Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Gąsienice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1394 odpowiedzi w tym temacie

#541 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:35

benas, a mnie w tym wypadku się mało podoba - głównie ze względu na światło - Roa by powiedział ż epłaskie - i miałby w tym wypadku rację... sam model też mało ciekawy :sorry:

pan i władca? ;)

Czemu nie? ;-)

166-168 zdecydowanie powinny sobie siedzieć spokojnie w C:\trash lub /dev/null

Całe szczęście myśli w ten sposób bardzo niewiele ludzi :doh:

:ninja:

#542 morav

morav

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:37

Całe szczęście myśli w ten sposób bardzo niewiele ludz

szkoda ;)
foty technicznie leżą i kwiczą ;)

#543 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:40

roa, nikt nie twierdzi że to zdjęcia 10-lecia. Ale pokaż mi przykłądy lepszych fotek gąsienic które się z jajka wykluwają.

Gdyby Pawła było stać na szkło minolty 1x-3x albo Canonwski SP 60 cośtam-cośtam to pewnie by lepsze zrobił... A może ty zaproponuj mu jakiś zestaw?

#544 morav

morav

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:42

pierscień + odwrócone szkło, im szersze tym lepiej ale bez przesady, bo zbraknie rozdzielczości

#545 benas

benas

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:47

benas, a mnie w tym wypadku się mało podoba - głównie ze względu na światło - Roa by powiedział ż epłaskie - i miałby w tym wypadku rację... sam model też mało ciekawy :sorry:

cóż na tle modelki arachiusza i "akcji" Pawła
nie wypada za dobrze :-P

#546 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:51

roa, ale żeby mieć sensowną GO trzeba będzie strasznie przymknąć - jakie by to szkło nie było dyfrakcja będzie straszliwa... A do odwrócenia to chyba max 35mm...?

benas,

cóż na tle modelki arachiusza i "akcji" Pawła
nie wypada za dobrze

Raczej nie :nieee:

#547 morav

morav

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:20

roa, ale żeby mieć sensowną GO trzeba będzie strasznie przymknąć - jakie by to szkło nie było dyfrakcja będzie straszliwa... A do odwrócenia to chyba max 35mm...?

dlatego trzeba znaleźć kompromis pomiędzy ogniskową a grubością pieerścienie. Z resztą te larwy są chyba bardzo małe to się w GO mają szansę załapać ;)

#548 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:24

roa, wątpię - chcemy mieć duuuże powiększenie i duuużą GO... cudów nie ma, mydło musi być...
Zresztą z tego co wiem to Paweł stosuje właśnie taki zestaw...?

#549 morav

morav

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:25

chcemy mieć duuuże powiększenie i duuużą GO

takie rzeczy to tyko w erze.
potrzebny kompromis.

#550 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:35

roa,

potrzebny kompromis.

O, widzę że zmierzamy do sedna sprawy ;-) czyli do początku - przy takim powiększeniu jakie zaprezentował Paweł nie da się lub bardzo trudno jest uzyskać lepszą jakość - nawet za pomocą wspomnianych micro-szkieł Canona i Minolty ( widziałem fotki z tego Canona przy pełnym powiększeniu - żeby owad był w GO gościu musiał ustawić większą przysłonę - dyfrakcja była potężna )

#551 Paweł

Paweł

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:41

dlatego trzeba znaleźć kompromis pomiędzy ogniskową a grubością pieerścienie. Z resztą te larwy są chyba bardzo małe to się w GO mają szansę załapać ;)

cieszę się, ze przeszliśmy do dyskusji merytorycznej

Ja staram się pokazać ciekawe scenki, a nie "leniuchujące" gąsiennice, ale z prawami fizyki/optyki trudno wygrać. Niestety, z GO (a więc przysłony) nie bardzo można zrezygnować, bo częściowo nieostra gąsienica wygląda nieciekawie.

roa, widzę, że teorię masz opanowaną do perfekcji. Zrób fotkę ruchomego obiektu jak gąsienica w skali 5:1 (jaja czerwończyka mają 1 mm wielkości) swoimi metodami i pokaż - może będzie lepsza ostrość i kontrast, mnie się nie udaje

#552 morav

morav

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:43

roa, widzę, że teorię masz opanowaną do perfekcji. Zrób fotkę ruchomego obiektu jak gąsienica w skali 5:1 (jaja czerwończyka mają 1 mm wielkości) swoimi metodami i pokaż - może będzie lepsza ostrość i kontrast, mnie się nie udaje

gdzie ich szukać?

#553 Paweł

Paweł

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:49

pod liśćmi szczawiu (rumex) na podmokłych łąkach.....

widuje się lepsze fotki "extremalnego" powiększenia, ale często są składane "warstwowo" z kilku ujęć zrobionych mniej przymkniętym obiektywem, jakiś nawet jest do tego program.
A tak jak pisałeś-poszedłem na kompromis - myślę, że przysłona była 11 - tak na oko ostrość jest od podstawy jaja do włosków na gąsiennicy, spokojnie jakieś 1,5 mm

#554 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:56

Paweł, trzeba przyznać że GO jest u ciebie perfekcyjnie wpasowana - używasz do tego jakiegoś specjalnego statywu?
Aha i powiedz jeszcze w jakim okresie następuje wylęg bo samo miejsce ważne nie jest ;-)

#555 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:59

Paweł, trzeba przyznać że GO jest u ciebie perfekcyjnie wpasowana - używasz do tego jakiegoś specjalnego statywu?
Aha i powiedz jeszcze w jakim okresie następuje wyglęg bo samo miejsce nie jest tak ważne

#556 Paweł

Paweł

Napisano 09 stycznia 2008 - 22:31

fotka ze statywu, "dostrajana" pierścieniem ostrości obiektywu - jakoś fartownie trafiłem, bo w tym ustawieniu gąsiennic jest tylko ta jedna fotka. chyba tylko dzięki temu, że przysłonę przed zdjęciem domykam wężykiem - jak łatwo zgadnąć na przysłonie roboczej "ciemność widzę".

Płomieniec lata w czerwcu i lipcu, jajo wylega się mniej więcej po 1-2 tyg od złożenia, a więc mniej więcej w tym samym czasie.

#557 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 13:20

Nareszcie na temat... Oby tak dalej.
Jakość jakością, ale fotki z jajeczkami i małymi robią wrażenie :-o

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#558 emzar

emzar
  • Małomówny
  • 10 postów

Napisano 22 stycznia 2008 - 18:25

170.
Dołączona grafika

Numerujemy zdjęcia! michalv

#559 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 23:00

dałbym listek nieco bardziej po skosie
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#560 benas

benas

Napisano 17 lutego 2008 - 18:22

171

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych