Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wodnik - Rallus aquaticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
448 odpowiedzi w tym temacie

#181 Szczepan

Szczepan

Napisano 19 maja 2011 - 12:18

Drojac, piekne spotkanie miales.
Gratuluje.

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#182 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 19 maja 2011 - 20:23

Jacku, nie wierzę, że masz tylko trzy klatki!!! Dawaj więcej!!!
A tak w ogóle, to bajunia u ciebie :clap:

#183 buteo

buteo

Napisano 19 maja 2011 - 21:15

Ten kto miał wodniki przed szkłem wie, jakie są ruchliwe. Młode są jak wersja "turbo" dorosłych. Strasznie ciężko za nimi nadążać,

:mrgreen: moja ciekawość została zaspokojona :lol:

Super przeżycia. 54 jest piękne :-)

#184 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 20 maja 2011 - 06:39

Drojac, wielki szacun :bow: brawo za świetne fotki :clap:
ps.chyba pierwszy raz zobaczyłem młode wodniki :lol:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#185 Piciu

Piciu
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 20 maja 2011 - 08:30

Jestem pod wrażeniem.

#186 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 maja 2011 - 11:10

szycho, Aż tak dużo to ich nie mam, głównie z tego powodu że większość ląduje w koszu bo trudno złapać dwie sztuki w GO. Wiesz jak tam jest ciemno, nie ma co szaleć przymykaniem a nawet jeśli już, to tło zaczyna drażnić więc trzeba czekać na okazje. No ale w końcu coś tam udało się pstryknąć

Trzy poniższe kadry są z dziś, polazłem trochę później niż wczoraj, głównie ze względu na światło którego wczoraj brakowało. Dziś obyło się bez badania terenu, tuż po wejściu do budy rodzic wodnik z ekipą wyszli z trzcin. Okazuje się, że placyk przed czatą to coś w rodzaju placu zabaw/żerowiska :-> Przez jakieś 20 minut było rodzinnie, potem dorosły sobie poszedł i zostawił młode, które albo stały na skraju "polanki" czochrając czarny puch albo samodzielnie żerowały. Potowarzyszyłem im przez godzinkę, po czym zostawiłem samym sobie.

56
Dołączona grafika

57
Dołączona grafika

58
Dołączona grafika

#187 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 20 maja 2011 - 11:41

Drojac, coś pięknego, chyba nie da się napisać krytycznego słowa na temat tych zdjęć. Wielkie brawa :)
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#188 smokacz

smokacz
  • Małomówny
  • 36 postów

Napisano 20 maja 2011 - 12:13

Drojac, POZAMIATAŁEŚ tymi fotami, szczególnie ta druga pokazuje, że zwierzakom uczucia obce nie są !!! :clap:
60D & T17-50/2.8 & C70-200/4is & C400/5.6

#189 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 20 maja 2011 - 13:48

Drojac, rewelacyjne są wodnikowe maluchy. Cała seria jest czadowa :clap:

#190 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 maja 2011 - 13:57

Drojac, - czego się nie dotkniesz robisz to kapitalnie...
:-)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#191 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 20 maja 2011 - 14:25

Drojac kapitalne zdjęcia ;-) gratuluję i zazdroszczę spotkania z małymi wodnikami.

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#192 robkiz

robkiz

Napisano 20 maja 2011 - 15:21

ide sprzedac moj aparat. Obecywalem sobie wiele w temacie wodnikow w ta wielkanoc, ale nic nie wyszlo z tego. Teraz oglądają zdjęcia Drojaca pozbyłem sie złudzeń. No nie wiem co powiedzieć... przeszkadzają nieostrości w tle :mrgreen:
Robert

#193 gibon

gibon
  • Małomówny
  • 45 postów

Napisano 20 maja 2011 - 19:44

Rewelacja , jak ty to robisz co wstawisz to wymiata. ;-)

#194 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 21 maja 2011 - 05:07

Drojac, piękne jest to co pokazujesz. Rewelacja

#195 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 maja 2011 - 20:49

Dzięki za miłe słowa. Dorzucam kolejne trzy kadry i krótki opis tego, co miałem dziś przyjemność oglądać. Następnym razem postaram się wrzucić kilka filmów z tego, co dzieje się przed budą (przeproszę stary kompakt :-) ). A dzieje się dużo. Dziś jak zwykle wodniki pojawiły się tuż po wejściu do budy, już w momencie gdy krzątałem się przy niej słyszałem jęczenie młodych. Tym razem od raz po wejściu do środka i wysunięciu szkła przez otwór, zobaczyłem na środku dorosłego osobnika. Na skraju trzcin czekały już młode. Żerowały jak zwykle intensywnie, dochodziło do sielankowych scen jak poniżej:

59
Dołączona grafika

To oczywiście sielanka w "", ponieważ młody krzątał się rodzicowi pod nogami w trakcie, gdy ten wyszukiwał mu w rzęsie smakołyki ;-) Zwykle jednak "czarne" trzymają się skraju trzcin, gdzie co chwilę podbiega rodzic i karmi młode. No i dziś stało się coś, co mnie z początku zaszokowało. W pewnym momencie rodzic przestał żerować i ruszył biegiem do jednego z młodych, dopadł go i zaczął okładać dziobem. Wyglądało to dość drastycznie, bo chwytał go za szyję i rzucał o wodę.

60
Dołączona grafika

Wszystko odbywało się tak gwałtownie, że najlepsze kadry poszły w kosz więc do jednego wrzucam tylko LINK bo zdjęcie jest całkowicie nieostre. Mimo wszystko pokazuje, jak rozprawił się małolatem. Początkowo myślałem, że może to obce młode ale po chwili dorosły wrócił do żerowania, po czym przyszedł i nakarmił tego, którego sprał chwilę wcześniej. Sytuację taką miałem okazję oglądać jeszcze dwukrotnie. Starałem się wytłumaczyć sobie co było powodem takiego zachowania ze strony dorosłego wodnika ? czy próbował zmuszać młode do samodzielnego zdobywania pożywienia ? czy może denerwowały go pojękiwania młodego czekającego na pokarm ? diabli wiedzą, może kiedyś się dowiem. W każdym razie kolejne wspaniałe spotkanie z tymi ptakami mam za sobą. Jak wspomniałem na początku, następnym razem zabieram kompakt i nagram kilka filmików, które wrzucę w videołowy. Naprawdę coś niesamowitego móc obejrzeć w akcji te ptaki. Na koniec jeszcze jeden kadr długonogiego młodziana. Kilka fajnych kadrów mam niestety nieudanych, m.in z kąpieli dorosłego, którą to czynność widziałem po raz pierwszy. Poszukał sobie najgłębszego miejsca na placu po czym zanurzał się raz za razem otrząsając się następnie z wody. Zapytacie pewnie, dlaczego kadry koszowe ? Otóż na pierwszy plan wlazł akurat maluch i zaczął grzebać w rzęsie ;-) Być może łomot jaki otrzymał wcześniej od rodzica zmusił go do samodzielnego szukania pożywienia

61
Dołączona grafika

#196 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 maja 2011 - 20:55

Drojac, - nie mają czarnuchy lekko :P
Kapitalnie jak zawsze, zazdroszczę miejscówki ;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#197 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 maja 2011 - 21:03

A no nie mają ;-) Zapomniałem dodać, że jak stary planuje dać łomot młodemu, to gania go tak długo aż złapie i wkropi, bo nie jest tak, że młody stoi i czeka aż rodzic dobiegnie i go spierze. Owszem, raz tak było ale w pozostałych dwóch przypadkach dorosły musiał się nieźle naganiać po trzcinach zanim go dopadł. A wtedy było już ostro. Być może takie "karcienie" ma coś wspólnego z tym, że przy drugim lęgu młode z pierwszego opiekują się młodszymi braćmi i siostrami ?

#198 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 23 maja 2011 - 06:02

Drojac, piękne spotkania, piękne opisy no i piękne zdjęcia. Takie mniej udane technicznie ale ciekawe pod względem zachowań ptaków też warto tu wstawić, tak myślę. Czekamy na więcej.

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#199 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 23 maja 2011 - 06:34

No to zaszalałeś.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#200 buteo

buteo

Napisano 23 maja 2011 - 07:04

:yikes: zatkało mnie ...
Ależ to są temperamentne ptaki.