Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czatownia pływająca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
742 odpowiedzi w tym temacie

#521 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 01 marca 2012 - 22:34

Jaki jest koszt zrobienia fototratwy? Czy do brodzenia w wodzie powiedzmy do pępka wystarczą śpiochy wędkarskie po pachy?

To zalezy ze czego ja chcesz zrobic.
Wystarcza ale trzeba sie pilnowac, tylko czy nie bedziesz za wysokiego mial dachu?

#522 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 02 marca 2012 - 22:28

tylko czy nie bedziesz za wysokiego mial dachu?

No właśnie. A nie chciałbym od razu kupować kombinezonu bo nie wiem czy takie focenie mi się spodoba. Mało u mnie odpowiednich miejsc :-(
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#523 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 02 marca 2012 - 22:40

tylko czy nie bedziesz za wysokiego mial dachu?

No właśnie. A nie chciałbym od razu kupować kombinezonu bo nie wiem czy takie focenie mi się spodoba. Mało u mnie odpowiednich miejsc :-(

To wpros sie do kogos do jego sucharka. Plywadelko to nie tylko na glebsza wode, ja sie czasem czolgam w mule to wtedy sie przydaje, ale trzeba suchaka miec.

#524 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 12 marca 2012 - 22:06

http://img684.images... ... 102624.jpg
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#525 Tadeo

Tadeo

Napisano 12 marca 2012 - 22:14

Marcin STFN, :eek: Z tym pływadłem to przegina a zarazem z fotek nici bo będziesz miał zlot ludzi którzy będą podziwiać dino łabądzia

#526 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 12 marca 2012 - 22:15

http://img684.imageshack.us/img684/907/47181158480395293102624.jpg

Bylo tu chyba, pomsl fajny ale wielkosc cos przesdna, pisze autor o efektach?

#527 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 12 marca 2012 - 22:17

Dino - łabędź!!! Co za tekst!!! :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

#528 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 12 marca 2012 - 22:37

heheh fotka z FB. Ja myślę że z kaftanem mogą od razu przyjechać :lol:
Pozdrawiam!
www.marcinstefanczyk.pl

#529 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 13 marca 2012 - 05:11

Gorzej jakby myśliwy pomylił by takiego łabędzia z gęsią,albo jeszcze lepiej z kaczką to można wtedy mieć kłopoty :lol:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#530 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 13 marca 2012 - 07:31

Gorzej jakby myśliwy pomylił by takiego łabędzia z gęsią,albo jeszcze lepiej z kaczką to można wtedy mieć kłopoty :lol:

Przy naszch mysliwych to wszystko mozliwe, myla dziki z zubrami, a w Polsce pojawiaj sie biale gesi sniezyce

#531 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 13 marca 2012 - 17:41

A tam, świetny ten łabędź. Dużo chleba można zimą zebrać :mrgreen:

#532 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 13 marca 2012 - 17:44

Nooo, tam nawet grilla można wsadzić.

#533 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 13 marca 2012 - 21:20

Podobno w środku jest TV :-)
Pozdrawiam!
www.marcinstefanczyk.pl

#534 darodd

darodd
  • Użytkownik
  • 398 postów

Napisano 17 marca 2012 - 21:41

Korzysta ktoś ze skafandra suchego ???
Używam pianki i śpiochów ale często to nie wystarcza.
Jeżeli macie jakiś sprawdzony, piszcie.

#535 HUBERTUS

HUBERTUS
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 18 marca 2012 - 08:26

hej darodd, ja używam suchara i o ile o firmę bym się jakoś specjalnie nie martwił (bo nie nurkujesz pewnie wyczynowo, a suchary z reguły są dobrej jakości) to ważne byś kupił suchara z neoprenu/crashneoprenu. Nie zmarzniesz w tym i jeśli odpowiednio dobierzesz rozmiar to nie będzie krępował ruchów. Wielu używa trylaminatu i pewnie wielu się będzie upierać że trylaminat jest the best:) ale powiem Ci szczeże: jeśli masz wejść do wody w marcu gdzie woda jest na prawdę zimna to w trylaminacie zmarzniesz jak pies, a ubieranie piętnastu warstw ciuchów dopiero skrępuje ruchy. Crash do naszego hobby jest najlepszym rozwiązaniem, a zamek z tyłu da się samemu umiejętnie zapiąć, poza tym jest on trwalszy niż zamek po skosie z przodu (kto nie wierzy niech zapyta specjalistów szyjących/klejących suchary) oczywiście z zamkami z tyłu są częstsze i tańsze na aukcjach. Wczoraj fociłem z tratwy i w sucharze około 6h bez podgrzewanych wkładek i było mi cieplusio. Pozdrawiam

#536 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 18 marca 2012 - 19:30

Dobrze gada! Dajcie mu wódki!

Nie podoba mi się jednak zapis o niskiej przydatności zamka na klacie. Życie jest tak skonstruowane, że wszystko ma wady i zalety. Tak samo jest też z zamkami w sucharach. Od przeszło miesiąca zgłębiam teorię zagadnienia, staram się poznać budowę skafandra, rozmawiam z nurkami i jak się okazuje drogi idealnej nie ma, chociaż przy odrobinie starań, da się doprecyzować potrzeby fotografa i parametrów skafandra dla niego. W skafandrach suchych jest jedna złota zasada - dbałość o sprzęt to całkowita podstawa. To zgodnie powtarzają mi wszyscy. Nawet najlepszy skafander nie posłuży długo jeżeli nie będziemy przestrzegać zasad higieny zamka i uszczelnień na kończynach.

#537 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 18 marca 2012 - 19:55

Ja wziolem szyty na miare z cordury z crashneoprenu oczywiscie najciepleszy ale nie maja suwaka z przodu, czasem trzeba oddac naturze to co sie wypilo a jak ma sie suwak w ramionach to juz nie tak latwo. widzialem cosjnmniej 4 miejsca umieszczenia zamkow.
Suchar z trylaminatu to chyba najslabszyby wybor, jest najdelikatniejszy, pon niechca brac nurkow w takich kombinezonach do nurkowania we wrakach, tak mi nurek mowil.
Widzialem fajny ponoc caly z kevlaru ale za 6000 zl :)
ja wziolem cordure bo jest mocniejszym materialem, zalezy co bedziesz robil w sucharku, ja czasem sie w nim czolgam po mule, piasku wislanym z kamykami, muszelkami.
Ja jeszcze nie siedzialem dlugo w wodzie zimnej, jeszcze jestem na etapie rozpracowywania ocieplenia.
Ciekawe jak sie psuja zamki?
I dla tych co w zimie plywadelkuja to nurek polecil na zamarzniete suwaki biora termosy z ciepla woda :0)

#538 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 18 marca 2012 - 20:08

Ja mam skafander z creshu i mam suwak z przodu. Mój ma tak oryginalnie, natomiast za plny zamek można wszyć wszędzie.

#539 darodd

darodd
  • Użytkownik
  • 398 postów

Napisano 18 marca 2012 - 20:39

Co myślicie o tym ???
Tylko ma zamek z tyłu i nie wiem jak go sam zapnę :-/
http://divezone.pl/s...dry-p-3899.html

Są też takie zapinane z przodu, z tym że ten ostatni jest dla mnie przy drogi.
http://divezone.pl/s... ... -2882.html
http://divezone.pl/s...tec-p-3900.html
http://divezone.pl/b...dry-p-1054.html
Może ten za 3400 ???

Jak macie jakąś inną firmę zapodajcie link.
Na skafander nie chcę zbyt długo czekać, bo sporo się już dzieje na jeziorach.
Dlatego nie chcę szytego na miarę bo zanim go zrobią to lato się zacznie.
Skafander do max 3,5 - 4tysia.
Do czołgania wydaje mi się wystarczy mi pianka.
Siedziałem z 5h. w dwóch piankach i śpiochach na wiosnę rok temu (nie pytajcie jak to założyłem) i zmarzłem jak cholera. Dlatego zdecydowałem się na suchara ale właśnie mam problem z zakupem.

#540 Psion

Psion
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 18 marca 2012 - 21:22

Mam odpowiedz co z crashneoprenu: są dobre/ciepłe ale do nurkowania. Do prac w wodzie nie polecam ponieważ łatwo o zaczepienie i rozdarcie, np. do nurkowania we wrakach ich się nie używa.