morav, nie chodzi o trzymanie, a o klawiszologię i poukładanie menu. Zresztą pisałem, że to nie moja wypowiedź i nie potwierdzam tych słów

według TIPA AWARDS A200 jest najlepszą lustrzanką "entry level" na rynku
Z której strony?
Chyba ze strony wydatków producenta na marketing. Od tego zależą niestety podobne nagrody, nie ma się co czarować.
Canon też pewnie wydał swoje, żeby 450D został najlepszym aparatem dla zaawansowanego amatora... swoją drogą bawi mnie taki rozdział. Albo aparat dla amatora, albo półprofesjonalny... co to znaczy amator i zaawansowany amator?
wychodzi na to że widzieliśmy różne sample.
Albo mamy inny punkt odniesienia
Dla tego co złapie D300 ergonomia takiego 400D, A200 czy D40x będzie denna, a dla tego co pofoci D300, 40D czy nawet 400D, A200 nie wypadnie za fajnie

ALFIŚCI kryją się dobrze i nie chcą się ujawnić czyli może być tak, że nie są pewni wartości tego co mają 
Tudzież jest ich na tyle mało, że żaden się nie trafił w gronie wypowiadających się w tym wątku.
A może PENTAX i jakiś manual 400 mm albo dłuższy. Ktoś się bawi czymś takim?
To zależy od 400-tki. Optyka też troszkę poszła do przodu i taki obiektyw może się niezbyt dobrze sprawdzać. Różne szkła manualne różnie sobie radzą na cyfrze.
Poza tym fakt, że obiektyw jest manualny może utrudnić złapanie niektórych momentów, właśnie ze względu na kłopot z szybkim wyostrzeniem.
Na pewno warto zainwestować w tym wypadku w jak największy wizjer i najlepiej do tego matówkę z klinem.