Wisła.
Napisano 13 stycznia 2009 - 10:26
... ale kompozycja kadru jak dla mnie jest taka sobie - nie wiem może ta kępka traw za mało wyrazista, może te drzewa z tyłu za mocno odciągają wzrok,
a może jeszcze coś innego
Napisano 13 stycznia 2009 - 18:32
142.
143.
Napisano 13 stycznia 2009 - 19:00
pzdr
Napisano 13 stycznia 2009 - 20:48
Roby, 142. lepsze od tego drugiego, na drugim troszeczke mz bałaganik w kadrze się zrobił, a na pierwszym bardziej przejrzyście
pzdr
A mi właśnie 143. bardziej podchodzi.
Napisano 13 stycznia 2009 - 22:44
Roby, z ostatniej serii moim zdaniem najładniejsze 142, moim zdaniem idealne proporcje między brzegiem, zalodzoną rzeką i niebem, do tego ładna trawka i półwysep z drzewami "wchodzi" w PG dziwnym trafem akurat prawie na 2/3 kadru
( przed chwilą w "Mazowszu" domyślałem się ,że ostatnie zdjęcie stamtąd to Gniewniewice, po Twojej ostatniej serii z "Wisły" już wiem, że się nie pomyliłem )
Dzięki Wam za opinie o moich 138-140, DarekP pytałeś o filtr, to szara połówka 0,9, może faktycznie dała taki różowy zafarb i trochę ciemną górę..
Ostatnio szukam miejsc na prawym brzegu Wisły, o tej porze roku są tam ładne wschody i zachody.. kilka zdjęć z ostatnich dwóch poranków..
144
145
146
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 13 stycznia 2009 - 23:00
Napisano 14 stycznia 2009 - 16:19
Napisano 14 stycznia 2009 - 16:45
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 14 stycznia 2009 - 17:50
no może ale pomysł i kolorki superpewno za mało lodu
KrzysiekG z serii fajnie wyszło 145.
144. jak pisał Roby - na tele
- ciekawa jest górna lewa ćwiartka fotki a na reszcie niewiele się dzieje.
dla równowagi pod ocenę poddam moje lodowe wschody i zachody
147.
148.
149.
Napisano 14 stycznia 2009 - 17:52
Bardzo ładne barwy i ciekawy kadr.
Napisano 14 stycznia 2009 - 18:34
DarekP, ładna seria, ale moim zdaniem na 147 trochę za mało nieba i za dużo lodu na pierwszym planie na dole, 148 ładny kadr, troszkę tylko nieostry lód, bardzo podoba mi się 149, niełatwo zrobić zdjęcie prawie prosto pod słońce z takim dobrym kontrastem
Dzięki Wam za opinie o moich poprzednich
144. jak pisał Roby - na tele
- ciekawa jest górna lewa ćwiartka fotki a na reszcie niewiele się dzieje
w temacie tele do 144, wtedy mogłoby wyjść mniej więcej tak:( zachód z ostatniej niedzieli )
150
...i jeszcze dwa inne kadry z ostatnich dni..
151
152
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 14 stycznia 2009 - 20:25
KrzysiekG, 150 bardzo dobre, ładnie ułożyły sie łabędzie na pierwszym planie, no i drugi ze wschodem, nieco ciemne, ale cóż - nie wypaliło się Słońce za to. Dwa pozostałe - ładne światło, miłe dla oka.
No dobra - dziś wybraliśmy się z KrzyśkiemG na wiślany rekonesans, ładny był wschodzik, potem przemieściliśmy się w inne miejsce, gdzie Wisła była tak zamarznięta, ze dało się nieco wejść - nie często udaje się robić zdjącia 'z środka' rzeki . Oto efekty :->
153. Rysa
154.
155.
Krzychu, czekam na Twoje kadry
Napisano 14 stycznia 2009 - 22:30
Roby, ładna seria , "kadrowo" najbardziej podoba mi się 155
Moja seria z tego samego miejsca...inne pęknięcie i spojrzenie w górę rzeki (przeciwnie niż Twoje kadry )
156
157
158
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 15 stycznia 2009 - 10:00
Napisano 15 stycznia 2009 - 12:15
KrzysiekG 157 rzeczywiście ładny spokojny kadr ale dopiero jak go u siebie rozjaśniłem i pogrzebałem w kolorkach - znowu za dużo czerwieni. Czy tylko ja to widzę ?? Mam źle poustawiany monitor ??
Niby z Robym byliście razem a różnica w kolorach na zdjęciach ogromna
- u Roby-ego zima mrożnia a u ciebie ta sama mgiełka jakaś taka cieplejsza - jesienna.
Teraz chyba połówki nie używałeś.
Napisano 15 stycznia 2009 - 20:41
Szczególnie podoba mi się 155.
A rysa wygląda dość "widowiskowo"
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:14
To akurat może być kwestia ustawień w aparacie, a także obróbki, choć do jakiegoś czasu używaliśmy połówek - moja 'rysa' jest z szarą, musiałem jej efekt nieco zmniejszyć w programie, dwa kolejne są bez szarej polówki, Krzysiek musiałby się wypowiedzieć, ale jego zdjęcia sa na odwrotną stronę nieba, tam Słońce trochę inaczej świeciło i może jej używał.Niby z Robym byliście razem a różnica w kolorach na zdjęciach ogromna
- u Roby-ego zima mrożnia a u ciebie ta sama mgiełka jakaś taka cieplejsza - jesienna.
Napisano 16 stycznia 2009 - 21:12
Dzięki za Wasze opinie
KrzysiekG 157 rzeczywiście ładny spokojny kadr ale dopiero jak go u siebie rozjaśniłem i pogrzebałem w kolorkach - znowu za dużo czerwieni. Czy tylko ja to widzę ?? Mam źle poustawiany monitor ??
Niby z Robym byliście razem a różnica w kolorach na zdjęciach ogromna
DarekP, dzięki...dobrze, że tych pytajników nie pogrubiłeś Z Twoim monitorrem raczej wszystko w porządku.
Tak poważnie, jak wyżej napisał Roby zdjęcie bez filtra i chmury były oświetlane przez słońce , dodatkowo za różnicę w kolorach odpowiada chyba balans bieli, z tego co pamiętam miałem ustawiony na "miejsca ocienione" to w moim aparacie ok 7000 K i z reguły daje taki cieplejszy efekt, który zresztą osobiście bardzo lubię ( nie wiem, jaki balans miał ustawiony Roby ). Nie jestem specjalistą, ale w ogóle wydaje mi się, że Canon na zdjęciach daje takie cieplejsze barwy ( Roby używa innego systemu )
Czasami próbuję ten efekt niwelować w PS, ale trzeba wtedy bardzo mocno dodać cyan i niebieskiego ( z tego co pamiętam na tym zdjęciu chyba tylko bardzo delikatnie dodałem niebieskiego, bo chmury były jeszcze cieplejsze )
A tak z drugiej strony to chyba fajnie, że zdjęcia podobne kadry trochę się różnią np. barwami, jednym cieplejsze kolory mogą się nie spodobać, ale może komuś innemu tak?
Mi na przykład ta chłodna tonacja na zdjęciach Roby'ego się podoba, choć też lubię trochę cieplejsze kolory.
Trochę się rozpisałem, jeszcze jedna seria z tego miejsca
( w temacie powyżej; 161 prosto z aparatu miało czerwoną poświatę na chmurach, w PS zrobiłem tak jak napisałem - dużo cyan i niebieskiego, trochę się "ochłodziło" )
159
160
161
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:26
Odnośnie dyskusji na temat różnicy w kolorach - ja miałem WB ustawione na światło słoneczne. Poza tym mam nieco podniesiony kontrast w aparacie.
Tym razem takie, jak zupełnie popsuła się pogoda. Ale te kry tak malowniczo się ukladały, że nie mogłem się oprzeć.
162.
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:29