - 15:44
I oczywiście łatwiej jest zrobić piękne, perfekcyjne zdjęcie bielinka, czy też choćby pazia królowej, bo są to motyle dostępne "zawsze i wszędzie". A jak spotykasz coś bardzo rzadkiego, to sam fakt jest bardzo cenny, często jest to spotkanie raz do roku (albo na kilka lat ) i nie kontrolujesz wtedy wszystkich czynników jak światło, pogoda, wiatr. I często taki owadek ci nie zapozuje, tylko łaskawie pozwoli na parę szybkich fotek i zwiewa. A pawika można sobie studiować do woli, bo jutro też przyleci. Dla mnie zawsze "niepiękne" zdjęcie przedstawiające coś ciekawego będzie lepsze od wystudiowanego "pospolitusa"
* od razu wyjaśniam, że np. wszystkie drapieżne ptaki są dla mnie takie same. Po prostu kwestia znajomości tematu
Napisano 19 września 2007 - 16:52
121
Pozdrawiam!
Napisano 19 września 2007 - 17:02
Napisano 19 września 2007 - 17:48
Napisano 19 września 2007 - 17:52
ja się komplernie nie znam na tym co focę
Napisano 19 września 2007 - 17:53
A zdjęcie bardzo ciekawe
Napisano 19 września 2007 - 18:20
Napisano 19 września 2007 - 18:52
macie rację , czarne tło jest nienaturalne,
ale czasami światła jest tak mało że trzeba dopalić lampą.
Jeśli w tle jest "pusto" to wychodzi czorno.
Ale model tak mi się podobał, że fotki pstryknąłem godząc się na nienaturalne tło.
Wszystkie foty nie mogą być wybitne i odkrywcze, pstrykamy też zwykłe foty,
jeśli sprawia nam to przyjemność to nie ma sprawy,
Poza tym, ja się nie znam na fotografii, robię tylko fotki robaków.
Tak czy siak, fota jest zwykła ale glizdka przepiękna,
Powiem więcej, jak mi się znowu trafi jakiś fajny robal na patyku i tło wyjdzie czarne
to mnie nie zniechęci, zrobię makrofotę
Pozdrawiam
MAKROFOTOGRAFIA: https://www.fotografiamakro.pl/
Napisano 19 września 2007 - 20:37
i właśnie o to chodzi. Fotografia ma sprawiać przyjemność, dodam, że nie tylko fotografującemu, ale i oglądającym jego fotki. Jeśli w naszym mniemaniu fotka jest przyzwoita to warto ją pokazać. I tak wszystkim nie dogodzimy, ale może ktoś będzie miał przyjemność z jej oglądania. Dlatego właśnie lubię zaglądać na to forum.jeśli sprawia nam to przyjemność to nie ma sprawy
Napisano 19 września 2007 - 20:44
No i to jest meritum sprawy. Jednak osobiście nie chciałbym być katowany gniotami tylko dlatego że autor miał radochę jak je robiłFotografia ma sprawiać przyjemność, dodam, że nie tylko fotografującemu, ale i oglądającym jego fotki.
Myślę że zanim ją pokażemy powinniśmy sie kilka razy zastanowić, na chłodno, bez emocji podejśc bardzo krytycznie. Osobiście nie pokazałbym foty którą uważam za przyzwoitą. Przyzwoite foty wywalam od razu, bo samokrytycyzm jest dla mnie ważniejszy niż fałszywe ochy i achy, co nierzadko można zobaczyć na tym czy innych forach (portalach)Jeśli w naszym mniemaniu fotka jest przyzwoita to warto ją pokazać
Napisano 19 września 2007 - 20:54
Jestem za. Nawet kilkanaście razy i baaaardzo krytycznie. Staram się tak robić.Myślę że zanim ją pokażemy powinniśmy sie kilka razy zastanowić, na chłodno, bez emocji podejśc bardzo krytycznie
Napisano 19 września 2007 - 20:58
Ja nie zabraniam nikomu wstawiać fotek. Tylko więcej samokrytyki bym widział. Gdyby na forum było 50% zdjęć w stosunku do obecnej ilości na bank byłyby to zdjęcia lepiej wyselekcjonowane. I o to mi chodzi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych