Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wodnik - Rallus aquaticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
448 odpowiedzi w tym temacie

#221 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 09 lipca 2011 - 22:30

Trzy kadry z dzisiejszej, premierowej zasiadki w nowym wodnikowym siedliszczu ;-) Z poprzedniego się przeniosły, bo bagno prawie wyschło - zasiedliły natomiast bardziej zalaną jego część. Budy nie chciało mi się przenosić, więc postawiłem tymczasową prowizorkę. Luksusów nie ma, bo praktycznie leżę w wodzie ale za to przywitanie było fantastyczne. Okazuje się, że chyba cała kolonia wodników się tam przeniosła, w trzcinach słychać tylko pojękiwania młodych. Nie sądziłem, że już pierwszego dnia będą kręcić się przed szkłem a tu takie miłe zaskoczenie. Po cichu liczyłem na młodzież z pierwszego lęgu, ale wychodziła tylko para dorosłych z piątką czarnuszków. Minusem miejsca jest światło - trzciny mają prawie po 3 metry wysokości więc na wczesne miękkie światełko szans nie ma, po prostu się nie przebija przez zielony gąszcz. Natomiast jak jest już wysoko, to tzw "patelnia" :-/ Trudno, trzeba dawać sobie jakoś radę.

71
Dołączona grafika

72
Dołączona grafika

73
Dołączona grafika

#222 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 10 lipca 2011 - 06:44

miszak, Drojac, gratuluję,rewelacyjne zdjęcia :clap: ale dalej nie czaję po czym rozpoznajecie że akurat to miejsce a nie inne będzie dobre na wodniki?

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#223 W.F

W.F
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 17:39

Drojac przez Twoje wodniki można w kompleksy popaść :-) gratuluję ujęć

#224 miszak

miszak

Napisano 11 lipca 2011 - 11:53

Jacek, marzy mi się taka rzęsa na scenie. O tych czarnuchach nie wspominając :)

#225 miszak

miszak

Napisano 11 lipca 2011 - 21:13

Po fotach Jacka to już tylko należy wstawiać walki albo kopulacje itp. Ale to niestety chyba tylko ze stałych czatowni jest możliwe?
Moje walki z doskoku chyba nigdy nie dadzą takich efektów a niestety ostatnie deszcze sprawiły, że misternie odkrywane błotko popłynęło juz gdzieś w sina dal. Pozostało kilka wyrwanych siłą fotek. Chyba temat poleży do wiosny bo wody przybyło ze 40 cm.

Walka o ptaka w całości skończyła się na przykład tak:
74
Dołączona grafika

Nie było chyba też fotki "z języczkiem", który jest bardzo oryginalny:
75
Dołączona grafika

No i oczywiście marzy się zawsze kropelka na dziobie - tutaj dodatkowo wodnik jakiego najczęściej widzimy - w biegu:
76
Dołączona grafika

#226 W.F

W.F
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 18:11

miszak ale w pięknym świetle go złapałeś, aż Ci jęzor wywalił :-)

#227 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 13 lipca 2011 - 01:50

miszak pięknie w takim świetle się prezentują.

#228 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 lipca 2011 - 19:23

Pomęczę Was jeszcze trochę wodnikowo bo myślę, że chyba warto. Głównie z przyrodniczego punktu widzenia, bo warunki trafiają się różne a co za tym idzie i kadry. Ostatnich kilka dni to kilkugodzinne obserwacje każdego dnia, zakończone bagażem emocji, nowych informacji oraz pełnych kart zdjęć tego gatunku. Szczerze mówiąc myślałem, że w tym roku popatrzę sobie jeszcze na podloty i dam spokój ale ... wszystko wskazuje na to, że szykuje się trzeci lęg. Oczywiście moja wiedza w tym temacie jest wątła ale coś tam do łepetyny z czasem napływa. W każdym razie widowiska, których ostatnio jestem świadkiem są absolutnie fantastyczne. Tokowanie tych ptaków, pozornie ponurych trzcinowych krzykaczy, są przepełnione bogactwem zachowań. Dzień przed obiektywem zaczyna się się od karmienia młodych. Czynność tę wykonują obydwoje rodzice z tym że, samiec dość regularnie karci młode tuż po podaniu pożywienia - nie mam pojęcia z jakiego powodu, samica zaś nie przejawia szczególnej brutalności. Młode, po znalezieniu pożywienia przez rodzica, przywoływane są bardzo cichutkim głosem, który usłyszeć można tylko w całkowitej ciszy - do niedawna wydawało mi się, że po prostu bacznie obserwują żerujących rodziców i podchodzą w momencie, gdy widzą pożywienie w dziobie dorosłego. Po kilku, kilkunastu minutach karmienia zaczyna się toaleta u dorosłych - młode również gdzieś na boku przeczesują puch, przyglądając się baczniej rodzicom. Początkowo samiec i samica pielęgnują upierzenie osobno, poprzedzając tę czynność kąpielą. Potem stają blisko siebie i wzajemnie, bardzo delikatnie muskają dziobem pióra w okolicy karku partnera. Czynność tak trwa nawet kilkanaście minut, momentami oddalają się od siebie na kilkanaście centymetrów spoglądając zalotnie :) Następnym etapem jest gra we wzajemne przekazywanie pożywienia - samiec znajduje robaka, staje blisko samicy stykając się niemalże dziobami i przekazuje jej podarunek. Ta nie zjada go tylko oddaje mu, on czyni to ponownie. Wzajemne przekazywanie sobie prezentu trwa kilka minut, zwykle kończy się tym, że podchodzi któreś z młodych i zjada robala. Sielankowy nastrój nie kończy się na tym, wręcz przeciwnie - zatacza koło. Znów zaczyna się żerowanie, karmienie partnerki, młodych, osobna toaleta, wzajemne muskanie piór oraz "gra w robaka". Ostatnim razem przez ponad 3 godziny byłem świadkiem tego fantastycznego teatru natury, niestety pewne obowiązki zmusiły mnie do opuszczenia ukrycia. Wodniki, mimo iż są ptakami bardzo skrytymi, nie należą do płochliwych - podobne sceny ale w całkiem innym miejscu miałem możliwość podziwiać leżąc na skraju błotnistej polany zasłonięty tylko aparatem. Odczuwałem wprawdzie niewielki dyskomfort ale za to świadomość, że ptaki nic nie robią sobie z mojej obecności, podchodząc nawet na metr od obiektywu, daje olbrzymią radość i namiastkę poczucia się częścią ich naturalnego środowiska.

77
Dołączona grafika

78
Dołączona grafika

79
Dołączona grafika

#229 W.F

W.F
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 05:25

z wielką przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia i czyta wodnikowe przygody :-)

#230 widz

widz

Napisano 21 lipca 2011 - 07:41

Drojac, Twoje dokonania zasługują na stworzenie specjalnie dla Ciebie profilu PROFI :-) aby można było w jednym miejscu delektować się obrazami i słowem pisanym by Jacek D..Niesamowite.

#231 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 21 lipca 2011 - 09:46

Drojac, Twoje dokonania zasługują na stworzenie specjalnie dla Ciebie profilu PROFI :-) aby można było w jednym miejscu delektować się obrazami i słowem pisanym by Jacek D..Niesamowite.

Zgadzam się całkowicie.
Jak zwykle u ciebie Jacku - piękne obrazy :clap:

#232 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 21 lipca 2011 - 18:58

Drojac, pięknie ;-)
Mi się cosik po weekendzie zawieruszyło :->
80
Dołączona grafika
81
Dołączona grafika
Patryk, Pozdrawiam

#233 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 19:35

Wodnikowe zycie pierwsza klasa , podoba mi sie :-D

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#234 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 22:18

Ależ pięknie rozpracowane wodniki. Brawo :clap:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#235 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 27 lipca 2011 - 17:15

Dobrnąłem w końcu do ostatniego etapu wodnikowej przygody czyli udało mi się w końcu sfocić młodzież z pierwszego lęgu. Przyznam szczerze, że w pewnym momencie już w to zwątpiłem, tym bardziej że po ostatnich deszczach wszystkie miejscówki zalało mi doszczętnie - poziom wody podniósł się do stanu z wczesnej wiosny, w sumie chyba nawet bardziej. Ocalała jedynie pierwsza budo-platforma, w którą ruszyłem dziś rano. Ku mojemu zdziwieniu, zamiast dorosłych wodników pokazał się młody. Po chwili wyszedł drugi, potem trzeci. W trzcinach odzywały się jeszcze przynajmniej dwa. Widać między nimi różnice w rozwoju, bo ten pierwszy ma już pięknie wybarwiony dziób oraz pomarańczowe oko. Dwa pozostałe mają dzioby jeszcze w kolorze stalowym oraz zielonkawe oczy. Żerują jednak wspólnie, bardzo często śpiewając ;-) Potrafią jednak "zakwiczeć" jak dorosłe czym w pewnym momencie mnie zmyliły. Myślałem też, że będą bardzo bojaźliwe, ale nic z tego. Wzorem swoich rodziców, prowadziły prace pielęgnacyjne upierzenia i suszyły skrzydła siedząc na środku placu. Radocha niemożliwe, tym bardziej że być może to te maluchy, które miałem możliwość oglądać i fotografować dwa miesiące temu jak były jeszcze kulkami czarnego puchu. Dużo można by jeszcze pisać na ich temat, ale nie chcę zanudzać. Wrzucam regulaminowe trzy kadry, może potem coś jeszcze i w tym roku dam już Wam spokój - no chyba że coś ekstra się wydarzy, bo na pewno nie zrezygnuję z odwiedzin w wodnikowym świecie.

82
Dołączona grafika

83
Dołączona grafika

84
Dołączona grafika

#236 W.F

W.F
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 27 lipca 2011 - 17:30

normalnie saga o wodnikach :-) gratki Drojac

#237 pol

pol

Napisano 27 lipca 2011 - 17:56

na ostatnim świetnie się prezentuje

#238 finio220

finio220
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 27 lipca 2011 - 18:29

Dzieci wróciły do ,,Ojca chrzestnego,, :baby: Wiesz już chyba wszystko o wodnikach, a przynajmniej o kilku miejscowych pokoleniach. Pomyśl o kamerze i zacznij je nagrywać i być może za jakiś czas wydasz -DYNASTY- o wodnikach :mrgreen:

Pozdrawiam

#239 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 27 lipca 2011 - 18:52

kamera ... :-/ na przyszły sezon tylko kamera, najlepiej zintegrowana z aparatem ;-)

ostatnie trzy kadry młodzieży i ...

85
Dołączona grafika

86
Dołączona grafika

... kłaniam się Państwu i do zobaczenia za rok ;-)
87
Dołączona grafika

#240 W.F

W.F
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 27 lipca 2011 - 18:57

normalnie masakra z Twoimi wodnikami :-P
jesteś dominator w chruścielach :mrgreen: