Jakie jest Wasze zdanie na temat galerii internetowych ?
Napisano 22 września 2008 - 21:05
Macie jakieś doświadczenia z wyżej wymienionymi stronami ? Wystawiacie gdzieś swoje prace ?
#2 (Karolina Myroniuk)
Napisano 22 września 2008 - 21:28
a tak poważnie to wrzuciłam kilka na plfoto, ale po kilku zdjęciach przestało mnie to rajcować. I teraz tylko oglądam gnioty innych czasami zdarzają się świetne kadry i są to zazwyczaaj zdjęcia ludzi z tego forum. Łatwo je rozpoznać są poprostu dobre. Ja idę w teren by przeżyć chwilę w której zwierz wychodzi na celownik aparatu i poczuć drżenie palca na chwilę przed naciśnięciem spustu a nie po to by sie komus przypodobac na jakimś portalu.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 22 września 2008 - 21:38
Moje zdjęcia wystawiłem na widok publiczny dlatego, że chciałem poznać zdanie innych na ich temat. Człowiek czasami nie potrafi obiektywnie ocenić swoich pstryków dlatego warto je zaprezentować i poddać surowej ocenie. Zawsze można się czegoś nauczyć a krytyka się przydaje, działa mobilizująco.
Napisano 22 września 2008 - 21:38
Napisano 22 września 2008 - 21:40
Napisano 22 września 2008 - 21:49
Nad własną stroną pomyślę jak będę miał na niej co pokazac.
#7 (Karolina Myroniuk)
Napisano 22 września 2008 - 21:52
Zawsze można się czegoś nauczyć a krytyka się przydaje, działa mobilizująco.
o ile krytyka sobą coś reprezentuje, bo komentarze typu "na nie", "słabe" , "dobre" nic nie wnoszą. A ze znanych mi portali typu plfoto przeważnie takie są.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 22 września 2008 - 21:53
Napisano 22 września 2008 - 21:56
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 22 września 2008 - 22:04
To Forum jest tak naprawdę drugim (no, obecnie trzecim) w którym sie udzielam pokazując zdjęcia. czasme się dziwię "osobnikom" (mam nadzieję, że nikt się nie obrazi) wpadającym na 10-15 forów i wrzucającym tam pojedyncze zdjęcia...ale to rzecz startegii, byc może to sposób by zaistnieć i by znalazł się ktoś kogo nasze prace zainteresują i .....coś się da z nich wyciągnąć bardziej "przyziemnego"....
Ale jak pisałem - dla mnie fotografia to bardziej zabawa i przyjemnośc obcowania z ludźmi mającymi podobne zainteresowania niż "pole do sławy"
Napisano 23 września 2008 - 07:47
Ostatnio zacząłem wrzucać moje zdjęcia na Picasę, traktując to jako sposób zaprezentowania swoich prac znajomym, rodzinie itd. Całkiem przyjemny interfejs, 1GB darmowej przestrzeni serwerowej. Swoje prace można otagować i udostępnić do przeszukiwania wszystkim użytkownikom, ewentualnie traktować jako prywatne i tylko przesyłać adres wybranym osobom. Jest sporo podobnych portali, np. Flickr, ale należy dobrze się przyjrzeć, co się tak naprawdę dostaje w wersji free.
Miałem też nadzieję, że będę mógł wykorzystać Picasę, jako magazyn zdjęć wrzucanych na forum, jako alternatywę dla imageshacka. Niestety zdjęcia podlinkowane z Picasy dziwnie się zachowują, np. znikają na jakiś czas z albumów (!). Kilka osób wrzuca na forum linki do zdjęć trzymanych na Fotosiku... przyznam się, że zdarza mi się po prostu poddać i olać zdjęcia, które po 5 minutach są załadowane do połowy.
Napisano 23 września 2008 - 08:02
Tworzenie galerii w html nie jest zbyt trudne i samemu można się tego nauczyć.
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 23 września 2008 - 08:16
Napisano 23 września 2008 - 09:22
swego czasu (jak kupiłem pierwsza cyfrówkę i dopiero zaczynałem zabawe) zarejestrowałem sie chyba na wszystkich możliwych galeriach od ploto, onephoto, obiektywni, fototok, fotomotywy, photo.net...
mz. wszystkie charakteryzują się tym ze strasznie ciężko nowemu użytkownikowi wciągnąć się tam... nowych się olewa... (choć może to wina słabych zdjęć)
zadzam sie z wypowiedzią Mikouak'a
w sumie jedyną galerią z której się dużo dowiedziałem nt. fotografii jest www.zabobon.info - mz. najbardziej przyjazna strona dla początkujących...
pozdrawiam, hobit
Napisano 24 września 2008 - 18:41
Zgadzam się.Większość "społeczności" typu plfoto (zwłaszcza plfoto), to kółka wzajemnej adoracji, gdzie starzy bywalcy kadzą sobie nawzajem, a większość nowych użytkowników jest olewana, traktowana po macoszemu lub po prostu mieszana z błotem na starcie. Raczej marne szanse na konstruktywną krytykę.
Napisano 25 września 2008 - 17:20
Napisano 28 września 2008 - 20:47
Wszędzie panują tzw. TWA, czyli ludzie związani z sobą w jakiś sposób i kadzący sobie nawzajem, jednocześnie wyżywając się na dobrych zdjęciach i ich autorach.
Przyznam szczerze, bez kadzenia, że lepszej atmosfery jak TU, nie spotkałem.
Napisano 28 września 2008 - 20:55
Ale są wyjątki. Polecam photosig.com Mają ciekawy system. Będąc zwykłym użytkownikiem ( tzn. takim który nie płaci rocnzej opłaty ) możesz wrzucać jedną fotkę na 3 dni! to bardzo mało. Fotki można komentować dając im od -3 do +3 punktów, za komentarze też dostaje się punkty. Jak zbierzesz 15 punktów za komentarze - możesz wrzucić kolejną fotkę Po pierwsze - ograniczenie do 1 fotki na 3 dni zmusza ludzi to mocnej selekcji zdjęć po drugie - punkty i możliwość wrzucania większych ilości fotek za komentarze zmusza ludzi do komentowania - i to nie słodzenia sobie tylko do takiego komentowania by obca osoba uznała komentarz za konstruktywny i oceniła dodatnio! System działa niemal idealnie... parę razy byłem w szoku jak ktoś mi napisał komentarz na kilka linijek. Ludzie się jakoś nie boją powiedzieć ci "stary spieprzyłeś to to i to, a to zrobiłeś OK - daję jeden punkt"
Większość polskich serwisów radzę omijać z daleka zagranicznych zresztą też. Działam jeszcze na deviantArt.com ale tam jest podobnie poza tym to moloch. Siedzę tam dal paru ludzi którzy odwalają kawał świetnej roboty ( m.in. Kevin Lewis ) i dla znajomych.
Napisano 28 września 2008 - 21:17
Musimy u nas o czymś takim pomyśleć może więcej będzie komentarzyJak zbierzesz 15 punktów za komentarze - możesz wrzucić kolejną fotkę Po pierwsze - ograniczenie do 1 fotki na 3 dni zmusza ludzi to mocnej selekcji zdjęć po drugie - punkty i możliwość wrzucania większych ilości fotek za komentarze zmusza ludzi do komentowania - i to nie słodzenia sobie tylko do takiego komentowania by obca osoba uznała komentarz za konstruktywny i oceniła dodatnio! System działa niemal idealnie... parę razy byłem w szoku jak ktoś mi napisał komentarz na kilka linijek. Ludzie się jakoś nie boją powiedzieć ci "stary spieprzyłeś to to i to, a to zrobiłeś OK - daję jeden punkt"
Napisano 28 września 2008 - 21:22