100-400 L IS vs stalka 300 lub 400 Canona
Napisano 06 czerwca 2008 - 21:07
Interesuje mnie fotografia przyrody (ptaki, ssaki, makro). Obecnie przesiadam sie z analoga eos 3000 n oraz s9600 na eos 40d. Chce kupic dobry obiektyw, ktory bedzie mi sluzyl do focenia ptakow, ssakow, i innych zwierzatek:-).
Waham sie pomiedzy 100-400 L IS a ktoras ze stalek (do 5000 zl), mozee 300 L IS, albo 400 L.
Czy taki zoom przydaje sie przy fotografii np ssakow (dziki duze sa, sarny raczej tez, a czasem podejda blizej), czy tez jest raczej zbedny? Jesli jakosc na dlugim koncu jest nieznacznie gorsza w przypadku zoomu, to wtedy jestem za nim.
Jak z TC w 100-400 L? Dziala autofokus w miare sprawnie?
A moze sigma 150-500 lub sigma 50-500?
P.S. - obiektyw przyjechalby do mnie w bagazu kolezanki, czy gwarancja canona jest worldwide (nikona wiem ze tak)?
Pozdrawiam wszystkich, canoe
Napisano 06 czerwca 2008 - 22:08
A w ogóle to firma canon jest świnia ze daje nam takie nierozwiazywalne dylematy Jak Twoj. Ma je chyba kazdy przyrodofotomiłośnik spod tego znaku.
Napisano 14 czerwca 2008 - 21:35
Napisano 15 czerwca 2008 - 06:05
Póki co jestem zadowolony z zooma , ale jesli Canon wypuści 400 -5,6 z IS ( albo jaśniejszy np 4.0 niekoniecznie DO ) z akceptowalną ceną będę go wymieniał.
Na zakończenie zdjęcie księzyca z konwerterem kenko 1.4 ostrzone manualnie.
pozdrawiam
Napisano 27 czerwca 2008 - 12:37
Jeśli będziesz zainteresowany to umieszczę tu linka do strony gdzie jest porównanie obiektywów którymi jesteś potencjalnie zainteresowany)
Piastun, czy mogę prosić tego linka?
Już mnie głowa boli od rozmyślania, który obiektyw wybrać, czy 100-400 dlatego, że ma IS, dużo albo większość zdjęć robie z ręki czy 400/5.6 L, bo lepsza jakość, ostrość, pewnie szybszy AF. Czy można robić sensowne zdjęcia 400/5.6 z ręki albo z monopodu?? (porządny statyw mam jakby co;-).
A jeszcze parę dni temu myślałem, że jestem zdecydowany
Proszę o pomoc
Pozdrawiam!
Marcin Dyduch
Napisano 27 czerwca 2008 - 19:12
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 28 czerwca 2008 - 02:53
Ja rownie nie foce z reki tym szklem a polecam , bo warto
#8 (Marcin Perkowski)
Napisano 28 czerwca 2008 - 06:54
http://marcinperkowski.pl/
Canon 7D + 500/4L IS
Napisano 28 czerwca 2008 - 09:08
a u mnie więcej niż 50% fot jest z ręki, i wiem kiedy będzie ostra, a kiedy nie no ale z ukrycia i ze statywem to już jest inna robota, przymykasz do f8.0 efekty są dużo lepsze.
A jest sens kupować monopod pod to szkło?
Napisano 29 czerwca 2008 - 09:46
www.luminous-landscape.com/reviews/lens ... -400.shtml
Przy założeniu że jest to prawda, rezultat nie wymaga komentarza. Obejrzyj zdjęcia fotosc i kubamana i przeczytaj ich opinię na temat tego szkła (swoją drogą chciałbym zobaczyć kiedyś oryginalne RAWy ). Moim skromnym zdaniem przysłona 5,6 to już jest ciemno a domykanie do 8 czy 11 dla poprawy jakości to raczej mało prawdopodobne przy zdjęciach gdzie dzieje się jakaś akcja ( a takie są najciekawsze ), jaki wtedy będzie czas migawki czy czułość ISO ?. A zdjęcia z ręki ? Może oglądając na kompie w małej rozdzielczości, po obróbce, tych wszystkich wyostrzeniach, kombinacjach da się to oglądać ale nie ma porównania ze zdjęciami ze statywu. Ja nie mam cyfry więc jestem na razie skazany na slajdy i specjalnie w rzutniku wymieniłem optykę na profesjonalny obiektyw powiększalnikowy, przy naprawdę dużych jak na mały obrazek powiększeniach (po przekątnej 120 - 140 cm ) widać wszystkie błędy ( tylko w ten sposób mogłem się uczyć fotografować – to bolesne, ale najwięcej uczymy się na błędach ). Jak chcesz robić naprawdę dobre jakościowo zdjęcia to nie ma kompromisów. Poświęcisz kupę czasu, środków, będziesz marzł albo cierpiał z pragnienia, zjedzą cię komary, a Twój wysiłek miało by zmarnować poruszenie zdjęcia ( z ręki ), jak mocno będziesz wtedy żałował ? Ile zdjęć uda Ci się zrobić, podkreślam „ uda” bez widocznych nieostrości dyskwalifikujących obraz. Oczywiście jeśli chcesz fotografować tylko dokumentacyjnie to inna sprawa ale nie sądzę abyś wtedy doszukiwał się różnic technicznych między szkłami. Pozdrawiam i życzę trafionych wyborów.
#11 (Marcin Perkowski)
Napisano 29 czerwca 2008 - 11:07
popatrzcie na foty Juzy, który ma kilka fot z 600-tki robionych z ręki i są więcej niż miodne. no i nie wiem czy każdy na tym forum robi foty, a potem ogląda je na ścianie w jakimś kosmicznym powiększeniu.
http://marcinperkowski.pl/
Canon 7D + 500/4L IS
Napisano 30 czerwca 2008 - 09:11
Napisano 05 lipca 2008 - 22:09
Napisano 06 lipca 2008 - 22:10
Napisano 06 lipca 2008 - 23:11
Zacytuję może Kevina Lewisa, jednego z moich ulubionych fotografów: "Wystarczy przesunięcie obrazu równe jednemu pixelowi aby już była jakaś nieostrość!" Wiecie jaki rozmiar ma jeden "pixel" ( w sensie elementu światłoczułego )?
Stabilizacja jest niewątpliwym dobrodziejstwem ale nie wolno jej przeceniać. Trzeba wiedzieć kiedy używać i po co. Statyw to statyw...
Napisano 07 lipca 2008 - 00:07
Niech nas łączy zamiłowanie do przyrody i fotografowania jej a nie spory rodem z piaskownicy i rywalizacja kto potrafi zrobić zdjęcie z ręki a kto nie. Nie o to nam zapewne chodzi. Takie jest moje osobiste zdanie
Piastun,mam identyczne zdanie. Mój poprzedni post nie miał charakteru zaczepnego, ani bronienia swoich racji na temat 400/5.6 i sensu jego użycia do fot z ręki. To jest kwestia świadomego wyboru bądź umiejętności. Chodziło mi o ogólną opinie na temat tego niezbyt jasnego szkła. Zauważyłem, że cześć użytkowników długich jasnych tele twierdzi że tym obiektywem nie da sie robić zdjęć, nie nadaje się do fot w ekstremalnych warunkach itp... Tak, jestem całkowicie przekonany że 500/4 IS lepiej nadaje sie do fot ptaków ale rownież 400/5.6 da się zrobić świetne zdjęcia, nie czekając aż będzie nas stać na super jasne tele... I wyłacznie o to mi chodziło - z punktu uzytkownika tego obiektywu chciałem zachęcić do fotografowania sprzętem na miare swoich finansowych możliwości.
Napisano 07 lipca 2008 - 13:11
RAW 100 MB
JPG 37,5 MB
pozdrawiam
Napisano 07 lipca 2008 - 17:16
Focisz Hasselbladem?RAW 100 MB
Napisano 07 lipca 2008 - 17:21
Napisano 07 lipca 2008 - 17:26