Gąsienice
Napisano 19 września 2007 - 21:03
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
Napisano 19 września 2007 - 22:26
Benas - robisz genialne foty (zresztą Twoje osiągnięcia to potwierdzają)... i nie uważam abyś miał jakieś szczególnie słabsze zdjęcia.... no i widać że bardzo lubisz to co robisz - więc tym bardziej jestem "za Tobą" i "za Twoim" podejściem do fotografii (ps: skromny z Ciebie człek skoro piszesz tak jak wyżej).Co do mojej "glizdki" 45,
macie rację , czarne tło jest nien............
...........................................................
.......................wu trafi jakiś fajny robal na patyku i tło wyjdzie czarne
to mnie nie zniechęci, zrobię makrofotę
Pozdrawiam
...no nie wiem... ja mam duże rezerwy w zdjęciach...Zresztą w najbliższym czasie liczba nowych fotek pewnie i tak gwałtownie zmaleje
Pozdrawiam!
Napisano 20 września 2007 - 00:35
Z uwagi na środowisko i wygląd stawiam na modraszka wieszczka (=celastrina argiolus) - zimuje w stadium poczwarki, to pierwszy pojawiający się modraszek, a wielkość gąsienicy wskazuje na koniec rozwoju. Inne modraszki leśne (np Ogończyki) zimują w formie jaj lub małych larw.
No nie wiem... nie bardzo mi mój okaz przypomina któregokolwiek z tych: http://www.kolumbus....yc/lycaeni1.htm lub tych: http://www.kolumbus....yc/lycaeni2.htm Przede wszystkim mój był całkiem łysy (bez włosków)... i kształtem jakiś taki bardziej kanciasty.... no i jeszcze bardziej "galaretowaty"... wyraźnych "członów" też nie miał.... hmmm.....
Mam jeszcze dwa jego zdjęcia:
122.
123.
Jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam!
#264 (Piotr)
Napisano 20 września 2007 - 06:32
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
Napisano 20 września 2007 - 06:36
a co ma zrobić fotograf-amator po obejrzeniu fotek niektórych autorów z tego forum (nie wymienię), które są o niebo lepsze od tych, które sami zrobili
Jako nowy na forum mam właśnie takie odczucie i dochodzę do wniosku ,
że lepiej chyba nic nie pokazywać
Charakter tego forum czasem podąża w kierunku artystycznym ,
zaznaczam że mi to nie przeszkadza zdecydowanie popieram , gorącym zwolennikiem jestem
ale gdzie tam do nich nasze pospolite motylki ...
Może podejdźmy do tego w ten sposób , że tak jak ktoś wcześniej pisał przyłóżmy się do wypowiedzi albo ...
co chyba jest dla mnie o wiele wiele gorsze : przemilczmy
Gdyby na forum było 50% zdjęć w stosunku do obecnej ilości na bank byłyby to zdjęcia lepiej wyselekcjonowane.
Tak roa i dochodzimy do tego , że były by to tylko zdiątka ... wiesz czyje ?
Forum więc , czy galeria ? - to chyba zasadnicze pytanie .
I nie zżymam się i nie co innego
Myślę że to będzie jak z transplantologią ...
Po prostu spadnie ilość zabiegów
Napisano 20 września 2007 - 07:01
tak arczi ja powiem tylko tyle OBCY ATAKUJĄ
...że "obcy" a nie "swój" to ja to dobrze wiem... tylko jak się nazywa ten żelek? Tak mi teraz przyszło do głowy że może on inaczej wygląda - a teraz tylko (przed zimą) wytworzył na sobie jakąś warstwę z takiej dziwnej półprzezroczystej substancji - aby lepiej przetrwać chłód... ???? No ja już sam nie wiem.... kształt to miał zupełnie odjechany.... i przez tą "żelistość" i miejscową półprzezroczystość ciężko było mi strzelić fotki które wyglądały by na ostre (a są - co lepiej widać na powiększeniach)
Jako nowy na fo..................a co ma zro............bili
...........................ele gorsze : przemilczmyTak roa i dochodzi.....................Gdyby na foru.. ....................... ...jonowane.
.....................
.................................... ilość zabiegów
WRZUCAĆ FOTY I NIE PITOLIĆ BEZ CELU I SENSU!
pzdr.
Napisano 20 września 2007 - 07:09
www.brzeziu.selia.pl
Napisano 20 września 2007 - 07:12
Napisano 20 września 2007 - 07:26
Jako nowy na forum mam właśnie takie odczucie i dochodzę do wniosku ,
że lepiej chyba nic nie pokazywać
Nie rozumiem was. Dlaczego nikt nie dojdzie do wniosku że "nie wszystko złoto co się świeci" czy mówiąc prościej, nie każde zdjęcie jest warte pokazania, nawet w celu by się czegoś nauczyć?
Tak roa i dochodzimy do tego , że były by to tylko zdiątka ... wiesz czyje ?
nie wiem, ale węszę tu wielkie złośliwe działo wycelowane prosto we mnie.
Forum więc , czy galeria ? - to chyba zasadnicze pytanie .
Forum, ale na litość boską nie oznacza to że należy je zarzucać bardzo słabymi fotami, tylko dlatego że jest to forum. Imo tu masz się rozwinąć, a nie podstaw się uczyć. To tak jakbyś się denerwował na forum poetyckim że ktoś ci zwraca uwagę na będy ortograficzne i odsyła do słowników by się nauczyć ortografii.
To dobrze że czasem zmierza w tym kierunkuCharakter tego forum czasem podąża w kierunku artystycznym ,
gorącym zwolennikiem jestem ale gdzie tam do nich nasze pospolite motylki ...
wygląda mi to na klasyczne zdanie w którym piszący oczekuje że ktoś teraz mu zaprzeczy pompując jego ego. Dziwne to trochę, a z drugiej strony biorąc, przecież nikt nie nakazuje Ci robić zdjęć pospolitych motylków, przecież świat jestpełen mniej pospolitych stworzeń, a nawet jeśli nie, zawsze coś pospolitego można pokazać w sposób mało pospoloity. Trochę cie tu nie rozumiem, masz mi się wydaje pretensje do garbatego że proste dzieci ma. Czasem trzeba pójśc o krok dalej niż ci się wydaje że można.
zasadniczo mógłbyś nie krzyczeć.WRZUCAĆ FOTY I NIE PITOLIĆ BEZ CELU I SENSU!
Napisano 20 września 2007 - 07:33
zasadniczo mógłbyś nie krzyczeć.WRZUCAĆ FOTY I NIE PITOLIĆ BEZ CELU I SENSU!
...no fakt... jeśli odebrałeś jako krzyk to przepraszam ...chciałem aby było dosadnie... a wyszło niefortunnie...
Pozdrawiam!
Napisano 20 września 2007 - 11:05
Najlepiej się rozwinąć analizując błędy które się omówi, a nie każdy ma tyle samokrytyki by je dostrzec, szkoda wiec że na forum wciąż mało rzeczowych komentarzy.Imo tu masz się rozwinąć, a nie podstaw się uczyć.
Myślę też, że już czas ponownie skupić się na gąsienicach.
Napisano 20 września 2007 - 12:00
Najlepiej się rozwinąć analizując błędy które się omówi, a nie każdy ma tyle samokrytyki by je dostrzec, szkoda wiec że na forum wciąż mało rzeczowych komentarzy.
Tak, zgadzam się. Tylko czy tyczy się to też elementarnych podstaw?
Napisano 20 września 2007 - 15:19
Napisano 20 września 2007 - 15:54
To będą te zdjecia czy nie? Oczywiście bez przesady. Ja aktualnie nic ciekawego nie mam.
...ja mam... ale poczekam - może coś się jeszcze więcej wyjaśni z poprzednimi moimi zielonymi żelkami.
pzdr.
Napisano 20 września 2007 - 16:09
na 122 i 123 dużo lepiej widać cale ciało. Zmyliła mnie ta głowa schowana pod ciałem. Gąsiennice modraszków nie są aż tak pękate.
To ćma - ślimakówka
http://algorytmy.pl/...?k=3_4_1&id=861
http://www.lepidopte...=830&country=XX
Napisano 20 września 2007 - 16:18
Napisano 20 września 2007 - 16:31
Zajrzę do atlasu szkodników jabłoni
Napisano 20 września 2007 - 16:31
No więc pisałem już że mam jeszcze kilka "żelków" do pokazania - teraz bardziej popularny:
124.
Pozdrawiam!
Napisano 20 września 2007 - 17:35
Arczi, piękny portret, jak zwykle
#280 (Piotr)
Napisano 20 września 2007 - 17:47
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1