Ziemianka obserwacyjna w budowie.
Napisano 03 listopada 2006 - 16:06
Nie podniecam się jakimś cudownym sprzętem do focenia, napewno coś zmienić będę musiał ale to do piero po zakończeniu budowy nieszczęsnej czatowni i wtedy będę widział co jest potrzebne ale nie jest to cel nadrzędny, przede wszystkim robię przyjemność dla siebie i dla moich ptasich lokatorów ale tego chyba nie można nazwać sprzętowym onanizmem.
Napisano 03 listopada 2006 - 16:38
Jeżeli mogę wtrącic swoje trzy grosze.
Nie rozpędź się z tym korytem, prostokąt i to nie za długi. Pamietaj, że jak zrobisz za długie, to i 600 na maluchy okaże się za krótka. Cos w okolicach 8 metrów będzie odpowiednie. W każdym razie trzeba to bardzo dokładnie przemyśleć. Jeżeli chcesz obsadzać to korytko, to wybierz rodzime gatunki. Unikniesz póżniej pytań gdzie robione były te zdjęcia. Przykład: żurawie koroniaste na tle sosny
I jeszcze jedno, jakieś urozmaicenie - kłoda, kamień ok, ale nie zapędź się i nie zrób małego, pięknego i na maxa sztucznego alpinarium.
pozdrawiam i życze powodzenia w budowie
Może na środeczku jakies wypłycenia ?
myśl stary
a pomysł świetny, no i masz dobry wzór
Napisano 03 listopada 2006 - 16:56
czyli po której stronie ziemianki zrobić żródełko mam na myśli coś takiego jak na fotce.
oczywiście chodzi o światło i porę dnia najlepszą do focenia ptaków.
Z wodą to potrafię sobie poradzić bo moi klienci mają różne zboczenia i naprawdę nie raz muszę się nakombinować.
Wojtek dzięki za link baardzo pouczająca witryna, muszę się dokładnie w jej lekturę zagłębić.
Napisano 03 listopada 2006 - 17:29
Ale teraz bedziesz miał wielu kolegów heheheheh.
Może nawet obiektyw ze stanów kupisz bez marży.
pozdrawiam
Napisano 03 listopada 2006 - 17:42
Obiektyw bez marży, powiadasz - ciekawe ale teraz to ja już nie wiem jaki mi będzie potrzebny, i jeśli zwali się do mnie grono kolegów z forum z wszelakiego kalibru sprzętem to choć tyle będę miał nauki że będę wiedział co w przyszłości kupić, albo czego nie.
Co do fotek to są już takie na świecie, że po co sprzęt kupować, wystarczy szybki net.
Ja aż takich wymagań nie mam.
ZAPTASZONY OGRÓDEK CHCĘ ZROBIĆ
Acha dziś kuropatwy już do okien zaglądały, tylko jakoś kotów muszę się pozbyć
#46 (Wojtek)
Napisano 03 listopada 2006 - 17:50
Ja stanowczo uważam że obiektyw powinien być wystawiony z czatowni i stosowanie szyb w oknach z pewnością wpłynie negatywnie na jakość zdjęcia.
Nie wiem czy robiłeś kiedyś fotki z czatowni, mi się przytrafiło kilka pstryknąć i mam wyrobione pewne zdanie jeżeli chodzi o kwestie techniczne w tej sprawie.
Napisano 03 listopada 2006 - 19:30
K..de a może tak zlacić szklarzowi wyciącie otworów w tafli?
Z drugiej strony widziałeś jak focili Mate Bence z kolegami, obiektywy były w środku za szybą a fotki - jedne z najlepszych, w końcu włoże w tą ziemiankę tyle wysiłku, to chciałbym jakoś częsciej z przyjemnością tam posiedzieć, a każde otwarcie okna wypłoszy wszelkie ptaki.
Wiesz że i tak pracuję cały czs na zewnątrz więc świeżego powietrza mi nie brakuje, muszę jakiś sposób znależć by był wilk syty i manchestr syty
Oni tam mieli jakąś szybę odpowiednią, a może nawet i zwykły thermofloat tylko bardziej tlenkiem srebra napylony, kąt focenia przez zwykłą szybę aż taki mały nie jest, myślę że największym problemem może być właściwe zaciemnienie wewnątrz.
A może tak być że tam żadnej filozofii nie ma, poprostu szybka i koniec, nie pozostanie nic innego tylko zrobić, i samemu się przekonać jak to będzie.
zastanawiałeś się nad zapachami, przy zamkniętej konstrukcji możnaby rurę wentylacujną ukryć w gęstej wysokiej thui, mam również często gościa borsuka, liski nochala pchają, zające szkodniki to się na dobre osiedliły, może jeszcze jakieś inne zwierza które przez duże oczka siatki uprawowej przełażą, zamknięte pomieszczenie może mieć inne zalety, ale otwory w szybie można wykombinować i dobre zamknięcie.
Zapomniałbym o tuptusiach jeżach kilka razy się natknąłem na nie nawet w dzień.
Napisano 03 listopada 2006 - 21:00
Napisano 03 listopada 2006 - 21:11
Napisano 03 listopada 2006 - 21:22
Dobre, zaczyna coś świtać, może coś z tego będzie dzięki.
Nie ma za co.
PS
W rękaw proponuję wstawić na stałe imitację obiektywu z jakimś szkłem, np kawałek rury z plastiku z denkiem od butelki. Ptaki się przyzwyczają do refleksów świetlnych, a jak będziesz robił zdjęcia to wtedy szybka podmianka atrapy na "szkło" właściwe.
Napisano 05 listopada 2006 - 12:58
http://crater.cr.funpic.org/ moje portfolio
#52 (Wojtek)
Napisano 05 listopada 2006 - 13:13
Napisano 05 listopada 2006 - 21:17
Ja widziałem takie szyby w oknach. Od środka było widać prawie normalnie tylko jak z lekkim przyciemnieniem. Natomiast z zewnątrz było niewielkie odbicie lustrzane ale w większości światło się rozpraszało.Zbyszku, te szyby to sie nazywaja weneckimi lustrami. Niema szyb, ktore dzialaja tak ajk opisujesz.Niewiem czy dobrym pomyslem bylo by zastosowanie takiej szyby z lustrem od strony zwierzakow.Ale fakt. Ogolna koncepcja bardzo ciekawa.Z tym ze niemontowal bym obiwektywu tak nisko, bo mozna stworzyc nieciekawa perspektywe jesli bedize za blisko ziemi.
Nie zanam projektu ziemianki i nie wiem na jakiej wysokości będzie okno. To co napisałem to tylko pomysł/propozycja i nie musi być stosowany, ale może.Rękaw jest OK dobry pomysł ale po co zaraz taką kasę na dziwne szyby wydawać można je przecież pomalować jasną farbą w środku będzie i tak ciemniej niż na zewnątrz więc jeżeli się pomaluje szybę lub powiesi kawałek firanki to fotograf nie będzie widoczny zasada taka jak w domowych oknach widzimy co się dzieje na zewnątrz ale nas nie widać do póki nie zapalimy oczywiście światła w pokoju.
Napisano 18 listopada 2006 - 17:47
Napisano 18 listopada 2006 - 19:10
Pomyśl jeszcze o oparciu dla pleców.
Napisano 18 listopada 2006 - 19:28
Napisano 18 listopada 2006 - 22:45
Sprytnie. Udanych łowów.
Napisano 19 listopada 2006 - 21:44
Tylko niech się ktoś zlituje i w niedziele zsyła ładną pogodę a w tygodniu może popadać.
Napisano 01 grudnia 2006 - 21:59
Napisano 02 grudnia 2006 - 00:09
Poza tym trwałe budowle, są całkowicie ignorowane przez ptaki, byleby nie poruszały się zbytnio na wietrze, i to wystarczy, po kilku godzinach, lub dniach, jakby nie istniały, i kolor nie ma najmniejszego znaczenia. A nawet na bialutkim śniegu w bialutkim kombinezonie, ptaki rozpoznają dokładnie każdy ruch, i to właśnie one alarmują dziki i inne stwory, że myśliwy jest w pobliżu.
Reasumując, przed ptakami nic się nie ukryje, bez względu na wszystko, najlepiej mieć jakąś kryjówkę, i to właśnie sam obiektyw trzeba dobrze zamaskować by jego ruchu nie spostrzegły ptaszki.
Właściwie moje spostrzeżenia wynikają z obserwacji na własnym terenie, i nie mam pojęcia czy tak jest w innych sytuacjach, i miejscach.