Witam
Siedzę, siedzę i myślę gdzie wyjechać na urlop. W Tatrach śnieg i trzeci wyjazd w tym roku w ten sam rejon to chyba przesada. Przeglądałem zdjęcia w necie, przeglądałem informatory turystyczne on-line i chyba zdecyduję się na Bieszczady. Podobno najpiękniejsze są jesienią ale ponieważ nigdy tam nie byłem to potrzebuję rady. Jakie miejsca/trasy polecacie zwiedzić i co warto koniecznie zobaczyć w ciągu 5dni na miejscu? Interesowałyby mnie przede wszystkich ładne widoczki górskie ( dość ogólne pojęcie), strumienie/jeziora otoczone bukowinami, może jakaś ciekawa architektura, zamki nad jeziorami . Po ostatnich dniach mało wierzę w polską złotą jesień ale może pogoda mi dopisze.
Przy okazji: gdzie najlepiej się zakwaterować aby mieć dobry dojazd do szlaków? (poruszam się pieszo więc byłbym zdany tylko na własne nogi i ewentualnie busy jeżeli takowe tam kursują)
Będę wdzięczny za pomoc.
Przejść Bieszczady w 5dni :)
Rozpoczęty przez Norbius, 24 wrz 2008 21:26
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 września 2008 - 21:39
Miejsce na nocleg jak pieszo to tylko po schroniskach. Kremenaros 1 i 2 noc w Ustrzykach Górnych - stąd dojedziesz albo dojdziesz na Tarnicę i w drugą stronę na Poł, Caryńską. Potem spróbuj noclegu w Chatce Puchatka (3 noc) na Wetlińskiej jak będzie pogoda i mgła w dolinach to niesamowite zdjecia o świcie porobisz. Może nie będzie kłopotu z noclegiem na jedną noc. Potem nocleg w Kalnicy (4 i 5 noc) i główne partie masz zaliczone. Z Kalnicy warto iść na północ droga szutrową poszukać śladów po byłych wsiach jak Łuh, to inne oblicze Bieszczad zdziczałe sady, ślady po fundamentach. A w dolinie potok można pofotografować. 5 dni to jednak mało
#3 (Michał Vogelgesang)
Napisano 25 września 2008 - 11:03
Polecam www.twojebieszczady.pl
Jak wrócę podzielę się wrażeniami.
Oprócz tego co poleca Roby, proponuję trasę na małą i Wielką Rawkę, Połoninę Wetlońską i rezerwat Hulskie. No i oczywiście szlak drewnianych cerkwi i kościołow. Podobno jest tam tego mnóstwo. Może kilka uda mi się zobaczyć.
Przy dłuższym pobycie można pokusić się o wypad nad Solinę i do skansenu w Sanoku - koniecznie z przewodnikiem!
Jak wrócę podzielę się wrażeniami.
Oprócz tego co poleca Roby, proponuję trasę na małą i Wielką Rawkę, Połoninę Wetlońską i rezerwat Hulskie. No i oczywiście szlak drewnianych cerkwi i kościołow. Podobno jest tam tego mnóstwo. Może kilka uda mi się zobaczyć.
Przy dłuższym pobycie można pokusić się o wypad nad Solinę i do skansenu w Sanoku - koniecznie z przewodnikiem!
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 27 września 2008 - 19:58
Dzięki za pomoc Panowie.
Przemyślałem sprawę, popatrzyłem na połączenia z Warszawą i wyszło mi, że....innym razem (lub z kimś samochodem ). Pogoda w górach do kitu - weekend podobno ładny ale wyjazd na jednodniowy urlop mija się z celem.
Przemyślałem sprawę, popatrzyłem na połączenia z Warszawą i wyszło mi, że....innym razem (lub z kimś samochodem ). Pogoda w górach do kitu - weekend podobno ładny ale wyjazd na jednodniowy urlop mija się z celem.
Pozdrawiam, Norbert