Dobra ale nie za droga lustrzanka do wszystkiego
Napisano 04 grudnia 2008 - 06:30
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 06 grudnia 2008 - 10:35
Napisano 06 grudnia 2008 - 15:17

Jesli kupisz aparat i obiektyw z tego samego mniej wiecej zakresu cenowego canona lub nikona to roznic nie znajdziesz. W kazdym razie nie dotycza jakosci zdjec. Roznice na tym poziomie to ergonomia, dodatkowe bajery niekoniecznie wazne, czy inne bardzo indywidualne upodobania. Jedna i druga firma ma zblizona oferte obiektywow o zblizonych cenach i parametrach. No canon moze nieco wieksza ale za to sprzet innych firm lepiej dziala na nikonie. bla bla bla
Jesli chcesz na prawde swiadomego wyboru kup dowolny obiektyw ze sredniego zakresu i puszke pofotografuj co najmniej rok i decyduj. Inaczej sie niestety nie da a przynajmniej szkoda kasy.
(Tomasz)
Napisano 06 grudnia 2008 - 16:38

Napisano 06 grudnia 2008 - 16:48
D90 +AF-S 300/ 4
Ten obiektyw nie ma stabilizacji a canon ma
Napisano 06 grudnia 2008 - 17:14
Hawran dziękuje, też zwróciłam na to uwagę
tomek_80 no właśnie ja bardziej jestem za canonem, ale rycerz zapytał dlaczego nie nikon, więc poprosiłam o propozycje. ja jednak przy canonie raczej zostane... jakoś wygodniejszy.[/b]
Napisano 06 grudnia 2008 - 17:44

Może A700+SAL 70-300/4.5-5.6 G SSM + używana makrówka Minolty 100/2.8
Razem to około 2500+2300+1300=6100pln....
...a stabilizację masz z każdym szkłem.
Ale skoro leży Ci Canon to kup Canona

Pozdrawiam, Norbert
Napisano 06 grudnia 2008 - 18:28
Canon i nikon tez nie mają takich samych szkieł tylko niejako na zmianę, no poza identycznymi 300mm.
A propo stabilizacji. Czy to nie przereklamowany gadżet?
A akurat szkło nikona AF 300/4 to szkło najwyższej klasy choc odrobinę ciemne.
I zachęcam mocno:zrób jak ci radzą koledzy. Idz do sklepu i podotykaj.

Zobacz jak się kręci pierścieniami czasu, przesłony, zmienia punkty AF, cała gałkologia ma znaczenie, bo różnie różnym ludziom pasuje.
Dopiero potem patrz na ceny i kup lepiej droższy obiektyw niż body!
Powodzenia!
I jeszcze jedno: cokolwiek wybierzesz bądz zadowolona i nie martw się , że może jednak tamto byłoby lepsze.Rób zdjęcia!

Napisano 06 grudnia 2008 - 19:15
nie lubie wojen systemowych i wsio mi to ale nie wybieraj według body! wiadomo że cyfrowy system się rozwija i ciągle są zmiany i z całą pewnościa za 3 lata będziesz kupowac nowe body ale obiektyw pozostanie bez zmian, więc popatrz na dany system pod kątem obiektywów. Sony ma jakieś fajne tanie stałki? Chyba nie.
Canon i nikon tez nie mają takich samych szkieł tylko niejako na zmianę, no poza identycznymi 300mm.
A propo stabilizacji. Czy to nie przereklamowany gadżet?
Czy tylko stałkami się foci?

Uwierz mi - stabilizacja się bardzo przydaje - dzisiaj robiłem z ręki 50mm przy 1/10s oraz 200mm przy 1/80 i zdjęcia nieporuszone. Jeżeli się nie przydaje to czemu canoniarze i nikoniarze wzdychają do stabilizowanych szkieł?

Nie mniej uważam że za jakiś rok, dwa przestanie mieć to znaczenie skoro będą aparaty, które zapewnią odpowiednią jakość obrazu przy ISO 6400

Mój post był bardziej żartobliwy niż skłaniający do wyboru systemu. Używam A700 i kilku szkieł Minolty, Zeisa, Sigmy z zakresu 10-200mm i wiem że do ptaków średnio się to nadaje i lepszy jest system C i N (ze względu na jakikolwiek wybór szkieł z zakresu 300-400mm) jednak w sprzyjających warunkach da się fotografować ptaki czy wiewiórki a całą resztę można bez problemu.
Nienawidzę wojen systemowych

Pozdrawiam, Norbert
Napisano 07 grudnia 2008 - 18:04

Wybralam D90 i potrzebuje do tego szkla, ale moja wiedza tak na poziomie 0,5 ( w skali 1-10 )

Cenowo +/- 8000 zl na trzy szkla, do roslin ( takze tych lesnych, wiec praca z marnym swiatlem), do ptakow i cos do krajobrazu...
Do makro znalazlam Nikon AF-S 60 f/2.8 G ED Micro, ale moze cos lepszego polecicie, bo na roslinach najbardziej mi zalezy...
No i chcialabym cos ze stabilizacja, ale z tego
... Jeżeli się nie przydaje to czemu canoniarze i nikoniarze wzdychają do stabilizowanych szkieł?
...
i z moich wstepnych poszukiwan wnioskuje, ze moge o tym zapomniec?

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:14
Do makro znalazlam Nikon AF-S 60 f/2.8 G ED Micro, ale moze cos lepszego polecicie, bo na roslinach najbardziej mi zalezy...
nie wiem czy czasem starsza wersja 60mm nie jest lepsza optycznie, na forum nikona gadają że stara 105 jest zdecydowanie lepsza od nowej ale nie pamiętam jak to jest z 60mm.

Napisano 08 grudnia 2008 - 11:18

pozdrawiam
Napisano 08 grudnia 2008 - 15:58

www.wilus.art.pl
Napisano 08 grudnia 2008 - 17:20
Masz racje. Zastosowałem skrót myślowy: chodziło mi oczywiście przede wszystkim o te dwie firmy. Oczywiscie nie wykluczam ani Olka ani Sony ani tym bardziej pentaxa. Canonierom czy nikoniarzom jest po prostu nieco latwiejrobkiz, nie do końca się z tobą zgodzę. Np mając 8tyś do wydania złoż tak samo dobry zestaw optycznie i cenowo canona i olympusa.....

Napisano 08 grudnia 2008 - 17:45

www.wilus.art.pl