@Kacperro może niebo faktycznie trochę przeostrzone ale i tak jest super
Pieniny i Pieniński Park Narodowy
#442 (Piotrek)
Napisano 02 maja 2017 - 10:21
@kacperro, szczerze to źle się ogląda. Obrazki jakby w smole, cemencie były. Każdy piksel krzyczy. Też mam takie fazy, więc nie traktuj mojej wypowiedzi zbyt poważnie. Kadry ładne.
@Mel, fajne, lekkie i z nastrojem.
@August, może i na górze coś się dzieje, dla mnie przyjemne w odbiorze.
Napisano 21 października 2017 - 21:14
Wiem że to jedno z najczęściej fotografowanych drzew w Polsce - ale zarówno ta reliktowa sosna jak i wąwóz z wijącym się Dunajcem, to jedno z moich ulubionych miejsc w naszym kraju, dlatego biegnę tam z aparatem tak często jak to możliwe... dzisiaj byłem dwa razy. Pierwszy raz- przed wschodem słońca - i to był strzał w dziesiątkę, bo warunki były przepiękne.
Drugi raz - podczas zachodu - gdy warunki były ponure i jesienne, dlatego wrzucam tu tylko kadr z pierwszego wejścia (jutro o świcie idę tam ponownie
224.
#444 (Szymon Bartosz)
Napisano 22 października 2017 - 07:31
@kacperro jakoś nie lubię zdjęć o nietypowych proporcjach boków. Twój kwadrat trzeba przewijać bo nie mieści się na monitorze a chmury w górnej części nie są do niczego potrzebne. Ja bym to przyciął do klasycznego 3:2.
Napisano 23 października 2017 - 17:57
Dzięki za uwagi Postaram się jeszcze wrzucić parę fotek - ale muszę przysiąść i je przewołać
W każdym razie miło że się podobają
Napisano 24 października 2017 - 17:54
@asfoto dzięki
To jeszcze jedno z tego poranka - moje dzieci jak zobaczyły te zdjęcie - spytały - tato, gdzie taką lawę widziałeś
225.
A tutaj zdjęcie z następnego poranka - warunki podobne - kadr trochę inny:
256.
Natomiast o zachodzie słońca okolica wyglądała tak (panorama z 6 pionowych kadrów)
257.
Napisano 24 października 2017 - 18:36
Kacperro piękne... ale czy nie za piękne? Jak dla mnie chyba ciut za mocno podciągnąłeś kolorki.
#451 (Przemek Zięba)
#452 (Marek Skruch)
Napisano 24 października 2017 - 19:36
@kacperro rzeczywiście mocne kolorki, ale podobają się.
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 24 października 2017 - 20:30
@August trochę może podciągnąłem - ale trzeba tam było być!!! w mojej głowie i wspomnieniach te kolory wyglądają jeszcze bardziej intensywnie - był niesamowity fioletowo różowy zafarb chmur... słońce nie świeciło żółtymi promieniami bo w zasadzie cały czas na wschodzie były chmury i te chmury promieniowały pomarańczowo-czerwonym rozproszonym blaskiem. Niesamowite wrażenia.
Jedna zabawna sprawa - bo o niej nie pisałem wcześniej. W sobotę wyszedłem na wschód około 4:50, w drodze na Sokolicę, podchodząc pod górę, minąłem około 30 osób - dwie zorganizowane grupy, w tym jedna z przewodnikiem (jakieś warsztaty fotografii jak się zorientowałem, bo była krótka pogadanka na szczycie) i doszedłem na szczyt jako pierwszy. Rozstawiłem statyw i czekałem na wschód. Drugi przyszedł chłopak z którym zamieniłem kilka słów - i potem przyszła reszta osób Sokolica jest dość mała - ledwo wszyscy tam się zmieścili...
Za to w niedzielę - o tej samej porze byłem sam, jakieś pół godziny po mnie przyszedł jeszcze ten chłopak który poprzedniego dnia dotarł jako drugi i tak staliśmy tam we dwóch i nie mogliśmy się nazachwycać - ciszą, lekkim wiatrem i wspaniałym widokiem... Nikt więcej się nie pojawił. \Chciałem zrobić taką panoramę jaką 257 - i z tego wszystkiego nie zaważyłem że centralny kadr wyszedł mi poruszony... i nic z tego niestety nie wyszło - ale dopiero na komputerze to zobaczyłem..
Użytkownik kacperro edytował ten post 24 października 2017 - 20:30
Napisano 24 października 2017 - 20:49
Też niejeden raz widziałem takie kolorki, że głowa mała...
Problem w tym, że jak starałem się je potem odtworzyć na zrobionym zdjęciu, to też zazwyczaj przesadzałem z "suwaczkami" bo ciągle mi się wydawało, że było bardziej kolorowo.
Trudno jest w takich chwilach zachować umiar/rozsądek.
Twoje ujęcia są piękne, ale dla mnie lekko zbyt cukierkowe.
Tym niemniej czekam na więcej
#456 (Wiesław Socha)
Napisano 24 października 2017 - 21:00
@kacperro kadry fajne, ale zdecydowanie przesadzasz z kolorystyką. Szczególnie to widać na zdjęciach z pleneru w Rogalinie, Twoje zdecydowanie różnią się od prac pozostałych osób, a robione były w tym samym czasie.
Napisano 25 października 2017 - 05:31
Panowie, dzięki za opinie, wygląda na to że powinienem przemyśleć kwestię kolorów na zdjęciach, całe życie się człowiek uczy - także po to wrzuca zdjęcia na forum, żeby otrzymać jakieś informacje zwrotne - także jestem wdzięczny, wezmę zdjęcia na warsztat jeszcze raz i przepracuję temat - zobaczymy co z tego wyniknie.
Patrząc tak na szybko, świeżym okiem rano, widzę że możliwe że dużą część winy za zbyt kontrastowe kolory ponosi profil aparatu jaki mam ustawiony na stałe w Lightroomie i Camera Raw - czyli "Camera Landscape" o ile można to nazwać winą, bo do pewnego stopnia mi się to podoba, w pewien sposób jednak też trochę razi, także mam dość ambiwalentne odczucia. W każdym razie po zmianie na podstawowy "Adobe Standard" kolory lekko siadają, ale stają się być może bardziej naturalne... tak na szybko tego oceniać nie będą - ale będę na pewno zwracał na to uwagę
Ale też jeśli macie ochotę - wrzucam jeden z rawów z poranka na Sokolicy - nieedytowany, prosto z aparatu - zerknijcie jak to wyglądało, pamiętając jednocześnie o tym że zawsze kolorystyka zdjęć zawsze odrobinę siada w stosunku do tego co widzimy na żywo, tu jest link:
Jeśli macie ochotę - kliknijcie w Lightroomie albo Photoshopie na Kalibrację aparatu i zobaczcie jak się zmienia cały obraz po przełączeniu z Adobe Standard na Camera Landscape
Napisano 07 listopada 2017 - 20:49
@asfoto fajne rybie oko - zawsze bylem ciekawy jak się nadaje takie szkło do przyrody nie miałem okazji osobiście potestować - ale jak widzę - nadaje się górny kadr jak mi się wydaje z Trzech Koron?
Użytkownik kacperro edytował ten post 07 listopada 2017 - 20:49