Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czatownia pływająca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
742 odpowiedzi w tym temacie

#301 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:25

...Ja np. nie wchodzę do zbiornika bez wcześniejszego wybadania dna, czyli najpierw zakładam spodniobuty, kij w rękę i idę na obchód.

Ja kilka razy wszedłem do wody w spodniobutach bez sprawdzenia dna...mokro było i wesoło ;-)

#302 budzikolos

budzikolos
  • Małomówny
  • 6 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:28

Do wysokości pasa nie ma problemu nadal na nogach.....powyżej nie próbowałem. Nie projektowałem ją z myślą o głębokich zbiornikach aczkolwiek opierając się na niej nie traciła stabilności i nie szła na dno (w przedniej czesci jest styropian 8cm o wymiarach 50x50, poza tym w rurach jest pianka uszczelniająca do okien). Za tydzień mogę spróbować całkowicie sie na niej zawiesić zobaczymy jaki będzie efekt :-)

Dziś siedziałem 5 godzin w spodniobutach bez żadnych kaleson jak inni piszą ale to chyba zasługa ostatnich gorących dni. Problemów z kręgosłupem czy innymi częściami ciała nie było. Jedynie czynności fizjologiczne są problemem - trzeba znaleźć mieliznę :mrgreen: .
W każdym razie myślę, że jeszcze z 3 godziny (w sumie 8) można było bez problemu posiedzieć.

Oczywiście zbiornik wcześniej sprawdzony pod kątem dna:)

#303 1507

1507

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:31

ja do długiego siedzenia kupiłem neopreny, w kwietniu po 3 godzinach zaczęły marznąć stopy mimo grubych skarpet , kaleson i dodatkowych spodni. Problem jest z sikaniem, trzeba długo w spodnich grzebać ;-)i wyjść na wodę poniżej jajek.

#304 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:34

budzikolos, a gdzie kupiłeś tą plandekę?

#305 budzikolos

budzikolos
  • Małomówny
  • 6 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 19:42

Plandekę kupiłem na allegro za jakieś śmieszne pieniądze ok 20zł. Niestety plandeki nie polecam gdyż szeleści na wietrze :-( Ale mam zamiar narzucić jeszcze na nią siatkę maskującą i mam nadzieje że wyeliminuje to szelest no chyba że zna ktoś inny sposób.

1507 ile maksymalnie siedziałeś? i jak szybko się poruszasz po zbiorniku?

#306 1507

1507

Napisano 13 czerwca 2010 - 20:12

1507 ile maksymalnie siedziałeś? i jak szybko się poruszasz po zbiorniku?

4 godziny, raczej się nie poruszam ponieważ ptaki wtedy uciekają, obieram miejsce w pobliżu gdzie się koncentrują i czekam.

#307 widz

widz

Napisano 13 czerwca 2010 - 22:43

Problem jest z sikaniem, trzeba długo w spodnich grzebać ;-) i wyjść na wodę poniżej jajek.

pamiętaj,że to są porady dla Wszystkich,musisz być bardziej uniwersalny przy ich udzielaniu :mrgreen:

#308 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 14 czerwca 2010 - 07:24

Problem jest z sikaniem, trzeba długo w spodnich grzebać i wyjść na wodę poniżej jajek.

pamiętaj,że to są porady dla Wszystkich,musisz być bardziej uniwersalny przy ich udzielaniu

:super2:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#309 fotosc

fotosc

Napisano 14 czerwca 2010 - 13:04

fotosc, w USA to moze i podplyniesz łódką do ptaków ale na pewno nie w Polsce ;-)

ponton dobrze zakamuflowanyi mysle ze problemu by nie bylo

#310 1507

1507

Napisano 14 czerwca 2010 - 14:46

Problem jest z sikaniem, trzeba długo w spodnich grzebać i wyjść na wodę poniżej jajek.

pamiętaj,że to są porady dla Wszystkich,musisz być bardziej uniwersalny przy ich udzielaniu

:super2:

no tak racja :oops: , w tym przypadku może być większy problem ;-)

#311 Radosław

Radosław
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 17:34

pytam czysto z ciekawosci - budował ktoś z was stałą wodną czatownie >?
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.

#312 budzikolos

budzikolos
  • Małomówny
  • 6 postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 19:31

Co masz konkretnie na myśli Radosław? moj kolega chyba ma coś takiego co Ciebie interesuje.

#313 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 24 czerwca 2010 - 08:21

W ostatnią niedzielę, zostałem w nocy brutalnie wyrwany przez kumpla w teren. Szybkie zebranie sprzętu foto z domu i innych gadżetów z garażu i w trasę. Po drodze, jak to zwykle rano bywa w drodze na łowy, rozmowy o wszystkim i o niczym. Co jakiś czas mi się przypomina: 'Kurza stopa, karimaty nie wziąłem'. Dobra jakaś plandeka wrzucona do bagażnika więc będzie się na czym położyć. Czy wziąłem CFki? Tak są.
W połowie drogi dramat: Zapomniałem stelaża do pływadełka :-x No to sobie nie popływam :-/ Na miejscu okazało się, że nie zabrałem też siatki maskującej na w/w stelaż ;-)

Szybki rekonesans w terenie, sprawdzenie poziomu wody i... kurcze a pływadełko kaput. Ale, ale... powódź naniosła w koło wiele ciekawostek. Spacerek wzdłuż brzegu i pobliskiego płotu i...
ta dam!!! ;-)

Dołączona grafika

Siatkę pożyczył mi kumpel: Dzięki Leoś :mrgreen:
Efekty: trochę w BŁ i w tematycznym.

#314 1507

1507

Napisano 28 czerwca 2010 - 21:33

szycho, opatentuj to :mrgreen:

#315 miklas57 (Ryszard Mikłaszewski)

miklas57
  • Małomówny
  • 45 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 13:15

Czyż by to fotka na moście w Chlewicach?

#316 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 29 czerwca 2010 - 13:26

szycho, opatentuj to :mrgreen:

Podejrzewam, że sznurek do snopowiązałki już ktoś opatentował ;-)
Zestaw patyków ukryłem na następny raz :mrgreen:

miklas57, dokładnie. Tydzień temu jeszcze można było nieźle sobie popływać ;-)

#317 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 lipca 2010 - 11:29

Wędkując trzeba mieć zarejestrowany ponton/łódke, ale czy można fotografować na niezarejestrowanym pontonie? (oczywiście pływając po jeziorze ;-) )

#318 moby dick

moby dick

Napisano 27 lipca 2010 - 23:29

slawoj, rejestrować trzeba tylko wówczas, gdy chcesz z łódki wędkować, do fotografowania i pływania rekreacyjnego nie trzeba łodzi ani pontonu rejestrować.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#319 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 lipca 2010 - 08:45

moby dick, dzięki:) do wędkowania to wiedziałem, tylko do tego drugiego nie byłem pewny :)

#320 1507

1507

Napisano 01 sierpnia 2010 - 10:18

moje pływadło rzeka zabrała, mam nadzieję że się zachaczyło o drzewa muszę poszukać, stało na suchym, ale tydzień popadało i woda w kanale się pdniosła, niestety na tyle że zabrała pływadło łącznie z paletą która była w środku i służyła za leżankę, miałem nadzieję że tendencja wody będzie opadająca (a taka była) więc nie przywiązywałem pływadła, siewkowe ptaszki się pięknie na odsłoniete łachy zlatywały, a dziś rano przeżyłem rozczarowanie gdzy wchodząc na zbiornik poczułem że jest więcej wody i gdy stwierdziłem, że moje pływadło popłynnęło beze mnie ;-)