Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sójka - Garrulus glandarius

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#421 robkiz

robkiz

Napisano 07 listopada 2008 - 10:32

niema nic za darmo ja im orzeszki one mi pozują ;-)

Wszytko jasne ja glupi myslalem ze Rafiboj ma cyrograf z diablem a on z ptaszkami pakt podpisuje na "wykorzystanie wizerunku" Placac slono orzeszkami (oczywiscie nieslonymi).
Dodam jeszcze ze mnie sie akurat podoba to zdjecie z fistaszkiem co z tego ze nienaturalny. gratuluje
Robert

#422 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 07 listopada 2008 - 12:23

Rafiboj dziękuję za rady, najpierw czatownia a potem, będziemy wyposażać stołówkę. Na pewno jeszcze się do Ciebie zwrócę ;p

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#423 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 15:12

Rzadko odwiedzam inne tematy niż owady, ale serce mi pęka jak widzę tak piękne foty ptaków. Jak do tej pory żadnego nie sfociłem i dlatego mi pęka. Z reguły są poza zasięgiem mojej "małpki". :-(

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#424 rafiboj

rafiboj

Napisano 08 listopada 2008 - 00:05

qelka, na sójki czatowni nie potrzeba , ja się przykrywam tropikiem moro z namiotu http://www.rangersho... ... dland.html i to zupełnie wystarcza ;-)

#425 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 08 listopada 2008 - 09:05

przykrywam

Wiem że tylko przykrywasz ale mógłbyś o ile znasz bo może miałeś ten namiot podać jego wymiary. Nigdzie nie mogę znaleźć.

#426 rafiboj

rafiboj

Napisano 08 listopada 2008 - 16:59

damian2000, namiotu nie miałem, ale najmniejsze jednoosobowe iglo to chyba 160 na210 i wysokość 130 ale zobacz tu http://www.cabelas.c... ... =cat540014

#427 kojot

kojot
  • Małomówny
  • 46 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 22:25

117. wymiata :shock: respekt:)
A powiedz mi, czy te ziarna wysypujesz od razu przed foceniem, czy jakiś czas wcześniej, żeby ptaszek odkrył tą jadłodalnię? Wystarczy raz czy trzeba stale dokarmiać?

#428 rafiboj

rafiboj

Napisano 13 listopada 2008 - 19:57

A powiedz mi, czy te ziarna wysypujesz od razu przed foceniem, czy jakiś czas wcześniej, żeby ptaszek odkrył tą jadłodalnię?

zacząłem dokarmiać jeszcze przed listopadem, zawsze musi minąć jakiś czas zęby ptaki sie zorientowały, że w danym miejscu mają coś do żarełka.

Wystarczy raz czy trzeba stale dokarmiać?

jak już się zdecydujesz dokarmiać musisz to robić ciągle i systematycznie, aż do wiosny, było by bardzo nieodpowiedzialne przerwać dokarmianie

#429 kojot

kojot
  • Małomówny
  • 46 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:35

A powiedz mi, czy te ziarna wysypujesz od razu przed foceniem, czy jakiś czas wcześniej, żeby ptaszek odkrył tą jadłodalnię?

zacząłem dokarmiać jeszcze przed listopadem, zawsze musi minąć jakiś czas zęby ptaki sie zorientowały, że w danym miejscu mają coś do żarełka.

Wystarczy raz czy trzeba stale dokarmiać?

jak już się zdecydujesz dokarmiać musisz to robić ciągle i systematycznie, aż do wiosny, było by bardzo nieodpowiedzialne przerwać dokarmianie

Niestety mieszkam w mieście, więc najbliższe miejsce na czatownie jest daleeeko i mogę tam być max raz na tydzień.. więc chyba nici ze zdjęć:(((

#430 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 14 listopada 2008 - 12:47

Myślę, że nie ma sensu narzekać. Zrób po prostu karmik "automatyczny" z buteli np. pet. Napewno nadaje się do wszelakiego rodzaju ziarna. Ziarno będzie się wysypywać w miarę potrzeby, nie będzie moknąć. U mnie w zeszłym roku 1,5 l pet starczał na około 1 tydzień, więc i u ciebie powinno byc podobnie. Co do automatycznego dozowania orzechów jednak nie pomogę...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#431 Wojtek_sl

Wojtek_sl

Napisano 14 listopada 2008 - 14:29

Jak się pojawią kowaliki, to długo ta butla nie będzie pełna, wszytko wyniosą :mrgreen:

Przy takiej zimie jak przez ostatnie 2 lata, przerwa w dokarmianiu nie będzie dla ptaków taka groźna. Najgorzej jest przy dużych mrozach. Najpierw lecą tam, gdzie są pewne pożywienia, po długiej nocy nie mają zbyt dużo czasu na poszukiwanie kolejnego żerowiska :-|

#432 miszak

miszak

Napisano 14 listopada 2008 - 14:51

Jeżeli chodzi o sójki to do karmika warto uzywać naturalnego pokarmu, który jest bardzo łatwo dostepny za darmo i łatwo go nazbierać. Przysmakiem sójek są żołędzie. Niejednokrotnie obserwując je w naturze unosiłem brwi ze zdziwienia ile żołędzi może taki ptaszek połknąć - żarłoki są niesamowite.

Co do czatowni i maskowania to nie jest to w ogóle potrzebne dla podglądania sójek. Do sójki można podejść w tej chwili na kilka metrów a zimą jeszcze bliżej. Latem jest trochę gorzej.

#433 cosford

cosford

Napisano 19 listopada 2008 - 17:47

Przysmakiem sójek są żołędzie. Niejednokrotnie obserwując je w naturze unosiłem brwi ze zdziwienia ile żołędzi może taki ptaszek połknąć - żarłoki są niesamowite.

Miszak - zainspirowałeś mnie z tymi żołędziami. Co prawda obserwuję sójki w nadwiślanskich łęgach, do dębowych lasów sporo kilometrów ale sprawdzić muszę czy zasmakują :-)
Inna sprawa, że podejście na kilka kroków do sójki bez maskowania to już czarna magia w moich stronach.

Pozdrawiam

#434 niemek

niemek

Napisano 19 listopada 2008 - 18:14

Co do czatowni i maskowania to nie jest to w ogóle potrzebne dla podglądania sójek. Do sójki można podejść w tej chwili na kilka metrów a zimą jeszcze bliżej. Latem jest trochę gorzej.

U mnie uciekają z odległosci 20m. Nie zlecą na ziemię jeśli człowiek jest gdzieś w pobliżu.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#435 miszak

miszak

Napisano 19 listopada 2008 - 20:23

Miszak - zainspirowałeś mnie z tymi żołędziami. Co prawda obserwuję sójki w nadwiślanskich łęgach, do dębowych lasów sporo kilometrów ale sprawdzić muszę czy zasmakują :-)
Inna sprawa, że podejście na kilka kroków do sójki bez maskowania to już czarna magia w moich stronach.

Pozdrawiam

U mnie uciekają z odległosci 20m. Nie zlecą na ziemię jeśli człowiek jest gdzieś w pobliżu

W najbliższych dniach postaram się przejżeć moje sójkowe wypociny. Naprawdę w okresie jesiennym i często zimowym do dzikich sójek daje się podejść. Latem nie bardzo. Ostatnio podchodziłem z moim 7 letnim synem i dało radę. Dawaliśmy na czworakach i nam się w domu oberwało bo poszlismy na świąteczny spacer a nie na czołganie się po leśnej drodze ;-)

#436 Wojtek_sl

Wojtek_sl

Napisano 19 listopada 2008 - 20:28

...Przysmakiem sójek są żołędzie. Niejednokrotnie obserwując je w naturze unosiłem brwi ze zdziwienia ile żołędzi może taki ptaszek połknąć - żarłoki są niesamowite...

One pakują żołędzie do wola - gdzieś czytałem, że mogą tam zmieścić nawet 6 szt. Później chowają w dziuplach, lub w dołkach w ziemi. O części pewnie zapominają :mrgreen:

#437 Mikouak

Mikouak

Napisano 20 listopada 2008 - 09:44

Wojtek_sl, ciekawostka

Jeżeli chodzi o podchody sójkowe, to u mnie nawet latem jest w miarę ok, zwłaszcza, jak się ganiają wariatki po całym lesie i trochę stracą czujność. Jesienią rzeczywiście, tak jak pisał miszak, można podejść dużo bliżej. Zawsze jak próbuję, odnoszę wrażenie, że ptak mnie ogląda z zaciekawieniem i kombinuje, co ciekawego się może wydarzyć, a jednocześnie cały czas jest gotowy do ucieczki :-D
Ostatnio z pięć minut tak się oglądałem z jedną, stałem max 5 metrów od niej. Niestety bez warunków do focenia :-| Odnoszę wrażenie, że dużo pewniej się czują i pozwalają bliżej podejść, jak są powyżej obserwatora albo chociaż na wysokości głowy. Z ziemi albo z niskich gałęzi uciekają dużo szybciej.
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#438 niemek

niemek

Napisano 20 listopada 2008 - 11:42

Odnoszę wrażenie, że dużo pewniej się czują i pozwalają bliżej podejść, jak są powyżej obserwatora albo chociaż na wysokości głowy. Z ziemi albo z niskich gałęzi uciekają dużo szybciej.

O to właśnie mi chodziło właśnie. Jak cwaniary siedzą siedzą na drzewie można podejść ale nisko nad ziemią są bardzo czujne, przynajmniej te u mnie ( żeby podać jakieś porównanie to powiem że krogulec zrywał się z dystansu mniejszego niż moje sójki, i to kilka razy i w różnych okresach więc odpada brak lęku ptaków północnych w okresie zimowym). Może te moje miały jakieś przygody i teraz są ostrożne.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#439 miszak

miszak

Napisano 20 listopada 2008 - 15:39

Może być też na ziemi. Jesienią duzo pokarmu leży na ziemi np. żołędzie. Sójkę trzeba czymś zainteresować np. stanąć przed nia na baczność i ani drgnąć. Po 1-2 minutach, jezeli się nie wystraszy, podlatuje i siada na ziemi 3-4m od człowieka na kilka sekund i cofa się. Trzeba to wytrzymać przez kilka minut i nabiera ufności. Jak zacznie jeść można się ruszać. To jest chyba najważniejsze - to wszystko działa chyba tylko w rejonie, gdzie jest coś do jedzenia - owoce, żołędzie, robale. W czysto sosnowym lasku utrzymują dużo większy dystans.
Moja połkneła 6 szt. żołędzi w ciagu ok. 3 min. a po kolejnych kilku min. jeszcze 2. Potem usiadła na gałęzi i coś tłukła dziobem. Myślę, że właśnie te żołędzie ale nie widziałem bo siadła ok. 2m od mojego synka i nie chciałem mu popsuć widoku własną krzątaniną.

#440 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 14:13

Pstryki kompaktowe, ale żeby nie zawsze w "Bezkrwawych.."

118.

Dołączona grafika

119.

Dołączona grafika
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).