Cietrzew - Tetrao tetrix
Napisano 12 października 2010 - 16:54
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
#222 (Jacek Zięba)
Napisano 12 października 2010 - 17:50
Staszek, no i zdradziłeś tajniki fotografowania ptaków z łosiem w tleTak łoś jest z gipsu. Nie przestawiamy go, tylko sie lokujemy w róznych miejscach. U jackosa przysiadł na zadnich nogach bo gips zamókł i tylne nogi mu zmiękły.
Wiosną nie będę ich męczył więc takie typowe tokowiskowe ujęcia z mojej strony się tu nie pojawią.Jackos, I ja się przyłączę do gratulacji. Widać, że fotki coraz lepsze. Wartość zdjęć podwójna za to, że to nasze cietrzewie. Ciekaw jestem co zrobisz wczesną wiosną?
#223 (Tomasz Szyszko)
Napisano 12 października 2010 - 19:12
Troszkę szkoda, ale decyzja jest bardzo dobra. Na pewno po tokowisku ci się odwdzięczą :->...Wiosną nie będę ich męczył więc takie typowe tokowiskowe ujęcia z mojej strony się tu nie pojawią.
#224 (Jarek)
Napisano 12 października 2010 - 20:25
miszak, no to Ci jeszcze chyba tylko głuszec został z rzadkich gatunków . Gratuluję i pozytywnie zazdroszczę. Może w końcu kiedyś mi uda się chociaż zobaczyć je na żywo o fotkach nawet nie marzę.
PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 MOJE VIDEO
#225 (Jacek Zięba)
Napisano 13 października 2010 - 11:27
O ile mi wiadomo to populacja kurpiowska szacowana jest na kilkanaście osobników. Niektórzy śmią twierdzić że są to podlaskie cietrzewie a nawet mazurskie bo ich skupisko znajduje się mniej więcej na granicy tych trzech regionów, ale ja z uporem maniaka uważam że to kurpiowskie ptaki , zresztą wystarczy spojrzeć na ich groźne spojrzenia i już wszystko jasne Czasem można spotkać pojedyńcze sztuki ale generalnie trzymają się w większych lub mniejszych stadach. Ja osobiście najwięcej widziałem 11szt w kilku stadkach.Jackos, napisz coś o występowaniu tego rzadkiego gatunku w Twoich stronach, czy to jakieś większe skupisko czy pojedyńcze sztuki.
Napisano 13 października 2010 - 13:19
Tak naprawdę to nie szukamy ich matecznika gdziekolwiek on by nie był. Spotykamy się na otwartym, neutralnym polu a że niektórzy za wszelką cenę starają się okreslić w jakim regionie sobie czuszykają to już ich własny psychiczny problem.
#227 (Jarek)
Napisano 13 października 2010 - 14:02
PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 MOJE VIDEO
Napisano 29 października 2010 - 08:12
61
62
Napisano 29 października 2010 - 08:33
https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3
#230 (Karolina Myroniuk)
Napisano 29 października 2010 - 10:28
Wspaniały dzień wybraliście, przejrzyste żeskie powietrze, niesamowity kolor nieba, szron na trawie i cietrzew z łosiem w tle. Takie dni zdarzają się raz na bardzo długi czas, dla takich dni wstaję bladym świtem i ciesze się przogromnie, że i Wy wstajecie.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
#231 (Jacek Zięba)
Napisano 29 października 2010 - 10:33
Ech, współczujęNo cóż mi pozostaje cykać bieliki :->
#232 (Kamil B)
Napisano 29 października 2010 - 20:12
Racja, nasze strony to chyba najlepsze ptasio regiony w Polsce. Mamy tu praktycznie wszystkostrasznie zazdroszczę Wam "waszej" wschodniej różnorodności ptaków. Tu łaczka, tam bagienko, tu rozlewisko tu cietrzew, tam batalion za rogiem rycyk, w puszczy sóweczka, jarząbek.
Tych też u nas nie brakuje http://www.fotoprzyr... ... htm#206979 Mi akurat światło nie dopisało (i trochę więcej milimetrów by się przydało ), ale mam nadzieję, że kiedyś je tam dopadnę przy lepszej pogodzie :->No cóż mi pozostaje cykać bieliki
Jackos i miszak, zdjęcia świetne Zazdroszczę Ja na takie ujęcia cietrzewi nie liczę, ale może w przyszłym roku uda mi się je chociaż zobaczyć
Jeszcze kilkanaście lat temu ptaki te występowały kilka kilometrów od mojego domu, o czym nawet przeczytałem w pewnej internetowej publikacji (swoją drogą Wasza miejscówka chyba też tam jest wymieniona :-> ). Nie wiem jak jest teraz z cietrzewiem w moich stronach, ale poszukać nie zaszkodzi. O krasce też kiedyś myślałem, że już dawno wyginęła w okolicy, a okazało się, że wręcz przeciwnie
#233 (Jacek Zięba)
Napisano 29 października 2010 - 20:29
Kamil, coś mi mówi że jeśli dobrze się rozejrzysz po swojej okolicy to będziesz mile zaskoczonyNie wiem jak jest teraz z cietrzewiem w moich stronach, ale poszukać nie zaszkodzi.
Napisano 29 października 2010 - 21:23
U nas Bielików jak na lekarstwo. W promieniu 50 km jest ok. 3 gniazdujących par. Do jarząbka to mamy prawie 200km więc trudno powiedzieć, że to okolica.
Patrząc na to, co znajdujemy to się tak wydaje ale wszystko jest generalnie w małych ilościach. No może z małymi wyjątkami.
Kamil a Ty to masz kraski w pbliżu tylko poszukaj. A cietrzewie też pewnie znajdziesz choć napewno nie będą to wielkie stada. Jeśli dojeżdżasz do Narwi tam gdzie są bieliki to i cietrzewie znajdziesz. Prędzej czy później
#235 (Kamil B)
Napisano 30 października 2010 - 10:13
E tam, dla mnie Podlasie i Kurpie są najlepszeMoim zdaniem rejon Ostrołęki to słaba miejscówka dla ptasiarzy. Polska NW jest lepsza pod każdym względem.
Ja już znalazłem. Najbliższe stanowisko znajduje się jakieś 7km. od mojego domuKamil a Ty to masz kraski w pbliżu tylko poszukaj
Tam gdzie widziałem bieliki to cietrzewi raczej nie będzie, bo to są bieliki spod Wizny.Jeśli dojeżdżasz do Narwi tam gdzie są bieliki to i cietrzewie znajdziesz.
A co do jarząbków, to na pewno gdzieś bliżej też są, tylko my po prostu o tym nie wiemy
Czyżbyś o czymś wiedział :-> Moja okolica już nie raz mile mnie zaskoczyła i mam nadzieję, że znajdę tutaj jeszcze coś ciekawegoKamil, coś mi mówi że jeśli dobrze się rozejrzysz po swojej okolicy to będziesz mile zaskoczony
Napisano 30 października 2010 - 17:28
Tam gdzie widziałem bieliki to cietrzewi raczej nie będzie, bo to są bieliki spod Wizny.Jeśli dojeżdżasz do Narwi tam gdzie są bieliki to i cietrzewie znajdziesz.
A co do jarząbków, to na pewno gdzieś bliżej też są, tylko my po prostu o tym nie wiemyCzyżbyś o czymś wiedział :-> Moja okolica już nie raz mile mnie zaskoczyła i mam nadzieję, że znajdę tutaj jeszcze coś ciekawegoKamil, coś mi mówi że jeśli dobrze się rozejrzysz po swojej okolicy to będziesz mile zaskoczony
Kamil, wiem że to te spod Wizny bo to najpewniejsze bieliki w okolicy, jeśli można to tak nazwać. Ile ich było?
Ja widziałem w zeszłym roku dwa razy cietrzewia w linii prostej może 5-10km od lasu, gdzie gniazdują te bieliki.
#237 (Kamil B)
Napisano 30 października 2010 - 19:35
4-5, z czego 2 przy wydmach i 2-3 przy drodze na Grądy.Ile ich było?
Faktycznie, nawet pisałeś tutaj o tym W takim razie może i tam spróbuję ich poszukać.Ja widziałem w zeszłym roku dwa razy cietrzewia w linii prostej może 5-10km od lasu, gdzie gniazdują te bieliki.
Napisano 04 listopada 2011 - 11:36
z góry dziękuję to mój e-mail mariusz.d2@op.pl
Napisano 05 listopada 2011 - 10:14