Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Cietrzew - Tetrao tetrix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
271 odpowiedzi w tym temacie

#101 Marp

Marp
  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 22 maja 2010 - 11:19

tylko nie każdy będzie czuł satysfakcję ze zdjęć zrobionych w ten sposób, zacytuję pewnego znanego fotografa przyrody: "klient przyjechał, zrobił zdjęcia, zapłacił i pojechał" ;-)
(pewnie mi się dostanie :mrgreen: )

Bardzo mnie śmieszą takie opinie. Naprawdę pojedź, wybierz sobie odpowiedni rodzaj usługi i sprawdź ile to kosztuje wysiłku. Dlaczego nikt nigdy nie mówi, że zdjęcia profesjonalistów robione w Afryce są be? Przecież aby wejść do parku narodowego należy słono zapłacić, wymagany jest przewodnik - słono opłacany, i należy mieć samochód, bo pieszką poruszać się nie wolno. Jaka jest różnica? A jaka jest różnica, gdy wszyscy dosłownie wszyscy fotografujący w Polsce jeżdżą jeden do drugiego po swoich budach, miejscówkach i miejscach dokarmiania? Na moje zimorodki miałem kolejkę chętnych, chcących wymienić moją miejscówkę na swoje "dobra". Zamiast sobie płacić gotówką wymieniają towar, zapraszając się nawzajem. Nie wspomnę nawet o płaceniu wódką, kasą i bombonierkami za zezwolenia, wejścia na stawy hodowlane itd. Nawet na Zajkach Marcin musiał bulić właścicielowi za zajęcie terenu na czatownię, hehe. Marcin, jesteś paskudnym klientem, który "przyjechał, zrobił zdjęcia, zapłacił i pojechał" :D ;) Nota bene - aby focić w parku na Biebrzy również należy zapłacić, tylko nikt się tym nie przejmuje i łamie obowiązujące prawo.

Jak tak dalej pójdzie, to aparat sobie trzeba będzie samemu wyskrobać z jednego kawałka drewna. Płacimy po kilkadziesiąt tysięcy za sprzęt, ale za przewodnika za kołem podbiegunowym zapłacić już nie możemy tyle co na obiad, bo to niemoralne i niszczy ducha fotografii. Bez urazy, ale szczerze - bzdurne gadanie.

kończę dyskusję i zdrowia życzę :thumbsup:

#102 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 22 maja 2010 - 11:28

kubaman, Mi twoje zdjęcia bardzo się podobają i nieważne jak zrobione, byle ptaki były na wolności ;-) Zazdroszczę wyjazdu i możliwości obcowania z tak niesamowitymi ptakami. :clap:
Patryk, Pozdrawiam

#103 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22 maja 2010 - 11:29

Marp - Szkoda, bardzo jestem ciekawy w jaki sposób potrafisz odróżnić kwestie o których napisałem. Ja nie odróżniam i nie chcę się na siłę uszlachetniać. Gdzie kończy się to co "wartościowe" a gdzie zaczyna to co pospolite? Dlaczego jeżdżenie do bud/miejscówek naszych kolegów nie jest naganne, a do cudzej budy za którą trzeba zapłacić już tak? Pytam o nasze podwórko, wiem jak wielką dyskusje wywołały płatne budy oferowane tu w Polsce. Pełno jest takich kwestii - dlaczego wszyscy fotografują np. przy dziupli dudka, i kadrują tak by dziupli nie było widać. I wtedy jest OK. Ja tego nie rozumiem, dla mnie to straszna obłuda.

#104 miszak

miszak

Napisano 22 maja 2010 - 14:52

Nie będę się krygował na skromnego bo mi nie wypada po 6 wystawach ptasich, podobnie jak nie będę się kreował na mistrza, pomimo przykrego komentarza miszaka, który się sam w ten sposób na guru kreuje. Jak mnie spotkasz w terenie, zawsze możesz liczyć na moją serdeczność i pomoc.

Teraz to mnie już naprawdę zatkało. Najpierw dałeś mi do zrozumienia w innym wątku, że moje zdjęcia bez akcji są niewiele warte, w tym wątku nawiązując znów do siewek dałeś mi do zrozumienia, że to co robię to pikuś ( masz rzeczywiście wiele racji i ja to doskonale wiem patrząc również na twoje zdjęcia). Na koniec sugerujesz jeszcze, że ja się kreuję na mistrza. Kurcze, trochę mnie to zaskakuje. Ja krytykę moich zdjęć biorę na klatę i jak wrzucę niesostre zdjęcie to najwyżej się chwilę powstydzę ale żeby tyle wody wylać nad trudnością jego zrobienia chyba w ramach jakiejś formy usprawiedliwienia słabej jakości to lekka przesada. Chyba wszyscy wypowiadający się tutaj wiedzą, jakie to jest trudne co nie znaczy, że nie widzą braku ostrości na zdjęciu. To jest forum dyskusyjne i nawet jeśli będziesz po 101 wystawie to jak decydujesz się pokazać zdjęcie na forum to chyba znaczy, że poddajesz je ocenie? Chyba, że liczysz tylko na oklaski?
To, że niewiele osób wypowiedziało się na temat uchybień w jakości ostatnich zdjęć, Qelka pięknie starała się to przekazać ale może nieco ciut za delikatnie ;-) , świadczy o tym, że jednak jesteś tutaj jednym z najlepszych dlatego też, ja już tez cicho będę siedział ;-) A jeżeli chodzi o moje zdjęcia to możecie jechać ostro, ja się jeszcze mam czego uczyć :baby:

#105 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22 maja 2010 - 15:17

miszak, chyba nie zrozumiałeś, więc zacytuję ponownie:

Wow, rozumiem mistrzu, już siedzę cicho :bow: :bow: :bow:

pisałem, mistrzu, o sobie - taką mam osobistą perspektywę
nie wiem jak można skomentować podobny wers? Chyba nie warto.

Najpierw mnie zaczepisz w sposób niewybredny jak powyżej, później dokonujesz złej interpretacji mojej wypowiedzi, kończysz dyskusje bezpardonowo, ja wyjaśniam że chodziło o moje własne portfolio, a teraz dalej zmieniasz sens tego co mówię. To nieporozumienie czy zła wola? :-|

Krytyka krytyką. Niech będzie sobie jaka chce - pisałem, podoba się nie podoba itd. Sprawa każdego z osobna. Nie rozumiem tylko dlaczego moje zdjęcia mają być oceniane surowiej z tego tytułu, że kiedyś pokazałem fajne atlasowe siewki. Nie kumam tego. Podobnie jak nie rozumiem upierdliwości pod moim adresem, że focę z płatnej budy, podczas gdy dookoła cały światek wybitnych fotografów w Polsce (do których mnie dalej niż tobie miszak) praktykuje w najlepsze wycieczki do biebrzańskich cietrzewiowych tokowisk pod osłoną pracowników parku, foci żołny przy norach, wymienia się miejscówkami i zaprasza na nęcone stanowiska itd, itp. Jak pokazuje cietrzewia to są dwie grupy - jedna mówi łoł, szacun za gatun, a druga mówi: a masz pozwolenie, a pytałeś czy wolno, a nie szkodziłeś, a legalnie itd, itp. Rozmowa o fotografii jako takiej nie ma tu miejsca. Zaglądam do wątku z jarząbkiem, i widzę, że bardzo wartościowe i piękne zdjęcia kolegów oceniane są tam z uznaniem, mimo braku światła i wad technicznych i stylistycznych.Skąd ta różnica? Nie pokazuję moich zdjęć już od dawna po to by słuchać co robię źle, bo mam swoją wizję już wytworzoną. Nie rywalizuję, dzielę się moim spojrzeniem. Zawsze komuś to musi przeszkadzać. Najbardziej znamiennym jest, że gdy pokażę dobre zdjęcie, cała rzesza (nie pisze tu o Was) fotografów i miłośników ptaków siedzi cicho, a jak pokażę cietrzewia w locie który jest zamazany to sypią się komentarze. Ej nic to , marudzić nie mam zamiaru. Zapraszam na moją stronę i już nikogo nie drażnię. Do zobaczenia w terenie - gruby, zarośnięty, spocony - to będę ja.

#106 niemek

niemek

Napisano 22 maja 2010 - 15:29

Kubaman niesamowite ptaki i świetne akcje, dla mnie minimalne braki w ostrości i niektóre kadry zbyt jasne z przepałami. Przeżyć pozazdrościć.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#107 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 22 maja 2010 - 16:44

zacytuję pewnego znanego fotografa przyrody: "klient przyjechał, zrobił zdjęcia, zapłacił i pojechał"

ta sama osoba jezdzi i robi takie foty

#108 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22 maja 2010 - 16:44

niemek, oglądam foty jeszczre raz i zrobię je od nowa. Zainstalowałem triala PS cs5 i coś mi saturacja pojechała na maksa. Będą nowe wersje dzisiaj.

#109 miszak

miszak

Napisano 22 maja 2010 - 16:55

Wiesz co kubaman nawet przez myśl mi nie przeszło zaczepianie itp itd. W pierwszej wypowiedzi dość delikatnie starałem się zasugerować małe uchybienia. Przyjmijmy zatem, że zboczyliśmy nieco z głównego tematu dyskusji :beer:
To o siewkach wziąłem do siebie pomimo twojego tłumaczenia bo założyłem, ze tylko winni sie tłumaczą - sorki.
Wypowiem się jeszcze raz nie swoimi słowami pod którymi się podpiszę:

Kubaman niesamowite ptaki i świetne akcje, dla mnie minimalne braki w ostrości i niektóre kadry zbyt jasne z przepałami. Przeżyć pozazdrościć.

Ja chyba nie wypowiadałem się krytycznie na temat focenia z przygotowanych przez innych stanowisk. Wręcz przeciwnie dobrze, że niektórych z Nas na to stać to przetrą jakieś szlaki i opowiedzą co i jak. Ja tam nie pojadę bo teoretycznie wydaje mi się to nie po mojej linii ale z drugiej strony nie mam na to kasy i czasu i może dlatego tak jest. Nigdy nie powiem nigdy bo jak wygram w totka to spróbuję wszystkiego. Wracając do cietrzewi i tego co przeżyłeś - zdradź jakiego rzędu są to koszty. 1,2,3...5 kilo?

Cytat:
zacytuję pewnego znanego fotografa przyrody: "klient przyjechał, zrobił zdjęcia, zapłacił i pojechał"

ta sama osoba jezdzi i robi takie foty

To fakt, nie wierzcie w to co się opisuje w necie i książkach. W okolicach BPN spędziłęm sporo czasu widziałem niejednego "wielkiego" fotografa, który na naszym forum dostałby potężne baty za zachowanie i sposób zdobycia modela.

Marcin, psujesz rynek, Zapłaciłeś na Zajkach i teraz wszystkich będą ganiać ;-) No chyba, że to twoja czatownia ze słomy stała cały sezon ;-)

#110 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22 maja 2010 - 17:08

Wiesz co kubaman nawet przez myśl mi nie przeszło zaczepianie itp itd. W pierwszej wypowiedzi dość delikatnie starałem się zasugerować małe uchybienia. Przyjmijmy zatem, że zboczyliśmy nieco z głównego tematu dyskusji :beer:
To o siewkach wziąłem do siebie pomimo twojego tłumaczenia bo założyłem, ze tylko winni sie tłumaczą - sorki.

uff, świetne zakończenie sprawy :)

W kwestii kosztów:
jestem bardzo zapracowanym ludziem, niestety, Gdybym mógł pojechać tam autem cena była by na pewno zdecydowanie niższa. Ale do tego potrzeba minimum 2 tygodnie. Samolot to ok 1 tyś, spanie 5 stów, przewodnik z samochodem do naszej dyspozycji (niezbędne, to przepastne krainy i dla samego bezpieczeństwa trzeba mieć drogę do szybkiego przemieszczania się) żarcie, i budy to koszt nico poniżej 1500pln. Tam gdzie byliśmy, specjalnie szukałem czegoś tańszego i bez donoszenia piwa i gorących posiłków. w sumie jakieś 3-3,5 koła, z czego 500 stów wydaliśmy niepotrzebnie. Mając możliwość poszukania tokowisk samemu - a jest ich tam co kilkanaście kilometrów jedno, spaniu na campingach i poruszaniu się bez przewodnika cena mogła by być o połowę niższa. Może za rok, jak zrezygnuje z pracy.

Taka uwaga dotycząca bezpieczeństwa:
W nocy w ziąbie i ulewie próbowałem spać w budce zakończonej moim statywem umiejscowionej na pustej łące na szczycie wzgórza, a nagle zaczęły walić pioruny dookoła. Byłem głęboko posr..ny. Wcale nie było wesoło, wypytywali się nas później czy uciekliśmy, bo było niebezpiecznie. Idąc na misia, do granicy z Rosją, weszliśmy do rzeki. Dzień wcześniej był strumyk, a po ulewie rwąca rzeka, na dnie której był lód. Wesolutko, 400 metrów. A Marek dostał kalosze z dziurą, ciekawym kiedy go reumatyzm złapie :mrgreen:

#111 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 22 maja 2010 - 17:41

Na 23 brak mi kontrastu, faktycznie zbyt mocno zdjęcia są rozjaśniane. Nr 25 chyba najlepsze z dotychczas pokazanych - jest ruch, jest rozmycie, jest ostro tam gdzie być powinno i to piórko w dziobie mówiące, że komuś się przed chwilą oberwało - tak jak lubię :-) aczkolwiek wywołanie coś kuleje, o czym sam piszesz. Ciut bym ściemniła.

Z ciekawości poszukałam sobie nieco informacji o tych ptakach. Udało się sfotografować kurę? Bardzo ładnie zwaną cieciorką :-)

Co ciekawe cietrzewie tokują nie tylko na ziemi ale i na drzewach. Toki rozpoczyna się już od godziny 3 w nocy, o wschodzie słońca następuje przerwa (tzw. Szabas), po czym tokują dalej do około godz. 8 rano. Cietrzew ma bardzo dobry słuch i wzrok, dlatego niełatwo daje się podejść.

Ja i pewnie nie tylko ja z chęcia pooglądam więcej kadrów tych ciekawych ptaków.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#112 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 22 maja 2010 - 18:32

W sumie, mimo drobnych spięć cała dyskusja była bardzo ciekawa.
kubaman, zdjęcia obejrzałem z przyjemnością. Z zaciekawieniem przeczytałem o okolicznościach Waszej wyprawy. Czekam jeszcze na zdjęcia guesta pierwszego ;-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#113 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 22 maja 2010 - 19:58

W nocy w ziąbie i ulewie próbowałem spać w budce zakończonej moim statywem umiejscowionej na pustej łące na szczycie wzgórza, a nagle zaczęły walić pioruny dookoła. Byłem głęboko posr..ny. Wcale nie było wesoło

ja ja przespalem wiec bylo ok :)

No chyba, że to twoja czatownia ze słomy stała cały sezon

to czatownie straznika parku ktory sprzedaje miejscowki cietrzewi gniazd rycykow i dubeltow

#114 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22 maja 2010 - 20:57

Na 23 brak mi kontrastu

tak, pełna zgoda, ale nie poradzę, To zdjęcie we mgle, padał lekki deszcz. Oryginał był ciemniejszy ale rozjaśniłem właśnie dla podbicia kontrastu (mgła była sporo większa). Nasz przewodnik strasznie jęczał, że foci je tyle lat, a we mgle jeszcze nie ma ;)

Nr 25 chyba najlepsze z dotychczas pokazanych - jest ruch, jest rozmycie, jest ostro tam gdzie być powinno i to piórko w dziobie mówiące, że komuś się przed chwilą oberwało - tak jak lubię :-)

a nr 9? To jeśli chodzi o walkę, bo statyczne sa dużo lepsze, to widzę bez pytania :)

Z ciekawości poszukałam sobie nieco informacji o tych ptakach. Udało się sfotografować kurę? Bardzo ładnie zwaną cieciorką :-)

jest dokument niestety lało i zabrakło światła:

26
Dołączona grafika

Toki rozpoczyna się już od godziny 3 w nocy, o wschodzie słońca następuje przerwa (tzw. Szabas), po czym tokują dalej do około godz. 8 rano. Cietrzew ma bardzo dobry słuch i wzrok, dlatego niełatwo daje się podejść.

na naszym tokowisku były przez chwilę 3 samce i bardzo krótko 2 samice. Toki rozpoczynają się wieczorem, gdzieś o 20, trwają do 23 i wygasają, po 1 w nocy jest od nowa tak głośno, że nie można spać. Walki trwają gdzieś do 7 i kończą się wymarszem jako kury dziobiące żarcie z ziemi. Mało chwalebny koniec.

Myśmy mieli pecha, cietrzewie tokowały gdzie indziej niż podobno lubią najbardziej. Stąd na części zdjęć - w tym na walce - dosyć trudne ustawienie w stosunku do światła. Mieliśmy poprawić następnego dnia, ale przyleciał przewodnik i krzyczy, chłopaki, rolnik się dorwał do pługa i orze. No i kupa. Aby to wyrazić lepiej powiem, że w okolicy 15 km mieszka 30 osób, z czego 5 to rolnicy, a pola są cztery i to bardzo zaniedbane, bo to nie jest teren na rolę. Czujecie jak nam skoczyło ciśnienie?

P.S> Marek, pojechałeś. Będzie dym sprzymierzonych sił :mrgreen:

#115 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 22 maja 2010 - 21:00

No chyba, że to twoja czatownia ze słomy stała cały sezon

to czatownie straznika parku ktory sprzedaje miejscowki cietrzewi gniazd rycykow i dubeltow

To tak można? :-/
kubaman, 26 bardzo mi się podoba. Niczego się nie czepiam, tylko podziwiam ;-)

#116 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 22 maja 2010 - 22:05

27
Dołączona grafika

28
Dołączona grafika

wiecej na
http://marekpaluch.pl/nowosci.php

#117 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 23 maja 2010 - 07:14

cofnełam dla przypomnienia - nr 9 oczywiście wygrywa w kategorii walka :-)

zresztą co tu porównywać każdy kadr jest inny i ma w sobie coś dzięki czemu chce się do niego wracać.

Udało się ufocic coś jeszcze oprócz cietrzewi i głuszców ? U marka widziałam piękną sójke syberyjską to tamtejsza ?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#118 guest1

guest1
  • Użytkownik
  • 338 postów

Napisano 23 maja 2010 - 08:44

zalatuje do nich ale jest bardzo rzadkim ptakiem i mielismy szczescie widzac ja

#119 kubaman

kubaman
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 23 maja 2010 - 10:18

Mam trochę tej sójki, ale nie jest perfekcyjnie.
Dam za jakiś czas. Do tego łabędzie krzykliwe. Możliwości jest bardzo dużo, ale to nie są łatwe tematy, a jak już pisałem opowieści, że w Skandynawii sowy jedzą z ręki są po prostu nieprawdziwe. Jest ich po prostu więcej plus dzień jest bardzo długi, reszta tak jak u nas. Dodatkowo mogliśmy liczyć na - pardwę, jarząbka, puszczyka mszarnego, sowę błotną, nury.

29
Dołączona grafika

30
Dołączona grafika

31
Dołączona grafika

poprzednie fotki przeedytowałem.

#120 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 23 maja 2010 - 17:31

Kubaman teraz zdecydowanie lepiej ogląda się Twoje zdjęcia :-)

Z jakiego szkła wyszły ?