Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wodnik - Rallus aquaticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
448 odpowiedzi w tym temacie

#161 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 02 maja 2011 - 11:22

Postanowiłem się zmierzyć z gatunkiem. Chwilkę wolną miałem, więc ruszyłem na wyjazdową sesję.
Drojaca i matixa nie przebiję, ale...

47.
Dołączona grafika

48.
Dołączona grafika

49.
Dołączona grafika

#162 darodd

darodd
  • Użytkownik
  • 398 postów

Napisano 02 maja 2011 - 13:06

szycho, gratuluję spotkania też się na nie przymierzam i odnośnie tego mam parę pytań do Ciebie.
Niedaleko mnie jest staw i też je tam widywałem ale są bardzo płochliwe.
Masz może jakiś patent na nie (karma, odgłosy czy coś w tym stylu) ???
Pozdrawiam

#163 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 03 maja 2011 - 07:02

szycho, piękna seria i gratuluję sfocenia jednego z najbardziej skrytych naszych ptaków :clap:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#164 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 03 maja 2011 - 07:21

szycho, Gratuluję.Bardzo dobre kadry!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#165 trebor (Robert Klawe)

trebor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 03 maja 2011 - 07:42

szycho ładna seria,gratki.

#166 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 03 maja 2011 - 08:06

szycho, brawa! Napisz proszę jak go zrobiłeś :-)
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#167 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 03 maja 2011 - 08:19

a jednak miałem rację, pisząc do Jacka, że trzeba je focić póki nie wylezie zieleń nowych trzcin. teraz kolorystyka nie jest już tak ciekawa. mimo to gratuluję bo gatunek jest zacny.

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#168 miszak

miszak

Napisano 03 maja 2011 - 10:20

szycho dla mnie bomba - żadna zieleń mi nie przeszkadza. Zdjęcia marzenie. Wielkie brawa. To z ziemi czy z pływadełka?

#169 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 03 maja 2011 - 19:55

szycho , przepiekna seria

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#170 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 03 maja 2011 - 20:04

Dzięki wszystkim za komentarze ;-)
Marcin STFN, jak go zrobiłem? Ano wstałem wcześnie rano, zapakowałem się w Focusa, 86km N, 20min rowerem bez hamulców i... Dzięki Jacku za gościnę ;-)
No to jeszcze trzy :->

50.
Dołączona grafika

51.
Dołączona grafika

52.
Dołączona grafika

#171 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 03 maja 2011 - 20:23

szycho, toś z wodnikiem poszalał. Gratki wielkie. :clap: :clap:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#172 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 03 maja 2011 - 20:38

51. super!

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#173 miszak

miszak

Napisano 04 maja 2011 - 07:06

Super !!! A gdyby dzióbek na 52 był cały w GO to byś pozamiatał :)

#174 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 04 maja 2011 - 09:24

szycho, pięknie :clap:

#175 krzych

krzych

Napisano 04 maja 2011 - 10:12

Gratuluję! Dla mnie to niewidzialny gatunek, choć często słyszę jego pojękiwania z trzcin... Brawo

#176 niemek

niemek

Napisano 04 maja 2011 - 10:53

Piękna ostatnia seria (szczególnie 51). Ja też słyszę często to ich świńskie kwiczenie ale na oczy jeszcze nie widziałem. Szycho gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#177 matix

matix
  • Małomówny
  • 48 postów

Napisano 04 maja 2011 - 11:20

szycho, bdb zdjęcia! na 52 szkoda, że głowa nie zmieściła się w GO

miszak, zgadza się

ciechus, wystarczy znaleźć miejsce dogodne dla chruścieli i postawić tam prostą czatownię. Po kilku/kilkunastu dniach ptaki przyzwyczają się do niej. Jeżeli fotograf będzie się zachowywał cicho i spokojnie, wodniki są w stanie podejść nawet na 20 cm ;-)
Canon 1D Mark III + 400/5,6

http://www.mateuszpiesiak.pl

#178 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 19 maja 2011 - 11:23

Po kilku/kilkunastu dniach ptaki przyzwyczają się do niej. Jeżeli fotograf będzie się zachowywał cicho i spokojnie, wodniki są w stanie podejść nawet na 20 cm ;-)

tak mówi teoria ;-)

Dziś, po dłuższej przerwie, postanowiłem sprawdzić co dzieje się na bagnach, posłuchać za kropiatkami ew. zielonkami. Niestety, ani jednych ani drugich chociaż wydawało mi się, że zielonka odezwała się gdzieś w oddali. Ale mniejsza z tym. Standardowo tuż po wejściu do budy zameldował się wodnik, "nieproszony" zresztą :-D Miejsce upodobał sobie na tyle, że gdybym się uparł, mógłbym go focić kucając w trzcinach, co zresztą dwa razy mi się udało. Pokręcił się przed szkłem jakieś 15 minut, niestety światło słoneczne przez godziną 6 nie przebija się jeszcze przez grubą ścianę trzcin - teraz na dodatek bardziej gęstą i zieloną. Po kolejnym kwadransie zjawił się na drugie śniadanie i jak poprzednim razem, po posiłku poszedł sobie w trzciny. Pojawił się na skraju "polanki" po kolejnej piętnastce ale ... tuż za nim ciągnął się cień. Tylko że ten cień zatrzymał się w miejscu, dołączył do niego drugi i trzeci cień a sam wodnik wyszedł na środek placu przed budką i zaczął żerować. Gdy wygrzebał coś z rzęsy, szedł i częstował owe "cienie" czekające na niego przy ścianie trzcin. Po chwili jeden nabrał odwagi i wyszedł na środek, chodził jednak krok w krok za rodzicem, wpadając od czasu w zagłębienia z wodą. Widok niesamowity, do tego śmiesznie popiskiwał wykonując bardzo gwałtowne ruchy co przekładało się na "stracone" klatki. Po jakimś czasie drugie z młodych ruszyło w ślad za resztą rodzinki. Trzecie pozostawało w ukryciu, biegając skrajem trzcinowiska żeby odebrać pokarm od rodzica. Chwilę później pojawiło się czwarte z rodzeństwa ale również trzymało się ukrycia. Po kilkunastu minutach dorosły wodnik poszedł sobie a maluchy za nim. Wkrótce wróciły same, ale nie odważyły się wyjść na otwarty teren tylko dreptały w miejscu, trzymając się bacznie trzcin.
Ten kto miał wodniki przed szkłem wie, jakie są ruchliwe. Młode są jak wersja "turbo" dorosłych. Strasznie ciężko za nimi nadążać, Al-Servo średnio daje radę. Ze względu na kolor maleństw w połączeniu z zacienionymi fragmentami placu jest to nie lada wyzwanie dla AF.
Tak więc kolejny dzień i kolejna niespodzianka. Wprawdzie kropiatki nadal czekają na mnie (a raczej ja na nie) ale ważne, że nudy nie ma :->

53
Dołączona grafika

54
Dołączona grafika

55
Dołączona grafika

#179 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 19 maja 2011 - 11:42

Wymiatasz Jacku maksymalnie z "mniejszym kuzynem żurawia". :lol:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#180 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 19 maja 2011 - 11:53

Drojac, miszczowskie klatki niby w trzcinach a tyle powietrza wokół ptaków - ładny ten wodnik