Rezerwaty przyrody naszych okolic
Napisano 16 lipca 2008 - 22:31
Fajne dosyć dzikie miejsce.
Napisano 16 lipca 2008 - 22:43
Napisano 16 lipca 2008 - 23:07
Faktycznie, ale w Warszawie jest kilka takich dosyć dzikich miejsc. Chociażby Lasek Bielański, też jest tam sporo starych drzew. Jak byłem tam pierwszy raz to oczy ze zdziwienia przecierałem. A ten rezerwat jest na uboczu, myślę, że oprócz najbliższych mieszkańców Młocin wiele osób o nim nie słyszało.aż nie chce się wierzyć , że to na terenie miasta.
Ok. to jeszcze coś. Musze sie tam ze statywem wybrać.
#24 (Tomasz)
Napisano 16 lipca 2008 - 23:22
Napisano 17 lipca 2008 - 05:58
Mail o odpowiedzi mnie zmobilizował.
Wywołuje zdjęcia w Lightroom.
Stary fotograf z 50-cio letnim doświadczeniem powiedział mi kiedyś, chcesz się nauczyć dobrej fotografii – goń do lasu.
Jeśli opanujesz las to jak wyjdziesz z niego to ponoć kadr to PIKUŚ. - cytowałem.
Przepraszam, to tak OT, do moich poprzednich postów.
Roby , ładne moim zdaniem kadry, spokój cisza – uspokajają.
Mam uczulenie na tle przypaleń, nawet minimalnych – histogram moją wyrocznią.
Robiłeś zdjęcia w JPG, czy RAW
Czy prześwity nieba nie są podpieczone
Z 10 minut się przyglądałem, toż się ciągle uczę, chociaż nabieram pewności w tym co robię, pewności - Mój Boże
http://rafa.koralowa.pl
Napisano 17 lipca 2008 - 10:21
Mogą być i pewno są przepalenia w prześwitach, trudno ich uniknąć, staram się tak wybrać kadry by tych prześwitów było jak najmniej, jak np. 8 czy 9. Najwięcej jest chyba na 10. bo i kadr z niebem, poza tym innego dnia robiony niz pozostałe, było bardziej słonecznie.Mam uczulenie na tle przypaleń, nawet minimalnych – histogram moją wyrocznią.
Robiłeś zdjęcia w JPG, czy RAW
Czy prześwity nieba nie są podpieczone
Robię w JPEGach.
To bardzo trafne stwierdzenie. Kadrowanie, ale i kontrasty. Las, a od siebie dodam i rzekę jako trudne obiekty do fotografowania, w przeciwieństwie np. do mglistych krajobrazów gdzie np. nie ma prawie żadnych problemów z poprawnym naświetleniem, kontrasty sa małeStary fotograf z 50-cio letnim doświadczeniem powiedział mi kiedyś, chcesz się nauczyć dobrej fotografii – goń do lasu.
Jeśli opanujesz las to jak wyjdziesz z niego to ponoć kadr to PIKUŚ. - cytowałem.
Dzięki chłopaki za słowo.
Napisano 18 lipca 2008 - 06:58
Nooo ładnie, naprawdę ładnie.I wziąłem statyw.
Ja tak uważam, że w lesie bez statywu to porażka, chyba, że fuks.
Widzę, że już walczyłeś z kadrem.
Próbowałem po skopiowaniu odczytać parametry jakie ustawiłeś, szkoda, że ukryte.
15 ja bym inaczej skadrował, chociaż ujęcie wskazuje, że masz "nabitą rączkę"
Z lewej i od góry bym ujął, aby pieczenie pominąć.
Pozostałe moim zdaniem w punkt.
Dlaczego o tym piszę, toż po kupieniu cyfry przez kilka miesięcy nie wyłaziłem z krzaków, dla najróżniejszych szkieł jakie posiadam w stajni, aby wyczuć, każde z nich.
Najlepiej mi kadr się udawał o dziwo, przy szkle 100-400 (pompka), tu już musiałem się postarać aby nadpalić kadr, niestety nie zawsze się można zmieścić.
Gratuluję oddanie klimatu z ciekawymi motywami.
PS. Mam fobię na punkcie nawet minimalnych przypaleń.
Napisano 18 lipca 2008 - 07:53
Napisano 18 lipca 2008 - 11:21
Usuwam bo zapisuje 'save for web', ale w razie pytań zawsze służęPróbowałem po skopiowaniu odczytać parametry jakie ustawiłeś, szkoda, że ukryte.
15. ma takie - ogniskowa 16 mm. (24 mm. po przeliczeniu na pełen kadr), f/11, czas 1 sek., iso 200, korekcja -0,7EV (tak bardziej z ostrożności, bo na kompie troszkę rozjaśniałem), WB na chmury, ale i tak musiałem minimalnie dodać czerwieni, magnety i niebieskiego (tak +5), trochę za zielono było, ostrość ustawiana na ślimaka
A co to oznacza?że masz "nabitą rączkę"
Odnośnie 15. to mam taki kadr przesunąłem statyw nieco do góry i z minimalnie wyższej perspektywy zrobiłem, postaram się wrzucić je do wątku ze ślimakami w bezkręgowcach by nie powtarzać w jednym wątku podobnych ujęć. I na nim to przepalenie w okolicach LG jest praktycznie poza kadrem.
To dobrze będziesz lepsze zdjęcia pokazywał, no właśnie wrzuć coś nowego.Mam fobię na punkcie nawet minimalnych przypaleń.
Taka w kratkę dziś wstałem na wschód, ale znowu chmury i w dodatku deszczyk, wczoraj po południu pojawiło się na trochę słonce, a teraz tak na zmianę.że u Ciebie słoneczna pogoda.
Ok. na razie ostatnie trzy.
Napisano 18 lipca 2008 - 13:34
A nr 16 to świetne. Strasznie mi się podoba, bo kadr jest kompletny. No i nie przepadam za niecierpkami a ty pokazałeś tą roślinę z całkiem estetycznej strony.
A co do posiadania statywu w lesie to się zgodzę, najlepiej miec. Ja jakoś się zebrac na kupno nie mogę, ale pewnie długo tak nie wytrzymam. Las to moje środowisko i już mi się znudziło liczyc na przypadek.
http://www.carantoni.com/
Napisano 18 lipca 2008 - 16:22
Mieć "nabitą rączkę" to idiom lub jak kto woli powiedzenie.
Mówi się nieraz - ten to ma nabitą rękę.
Mówi się tak o ludziach którzy w swoim fachu czują robotę, znają się na tym co robią, bez specjalnego wysiłku "wychodzi" im to co zamierzają.
Mają niesamowitą wprawę w tym co robią, popartą długim doświadczeniem, lub zdolnościami popartami pracą.
Przejrzę swoje dość pokaźne archiwum i "na bank" pokażę niektóre fotografie.
Napisano 18 lipca 2008 - 18:30
Znacznie poszerza możliwości.A co do posiadania statywu w lesie to się zgodzę, najlepiej miec.
A to teraz rozumiem dzięki, wcześnej tego nie słyszałemMieć "nabitą rączkę" to idiom lub jak kto woli powiedzenie.
A wiesz, zastanawiałem się czy tam jeszcze nie wrócić - jeden liść sie poruszył. Ale cieszę sie że mimo to się spodobał.A nr 16 to świetne. Strasznie mi się podoba, bo kadr jest kompletny.
Napisano 18 lipca 2008 - 19:42
Stary fotograf z 50-cio letnim doświadczeniem powiedział mi kiedyś, chcesz się nauczyć dobrej fotografii – goń do lasu.
Bardzo ciekawe i prawdziwe stwierdzenie. Las to naprawde duze wyzwanie...
Napisano 29 lipca 2008 - 17:30
Knyszyńskiej.
zdjęć typowo leśnych nie pokazuję, ponieważ gęste korony drzew
zbiorowisk grądowych, nie pozwalały słoneczku przedostać się bliżej obiektom
które chciałam uwiecznić.
Przednia jest tu działalność Bobra europejskiego.
Liczne tamy na strumieniu spowodowały, że mamy zbiornik wodny w środku
lasu!, Świetne warunki ma tu rzęsa wodna co widać na fotografiach.
Polecam to miejsce wszystkim odwiedzającym okolice Białegostoku.
18.
19.
Napisano 29 lipca 2008 - 18:30
Oddałeś doskonale nastrój tego miejsca.
Aż skopiowałem i prześledziłem histogram, ZERO wbrew pierwszemu wrażeniu przepaleń.
Poszedłeś po samej bandzie, nie przekraczając jej, a to już nie lada wyczyn.
ISO 125 – 1/100 sec, chyba się porządnie naszukałeś odpowiedniego punktu AF.
PS. Oczywiście moim zdaniem.
Napisano 29 lipca 2008 - 18:51
Waldek24, Maruna to płeć piękna
Napisano 29 lipca 2008 - 19:04
UpsWaldek24, Maruna to płeć piękna
Napisano 30 lipca 2008 - 06:47
i dziękuję Wam za komentarze
#40 (Maciej Safaryn)
Napisano 30 lipca 2008 - 09:40