@PREM świetnie uchwycony.
@August pierwsze chyba trochę nieostre.
Napisano 07 maja 2017 - 19:10
Napisano 07 maja 2017 - 19:19
Bardzo możliwe - niestety zdjęcia robione przy słabym świetle, lekko padającym deszczu i wietrze.
Próbowałem łapać chwile bez wiatru, ale jak widać nie zawsze się udało...
Napisano 30 maja 2017 - 20:25
Anoplotrupes stercorosus z Bieszczadów, chociaż to pospolitus nad pospolitusy
406.
Little mountains voyager - Anoplotrupes stercorosus by Przemysław Zięba
Napisano 12 marca 2018 - 18:54
Z szuflady
Liparus glabrirostris zdjęcie zrobione w Bieszczadach, polska nazwa rozpucz lepiężnikowiec, najbardziej okazały przedstawiciel ryjkowcowatych, w Bieszczadach pospolity, ale każde jego napotkanie to jednak swoista przygoda, jest sporych rozmiarów nawet do 20 mm, co u ryjkowców europejskich a zwłaszcza Europy Środkowej częste nie jest
409.
Liparus glabrirostris Bieszczady Mts. by Przemysław Zięba
Napisano 12 marca 2018 - 19:54
@PREM wyglada niczym Syzyf toczący wielki głaz.
Napisano 13 marca 2018 - 23:31
w Bieszczadach pospolity, ale każde jego napotkanie to jednak swoista przygoda
Tyle lat w Bieszczady jeździłem, ale nie miałem przyjemności spotkać. A myślę, że 2 cm chrząszcza bym zapamiętał.
Piękny okaz.
Napisano 14 marca 2018 - 07:32
Dziękuję za miłe słowa, gdyby ktoś chciał go napotkać, to najlepiej przeglądać okolice pod łopianami przy brzegach potoków, rowów z wodą etc. Do końca lipca nie powinniście mieć problemów z jego napotkaniem
Napisano 14 marca 2018 - 18:10
Napisano 14 marca 2018 - 19:52
Ale umawialiśmy się na jelonki na Ponidziu? Albo Zamojszczyźnie? A to już a 3 msc.
Napisano 14 marca 2018 - 20:42
Zapraszam wszystkich chętnych ale o szczegółach porozmawiamy bliżej czerwca
Napisano 15 marca 2018 - 14:22
z jelonkami jest taka sprawa, że najlepszy jest czerwiec najczęściej w połowie, wyjazd ma sens tylko wtedy, gdy temperatury są odpowiednio wysokie, więc wyjeżdżać będę na jeden dzień, bo na dłużej mi się nie kalkuluje, ale to i tak cały dzień łażenia i fotografowania. Szkoda, że nie uda się zapewne połączyć tego ze storczykami, które do tego czasu przekwitną (na storczyki tez zapraszam jak ktoś ma ochotę w maju pod Tomaszów Lubelski, jest co fotografować). Ale i tak na Ponidziu jest za czym połazić, przy okazji jelonków będę jeszcze jechał do rezerwatu w Krzyżanowicach, który tez polecam bo jest tam naprawdę ładnie
poglądowo Krzyżanowice - widok z góry rezerwatu na Ponidzie, chociaż to OT ..
https://www.flickr.c...57669817628974/
Reszta kwestii do uzgodnienia tak na tydzień przed wyjazdem z mapą prognozy pogody przed oczami, w deszczowe i chłodne dni może się nie udać poszukiwanie jelonka. Przerabiałem w tamtym roku było deszczowo i zimno i udało się napotkać tylko same dziewczyny (samice jelonka rzecz jasna ) w liczbie chyba 3-4...A dzień wcześniej podobno gałęzie się uginały pod samcami jelonków, tyle ich było.
Napisano 31 marca 2018 - 20:33
Napisano 01 kwietnia 2018 - 10:54
Przemku ładne.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych