Lipa - tilia.
#21
Napisano 28 czerwca 2009 - 23:21
9
#22
Napisano 30 czerwca 2009 - 19:24
#24
Napisano 01 lipca 2009 - 22:28
#25
Napisano 27 maja 2010 - 05:36
10.
11.
#26
Napisano 27 maja 2010 - 20:44
Otóż lipa ma wiele zastosowań, przede wszystkim można pokusić się o stwierdzenie, że jest w całości jadalna. Liście lipy, szczególnie te młode są w zupełności jadalne i mają konsystencję, kruchość oraz smak niemalże identyczne jak sałata. Młode liście lipy można pozyskiwać nie tylko wiosną, ale i przez całe lato (małe pędy z nowymi liśćmi non stop kiełkują przez cały okres wegetacji). Kwiatostany lipy warto jest ususzyć i stosować na przeziębienia w postaci naparu lub herbatki działającej napotnie. Popiół z drewna lipowego dobry jest na zatrucia pokarmowe i biegunki. Mieszany z wodą spisuje się nieźle w usuwaniu gorzkiego smaku roślin. Z łyka lipowego niegdyś na wsiach robiło się koszyki i różne plecionki. Wiosną można ponoć pozyskać także z pnia sok podobny do soku brzozowego, jednak smaku takiego wynalazku jeszcze nie miałem okazji poznać.
#27 (Paweł Szydło)
Napisano 09 lutego 2011 - 14:35
12.
#28
Napisano 09 lutego 2011 - 15:02
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
#30
Napisano 09 lutego 2011 - 19:21
#31
Napisano 09 lutego 2011 - 22:37
#32 (Paweł Szydło)
Napisano 10 lutego 2011 - 01:42
#33 (Paweł Szydło)
Napisano 14 lutego 2011 - 11:51
13.
#34
Napisano 15 lutego 2011 - 18:18
#35
Napisano 15 lutego 2011 - 18:33
#36 (Paweł Szydło)
Napisano 19 lutego 2011 - 19:16
14.
#37
Napisano 19 lutego 2011 - 19:49
#38
Napisano 19 lutego 2011 - 21:38
#39
Napisano 21 lutego 2011 - 17:38
#40
Napisano 21 lutego 2011 - 19:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych