Jeden świąteczny, śnieżny dzień zgrał się ze słońcem.
486
487
488
Napisano 06 stycznia 2015 - 18:57
Jeden świąteczny, śnieżny dzień zgrał się ze słońcem.
486
487
488
Napisano 07 stycznia 2015 - 20:41
Roby, dziękuję za dobre słowo:) Jeżeli chodzi o tory na zdjęciu nr.491, to faktycznie niewiele mają one wspólnego z przyrodą. To pozostałość po kolei carskiej, regularne kursy odbywają się jeszcze raz w roku podczas dożynek prezydenckich w Spale; wtedy można zobaczyć zabytkową lokomotywę z równie starymi wagonami i przy odrobinie szczęścia (o miejsce nie jest łatwo:) ) przejechać się tak, jak za dawnych czasów przez obszary, na których kiedyś Puszcza Pilicka niemalże graniczyła z potężnymi borami sosnowymi. Na dzień dzisiejszy można podziwiać jedynie pozostałości po tych jakże pięknych tworach natury. Cały obszar został objęty ochroną i utworzono tam Spalski Park Krajobrazowy, na terenie którego znajduje się kilka rezerwatów. Samych torów niedługo już nie będzie, zostaną wymienione na nowe wraz z podkładami, które z racji wieku stały się siedliskiem przeróżnych mchów i porostów. Wracając do zdjęcia, oczywiście mogę go usunąć, jeżeli w rażący sposób narusza ono regulamin forum.
Napisano 07 stycznia 2015 - 21:05
Wracając do zdjęcia, oczywiście mogę go usunąć, jeżeli w rażący sposób narusza ono regulamin forum.
Po poście z takimi ciekawym informacjami to już nie możesz
Pisząc o nieprzyrodniczym charakterze zdjęć, często z mojej strony jest to postulat na przyszłość, by umieszczać tego typu zdjecia z dziale "Pozostałe". Tam jest sporo wątków o różnej nieprzyrodniczej tematyce, a jak nie ma odpowiedniego, to można założyć nowy Dopiero gdy ktoś pomimo zwracania mu uwagi zaczyna nadużywać wstawianie tego typu zdjęć do wątków "przyrodniczych", "zaczynia się dziać"
Napisano 07 stycznia 2015 - 22:20
Dzięki:). Te okolice mają o wiele więcej do pokazania i z czasem postaram się uwiecznić to na zdjęciach. Pod warunkiem,że będą nadawały się do oglądania .
Użytkownik Grzesio edytował ten post 07 stycznia 2015 - 22:21
Napisano 08 stycznia 2015 - 21:49
Technik, thx, jeszcze sporo przede mną, jeżeli chodzi o warsztat, staram się; względem swoich wczesnych produkcji widzę postęp, ale trzeba iść do przodu. Bardzo przyjemny ten Twój poranek, światło słoneczne zawsze wywołyje pozytywne emocje, a zdjęciu dodaje wiele uroku.
Tymczasem wspomnienie minionej jesieni i lata:
495
496
Zdjęcie zrobione w rezerwacie przyrody "Gać Spalska". Podzielony na część górną i dolną (podział jest nieoficialny, a tworzy go droga alsfaltowa ) biegnie wzdłuż rzeczki Gać (stąd nazwa). Bardzo malownicze miejsce, postaram się go bardziej szczegółowo opisać w dziale z rezerwatami, muszę jednak uzupełnić materiał fotograficzny
497
Napisano 08 stycznia 2015 - 22:14
Gać wygląda zachęcająco. Z resztą wszystkie te dzikie leśne rzeczki robią wrażenie.
Napisano 09 stycznia 2015 - 11:56
Technik miałeś super warunki. U mnie niestety pogoda nie dopisuje.
Grzesio ale masz miejscówki. Bardzo lubię takie klimaty-zwłaszcza te strumyki leśne. Podoba mi się 496. Jeszcze tylko trochę mgiełki i klimat gotowy.
Napisano 11 stycznia 2015 - 16:26
Technik miałeś super warunki. U mnie niestety pogoda nie dopisuje.
Teraz wszyscy mają sprawiedliwie. Szaro-buro, wieje i pada. A jeszcze w środę było -11°C nad ranem
498
499
500
Napisano 11 stycznia 2015 - 20:31
@Technik, świetny set, masz szczęście do pogody, czy może bardziej do słońca, 499 najlepsze moim zdaniem. U mnie porażka pogodowa, szaro - bure niebo można by jeszcze przykryć koronami drzew, ale nie przy silnie wiejącym wietrze i gradobiciu.
Napisano 14 stycznia 2015 - 06:25
Grzesio dwa pierwsze jakoś tak troche rozmyte.
Użytkownik carrie edytował ten post 14 stycznia 2015 - 06:26
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 14 stycznia 2015 - 12:21
Grzesio zdjęcia 501, 502
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 14 stycznia 2015 - 22:13
Grzesio zdjęcia 501, 502
Mogłem trochę przegiąć z cieniami
Napisano 15 stycznia 2015 - 09:45
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
Siódmaczek leśny - Trientalis europea |