Wpływ przejścia człowieka ścieżką zwierząt
Napisano 26 września 2008 - 11:52
Jak myślicie czy przejście człowieka ścieżką którą zazwyczaj chadzją zwierzęta a dokładniej sarny może je wystrszyć od chodzenia tędy??
Czy ślad zapachowy utrzyma się?
Pozdrawiam
Napisano 26 września 2008 - 14:18
Napisano 26 września 2008 - 14:23
Napisano 26 września 2008 - 14:31
Napisano 18 listopada 2008 - 18:34
Przynajmniej u mnie tak jest.
#6 (Paweł Wróblewski)
Napisano 22 listopada 2008 - 22:39
nie wiem jakby to bylo gdybym lazil czesciej niz raz dziennie i do tego chalasowal:P
ale jak przejdziesz raz taka sciezka do czatowni i pozniej nia wrocisz to jesli nie byles niczym wyperfumowany to napewno sarna sie niekapnie;)
tajemnicze zwierzeta- czasem daja sie podkras na 10m a innym razem widza Cie z kosmicznej odleglosci:P
Pozdrawiam!
Napisano 21 grudnia 2008 - 11:40
Ważne jest natomiast to ze sarny są "punktualne". i czesto znajdujemy je o tych samych porach w tych samych miejscach (wodopój, paśnik itd.) - powinnismy o tym pamiętac - by nie spotkac sie z nimi i nie spłoszyć.
Napisano 21 grudnia 2008 - 17:42
Napisano 22 grudnia 2008 - 08:02
Napisano 22 grudnia 2008 - 09:31
Miałem już nic nie pisac na tym forum, bo za obronę swoich poglądów dostałem "czerwoną łatę", ale nie moge tego zdierżyć...
dokarmiając trzeba uwazac by im sie nie skojazył człowiek z jedzeniem - bo myśliwi napewno to wykorzystają. (z resztą oni bazuja na tym samym zachowaniu) - np. Rozstawianie pasników przy polach, które koła łowieckie mają bronić - uczy zwierzęta ze w tym terenie jest jedzenie zawsze - i jak nie ma pasników latem - no cóż - przecież sarenki weszły w szkode na pole nie
Nie no jak można.... Tak, z pewnością myśliwi tylko wyczekują kiedy fotoprzyrodnik zacznie dokarmiać i zasadzi sie w takim miejscu, wszak to krwiożercze bestie... No nie przesadzajcie.
Ech.. te rozstawianie pasników przy polach, tych budek dla kuropatw, podsypów dla bażanów, lizawek dla saren... no toz wiadomo powszechnie że w nicnych zamiarach to sie robi.
Ludize.. a nie zastnowiliście sie, że te budki, podsypy, lizawki i sarnie paśniki sa tam dlatego, że.... ta zwierzyna tam bytuje? Ani trochę Was to nie zastanowiło?
Analogicznie pasniki jelenie rozstawia się w dużych kompleksach lesnych, bo tam ta zwierzyna zimą jest.
Myśliwi mają pól bronić - no tak myśliwi główną armią rolników - pięknie. Jakoś tego w statucie PZŁ nie ma... myśliwi mają WSPÓŁPRACOWAĆ z rolnikami celem ograniczenia szkód rolniczych a nie być wysługusami, do gonienia ziwerzyny z pól (międzyinnymi dlatego, że pola są także tej zwirzyny ekosystemem, czy to sie komus podoba czy nie i rolnictwo jest obarczone takim "ryzykiem"). Przypomina mi sie sytuacja z wiosny kiedy na dyżurach przy pilnowaniu zasiewów kukurydzy spotkaliśmi pijanego w sztok "dziedzica". Jego słowa:
"Oooo... pilnujetaaa.... aa piljnujta, od tego jesteśta..."
Ot współpraca pełną gębą.....
Idzmy dalej - "uczy się że jedzenie jest tam zawsze" - otóż nie, uczy się je że jedzenie jest tam ZIMĄ. Latem nikt nie dokarmia , bo jaki jest sens wykąłdania karmy, której zwirzyna nie ruszy?? Co więcej w wielu krajach to jest niezgodne z prawem a i u nas mają wejśc limity dokarmiania i okreslone (ściśle) warunki meteorologiczne, w których będzie to można robić.
Co do strzelania na nęciskach (bo nie w miejscach stałego dokarmiania - to jest zabroonione) - niedalej jak tydzień temu w Niemczech odbyła sie konferencja na której niemieccy mysliwi dostali ulitimatum - PIĘCIOKROTNE zmiejszenie populacji dzika w przysłym sezone, albo wprowadzenie interwencyjnego podoawania środków antykoncepcyjnych. No ciekawe jak to sie odbije na jakości osobniczej takie szprycowanie chemią. Ciekawe co byście wybrali - to złe polowanie czy chemiczna ingerencja. Jak sobie wyobrazacie wykonanie takiego palnu (liczonego w setkach tysięcy sztuk) kiedy na polach rośnie kukurydza a w niej nie ma sznas na odstrzał?? Pozostają tylko nęciska a i to watpliwej skutecznosci.
Dodam, że to nie mysliwi niemieccy ponosza winę za taki stan polulacji, gdyż jest to tendencja europejska zwiazana z klimatem i wielkoobszarową gospodarką rolną. To samo już jest na przedsionku Polski - praktycznie wszystkie koła wniosły w tym sezonie o podniesienie planu odstrzału dzików, bo nie wyrabiały ze szkodami. Przyszły rok zapowiada sie jeszcze ciekawiej, bo obserwuje się dwukrotne wyproszenia w ciągu roku ze wzgledu na lekie zimy i baze żerową (kukurydza na polach jest od kwietnia (zasiewy) do listopada, a potem równiez przyorane kolby!
Ludzie... spróbujcie zaczerpnąc choć odrobine informacji zanim zaczniecie obrzucac błotem środowisko. Krzywdzicie w ten sposób wielu niewinnych ludzi. Ja wiem - nie wsmak Wam polowania - tylko zaatanowiliście się czy jest mozliwe żeby ich nie było?
Antykoncepcja dla dzików lepsza, tak? gazowanie gęsi w Holandii lepsze, tak? (Tak gazuje sie gesi w Holadii, bo niszczą zasiewy, ale nie ma pozwolenia na polowanie na nie... paranoja? Dal mnie tak)
I na koniec do moderatorów:
Wiem, że dostanę bana za ten post, bo przekonałem się, że na tym forum można środowisko myśliwskie obrzucac błotem do woli bezkarnie, ale nie można napisac nic w obronie. Ale nie dbam o to. Mam tylko andzieję, że ten post nie zostanie usunięty, bo nie daliśvcie mi możliwości usunięcia innych moich postów oraz zdjęć. A ten nie jest obraźliwy i nie ma do tego podstaw, zaś zasłanianie sie punktem regulaminu jest niesprawiedliwe, bo źle pisac o łowiectwie - owszem, można....
#11 (Tomasz Szyszko)
Napisano 22 grudnia 2008 - 09:43
Ja podpisuję się pod tym co napisał Unkas. Znam kilku myśliwych i to zacni ludzie. Więcej myślą o zwierzynie (zwłaszcza zimą i nie tylko o odstrzale) niż wielu fotoamatorów....
I na koniec do moderatorów:
Wiem, że dostanę bana za ten post, bo przekonałem się, że na tym forum można środowisko myśliwskie obrzucac błotem do woli bezkarnie, ale nie można napisac nic w obronie. Ale nie dbam o to. Mam tylko andzieję, że ten post nie zostanie usunięty, bo nie daliśvcie mi możliwości usunięcia innych moich postów oraz zdjęć. A ten nie jest obraźliwy i nie ma do tego podstaw, zaś zasłanianie sie punktem regulaminu jest niesprawiedliwe, bo źle pisac o łowiectwie - owszem, można....
#12 (Michał Vogelgesang)
Napisano 22 grudnia 2008 - 09:50
gdc, następnym razem najpierw pomyśl zanim napiszesz takie bzdury.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
#13 (Piotr)
Napisano 22 grudnia 2008 - 09:53
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
Napisano 22 grudnia 2008 - 09:58
Nigdy nie zaakceptuję myślistwa, ale nie muszę wszędzie o tym pisać, zwłaszcza w miejscu, o którym wiem, że odwiedzają je myśliwi, którzy jednak dzielą też moją pasje. Na pewno nie będę też nikogo obrażał.
I z drugiej strony, unkas, swoim zachowaniem tylko utwierdzisz ludzi negatywnie nastawionych do myśliwych w ich odczuciach. Twoje posty mające bronić myśliwych wywołują we mnie nie mniej negatywne uczucia, niż te, które wywołały Twoją wybuchową reakcję...
#15 (Michał Vogelgesang)
Napisano 22 grudnia 2008 - 10:02
Koniec tematu myślistwa. Następne posty będę kasował, bo znowu źle się skończy ta dyskusja.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 22 grudnia 2008 - 10:06
Cała sztuka polega na tym, żeby przekazać swoje kontrargumenty jak najdobitniej, bez zniżania się do poziomu jaskiniowca. Jeżeli ktoś będzie pisał źle o fotoprzyrodnikach, najpierw zastanowię się, czy może nie pisze o mnie i o czymś, co rzeczywiście źle robię, jeżeli nie, będziemy dyskutować...
#17 (Piotr)
Napisano 22 grudnia 2008 - 10:10
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
Napisano 22 grudnia 2008 - 10:56
Ekolodzy do paniusi w futrze:
- Czy wie pani, ile norek musiało zginąc aby pani miała to futro?
-To nie norki, to polimery
- To czy wie pani ile polimerów musiało zginąć, aby pani miała to futro?
Napisano 22 grudnia 2008 - 10:58
#20 (Tomasz Szyszko)