Ziemianka obserwacyjna w budowie.
Napisano 30 października 2006 - 22:17
Za poradą jednego z forumowiczów przed oknem tej budowli będzie żródełko dla ptaków, jakieś spore głazy, stare korzenie itp.
Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie i czy zda egzamin, ale sama budowa sprawia mi przyjemność a to już dużo.
Całe szczęście że ta cała impreza była zawarta w planie zagospodarowania i nie muszę robić dodatkowych papierków.
Budowę rozpoczęłem 27 pażdziernika, kiedy koniec - nie wiem ale zostało mi jeszcze 4000m2 do nasadzenia, o samej budowli nie wspomnę, to trochę jednak jest roboty, a mogę to robić tylko podczas przerw w pracy, a tych jest nie wiele.
Mile widziane wszelkie wskazówki i porady, może coś żle robię a żeby nie trzeba było rozbierać, proszę tylko wziąść pod uwagę, że starszy pan już ze mnie i robię to koło domu jakieś 70m wykorzystując to co i tak muszę zrobić,
Acha ta ziemianka to na 3 osoby, więc będę mógł kogoś zaprosić
Napisano 31 października 2006 - 06:43
Napisano 31 października 2006 - 09:28
Zwróć uwagę jakie tło będziesz miał za ptakami
Ja do Wałcza niemam daleko
Napisano 31 października 2006 - 12:42
Napisano 31 października 2006 - 14:00
Napisano 31 października 2006 - 15:23
Napisano 31 października 2006 - 15:36
Napisano 31 października 2006 - 17:38
Dziś górka powiększyła się o jakieś 500m2 i kilkanaście gatunków drzew i krzewów.
Ciągnik jest mój, a tylko dwóch odważnych pracowników zostało w kadrze jak im powiedziałem że foto idzie na forum, a w łyżce jest akurat bardzo ładnie owocująca leszczyna Barceloński, zawsze na niej siadały orzechówki, mam nadzieję że w nowym miejscu też będą.
Wszystkie rośliny użyte do tej imprezy są mojej produkcji, a że niektóre wyrosły za wielkie by w ogródku komuś posadzić więc idą na ekspozycję nowej sprzedarzy.
Ziemianka to będzie betonowy prefabrykat, jak nie zda egzaminu w tym miejscu, lub zarośnie krzaczorami to ją przeniosę w inne miejsce, mam jeszcze piękne zbocze, tylko musiałbym iść ponad 500m a leń jestem
Napisano 31 października 2006 - 17:44
Ja jak znajdę czas to w tym roku też będę czatował, może w zimie nawet, kto wie...
Napisano 31 października 2006 - 18:00
Kilka dni przerwy będzie w budowie bo w czwartek mamy pracę w delegacji, i cały sprzęt wyjeżdza pod Człuchów ale od poniedziałku znowu ruszam z kopyta.
Oj będzie ładnie, na to jeszcze ze dwa wagony kory, i może starych szyszek, jakieś pnie, no i ta woda, ale tam roboty murarsko melioracyjne
więc dopiero na początku lata.
Napisano 31 października 2006 - 18:23
Napisano 31 października 2006 - 19:06
Ale najbardziej mnie wpienia to to że gdy tylko stanę na chwilę i zgaszę ciągnik, to po chwili odlatują i nic fotnąć się nie dadzą. BRUTALE fuj
Napisano 31 października 2006 - 19:15
Napisano 31 października 2006 - 19:49
Tylko żeby mnie ktoś żle nie zrozumiał, taka budowa to koszty idą w setki tysięcy złotych, a ja nie robię tego z myślą o foceniu, pomysł żeby powiązać pożyteczne z przyjemnym powstał całkiem niedawno, zawsze chciałem fotki na spacerkach do lasu robić, ale to się poprostu nie udaje, i do tego zauważyłem, że więcej ptaków mam u siebie, prawie jak w jakimś parku, trzeba było to tylko wszystko ze sobą połączyć, i może być całkiem fajnie, jeszcze dojdzie za dwa lata woliera i to dość spora, może 0,5ha albo i więcej, poprostu ma być takie małe arboretum z mini zoo, a ja chę w nim mieć swoje prywatne miejsce.
Napisano 31 października 2006 - 19:54
#16 (Michał Vogelgesang)
Napisano 31 października 2006 - 20:04
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 31 października 2006 - 20:12
Jestem za!! Czeamy tylko na zaproszenieMoże jakiś forumowy zlot tam zrobić?
Napisano 31 października 2006 - 20:39
Jasne że chętnie się tym moim wynalazkiem podzielę, a może chętni by tak zajechali choćby przy okazji i coś podpowiedzieli, doradzili, kawa i ciacho jakieś się znajdzie,
To prawda że trochę póżnawo ta budowa, i do tego czasu nie za wiele, ale przecież życie przed nami.
Zlot forumowiczów powiadacie- niezły pomysł, okolica nie najgorsza, mogło by bwypalić, po porannym foceniu można w kajak i na zimorodki się zaczaić.
chyba muszę na 6 albo więcej osób zrobić tą ziemiankę, albo odrazu wybudować piwnicę, muszę to jeszcze przemyśleć,
Zlotów w mojej okolicy jest nie wiele więc czymu ni.
Napisano 01 listopada 2006 - 00:18
http://crater.cr.funpic.org/ moje portfolio
Napisano 01 listopada 2006 - 09:10
Jak piwnica, to odrazu wstaw beczolki z piwem i winem. Jakis grillik i zrobimy party, to moze zwierzaki sie zainteresuja i same podejda
Dobry pomysł
Ziemianka jednak pozostanie taka jak w planie, ale miejsca na beczki z piwem i grila czy ognisko to u mnie jest pod dostatkiem, do tego będzie jeszcze kilka szałasów czatowni więc powinniśmy się pomieścić