Możliwości tego obiektywu mnie powaliły na kolana, ale to pewnie dlatego, że przesiadłem się ze słabego 90-300. Trochę uwag w punktach na szybko potem pomału będę wrzucał zdjęcia.
1) Pierwsza i najważniejsza rzecz (dla mnie dziwna, ale może ktoś mi to wyjaśni) ta sama scena dwa obiektywy canon 90-300 4,5-5,6 (1) i sigma 150-500 5-6,3 (2) zmiana obiektywu to jakieś 10 sek więc zmian w oświetleniu nie było.
(1) ogniskowa 300 f=7,1 --> czas naświetlania wychodzi 1/60
(2) ogniskowa 500 f=7,1 --> czas naświetlania wychodzi 1/125
trzy razy zmieniałem obiektywy z niedowierzaniem, ale wynik ten sam - mało tego mój brat wziął swojego kompakta Canon 720 IS i ustawił zoom na max (ogniskowa coś koło 300), f=4,8 czas naświetlania wyszedł 1/20
Potrafi mi ktoś to wyjaśnić ??
Zawsze mi się wydawało że dla różnych obiektywów przy tej samej wartości przysłony czas naświetlania powinien być ten sam, ale może po prostu niedouczony jestem.
Tak czy siak to porównanie sprawiło, że zwątpiłem w to jak poznać czy obiektyw jest jasny czy ciemny - do tej pory wartości maksymalnych otworów były jakimś wskaźnikiem a teraz ??
2) Autofokus tego obiektywu jest szybki i precyzyjny i rzadko się gubi. Zdarzają mu sie oczywiście i błędy ale w naprawdę extremalnych warunkach - porównując do niego mój poprzedni to tamten był półślepy.
3) Silnik HSM cichutki aż miło, najgłośniejsza jest w tym obiektywie stabilizacja

w poprzednim canonie USM był głośniejszy
4) No i chyba najważniejsze jest ostry, strzela ostrością w punkt aż miło, efekty z tego obiektywu przerosły moje oczekiwania. Spodziewałem się gorszego wyniku.
No dobra tyle tytułem pierwszy wrażeń - biorę się za zdjęcia i będę je pomału wtykał na forum w odpowiednie miejsca - tu też wrzucę kilka testowych aby pokazać co potrafi to cacuszko.
Dwa zdjęcia na szybko - bez obróbki wywołane tylko z RAW
(Każde zdjęcie to link do oryginalnej wielkości jpg)

No dobra a teraz możliwości zooma obie fotki wywołane z RAW w tych samych parametrach (temp. 4850 hint +14; exp -1,25; shadow 4; brightness 116, contrast +28, satur. 0) Obróbka zmiejszenie + podostrzenie (amount 50 % ; radius 0,5 pixels ; Lens Blur)
W obu przypadkach zdjęcia z ręki + stabilizacja 1 stopień
ogniskowa 150 f=7,1

ogniskowa 500 f=7,1