Wisła.
Napisano 16 grudnia 2008 - 11:17
#182 (Karolina Myroniuk)
Napisano 16 grudnia 2008 - 12:11
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 16 grudnia 2008 - 23:17
No jak tak to chyba lecimierzyłam linijką
To raczej nie powinno. Wiosenna zaległość.
76.
Napisano 17 grudnia 2008 - 10:25
#185 (Krzysztof Krahel)
Napisano 17 grudnia 2008 - 13:49
Napisano 17 grudnia 2008 - 14:16
Napisano 18 grudnia 2008 - 09:01
Roby , 76 znowu klasycznie w Twoim stylu, bardzo mi się podoba
przeczytałem dyskusję nt. 70 , '"leci, czy nie leci?"; ciekawa... , moim zdaniem "nie leci" ( patrząc na linię horyzontu w okolicach wyspy ) , z drugiej strony sam już pytałem się Was o to przy którymś moim zdjęciu - wg mnie chyba wszystko zależy od np odległości i kąta ustawienia od brzegu, drzew itp ...horyzont może być prosty, a przy odbiorze całego kadru wydaje się że tak nie jest...
DarekP , ładne Twoje ostatnie zachody , chociaż na niektórych mnie osobiście razi przepalone słońce...najlepsze kadry moim zdaniem to 69 i 73
Ja ostatnio raczej nie mam szczęcia do pogody, chociaż wg mnie "Wisła mglista" ma dużo uroku...
z ostatniego sobotniego ranka...okolice Sadów..
77. Przeszkoda..
78. Wędkarze..
Mam do Was pytanie, dopuszczacie czasami elementy "cywilizacji" w kadrach przyrodniczych? ( oczywiście wtedy, gdy ma to jakiś sens )
79. ..przelecą pod mostem, czy nie..?
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 18 grudnia 2008 - 09:48
Mam do Was pytanie, dopuszczacie czasami elementy "cywilizacji" w kadrach przyrodniczych?
strasznie mnie to wnerwia, i jak tylko jest możliwość to wywalam. Masz piękny pejzaż i kurcze druty energetyczne Ci wiszą - fuj.
Napisano 21 grudnia 2008 - 00:22
proszę o usunięcie posta
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 21 grudnia 2008 - 01:21
Napisano 21 grudnia 2008 - 09:17
proszę o usunięcie posta
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 21 grudnia 2008 - 10:21
Napisano 21 grudnia 2008 - 13:59
Przypominam Panowie, że to forum fotografii przyrodniczej. Na takie zdjecia jest miejsce ....
Jak dla mnie to wszystko oprócz 84. nawiązującego w wymowie wyłącznie do "miejsc walki męczeństwa" kwalifikowałoby się do wątku Wisła
- jeśli wspólnie przyznajemy że rzeka ta ma swoją specyfikę no TU jest miejsce na ewentualne zderzenia na linii człowiek >< przyroda gdy dzieje się to na lub nad tą rzeką.
Napisano 21 grudnia 2008 - 14:08
A to oznacza, że staramy sie tu pokazywać przyrodę w której jest jak najmniej ingerencji człowieka. Owszem drutów, mostów, czy nawet domów w tle nie da się czasem uniknąć, ale jeżeli stanowią one ważny element kadru, to nie jest ich miejsce w tych wątkach, tylko w Pozostałych.
Napisano 21 grudnia 2008 - 15:39
Napisano 21 grudnia 2008 - 16:27
Roby , Mikouak , macie rację,
niepotrzebnie przyczyniłem się do zamieszania, za co przepraszam ,
chociaż miałem dobre intencje, pytając o Wasze zdanie..
...całkowita racja, ostatnie zdjęcia ( już usunąłem swoje ) zdecydowanie psuły wrażenie pięknych kadrów w tym wiślanym wątku..A ja bym przeniósł gdzie trzeba wszystkie fotki od nieponumerowanych Krzyśka, tych po 79... Kompletnie nie pasują do tego, co było tu prezentowane do tej pory.
P.S. Jak pozostałe ostatnie zdjęcia zostaną przeniesione proszę również o usunięcie tego posta, żeby "nie zaśmiecał" tematu.
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 21 grudnia 2008 - 16:44
Napisano 21 grudnia 2008 - 18:15
Idąc dalej fot 88 jest mocno przyrodnicza mimo iż jest mało dzika
z braku stałych śródrzecznych łach stawia się u nas barki z pisakiem aby umożliwić rozród siewkowatym. tzw. czynna ochrona przyrody
Stety / Niestety tak wygląda przyroda dolnej Wisły
i przyroda znacznej części naszego kraju. wierzby głowiaste, łąki, pola, liczne sarny uprawy leśne etc, etc tyle mają wspólnego z dzikością że ktoś w nich widzi ład i harmonię.
Napisano 21 grudnia 2008 - 18:51
No i w sumie zrobiła się ciekawa dyskusja..
Zgodziłem się z Robym i Mikouakiem i usunąłem zdjęcia, ponieważ taka jest konwencja tego forum, logując się po prostu trzeba zachować się jak gość..choć jak pisałem wyżej,moim zdaniem zdjęcia mogą mieć charakter przyrodniczy mając elementy "cywilizacyjne"
DarekP, zgadzam się również częściowo z Tobą w kontekście specyfiki Wisły..
...w części niestety już tak jest, chociaż Wisła ma szczęście być jeszcze chyba jedną z ostatnich "wielkich" rzek w Europie środkowej, która jest nieuregulowana i można na niej jeszcze znaleźć wiele miejsc, które wyglądają jak z innego świata ( o czym zresztą świadczy wiele zdjęć na tym forum )barki i inny sprzęt pływający są na moim odcinku wpisane w charakter rzeki. Dzikiej Wisły to już dawno nie ma
...tu jednak z Tobą się w pełni nie zgodzę, każdy zna bardzo wiele miejsc, które np. często są baardzo blisko wielkich miast, a wyglądają pewnie podobnie jak np 200 lat temu. Do niektórych z tych miejsc za grube pieniądze przyjeżdzają ludzie z zachodu Europy, żeby zobaczyć coś co u nich już dawno zniszczył przemysł, regulacje rzek, urbanizacja itp.Stety / Niestety tak wygląda przyroda dolnej Wisły
i przyroda znacznej części naszego kraju.
Podsumowując w jednym zdaniu; ( w pewnym sensie sam wywołałem tę ciekawą dyskusję), przyjęta konwencja forum dopuszcza w tym wątku tylko zdjęcia tzw. "dzikiej Wisły" i chyba dobrze, bo jeśli będzie nam na tym zależeć, będziemy kombinować gdzie ją jeszcze znaleźć ( a na szczęście takich miejsc jest jeszcze sporo )
Pozdrawiam
Krzysiek