Biedronki
Napisano 03 listopada 2006 - 14:48
1.
I grzybek
2.
Niewiele kombinowałem, może odrobinę kontrast.
Czekam na krytykę [/b]
Jak macie mącnziakówkę to wrzucajcie
Napisano 03 listopada 2006 - 22:37
powiem tak - jeszcze zanim napisze swoje 3 slowa to bardzo bym chcial sie dowiedziec dlaczego te zdjecia wygladaja tak a nie jakos.... normalnie?
a gdzie tlo?
Napisano 04 listopada 2006 - 09:45
Napisano 04 listopada 2006 - 12:26
dlaczego uwazasz, ze to zdjecie nalezy do Twoich najlepszych? skoro tak piszesz, to rozumiem, ze potrafisz to uargumentowac
Napisano 04 listopada 2006 - 12:49
No dobra, możesz je wreszcie zjechać, czekam na komentarze
Napisano 04 listopada 2006 - 14:06
Poza tym bardzo fajne fotki
Napisano 04 listopada 2006 - 14:13
Co do przepaleń - przydałby się jaki softbox albo chociaż dobry dyfuzor.
Napisano 04 listopada 2006 - 14:16
Napisano 04 listopada 2006 - 14:20
Pozdrawiam
Napisano 04 listopada 2006 - 14:21
Napisano 04 listopada 2006 - 14:27
Tzn. na tym zdjęciu owad wyglada jakby już odchodził, a chyba kompozycyjnie ładniejsze ujęcie byłoby gdyby tak trochę go z przodu To takie moje zdanie, bo w sumie te pokrywy skrzydłowe są dobrze ujęte na dwójce. Ale widzisz jak to jest - każdy "widzi" zdjęcie nieco inaczej i na czyms innym sie skupia. Ty widzialeś głównie pokrywy skrzydłowe, ja się skupiłem na głowie, która jest gdzieś tam za nóżką już w nieostrości.wyeksponowana głowa
Napisano 04 listopada 2006 - 17:51
Idac ta nieco zagwatwana sciezka uwazam, ze powyzsze zdjecia, z calym szcunkiem dla Autora rozplywajacego sie w achach o ochach, jest raczej przecietna w kierunku za nawet bym sie osmielil powiedziec ze slaba. Jedyne, co moge dobrago powiedziec to fakt dobrego wyeksponowania faktury pokryw.
gdy nie ma tla, to ciezko jest mowic o kompozycji obrazu - no bo wzgledem czego ma sie odnosic ta kompozycja? Mowimy, ze zdjecie jest dobrze skomponowane, bo obiekt, ktory ma przyciagac wzrok jest umiejscowiony tak, ze wzrok sam ku niemu podaza. No dobra, niby sie zgadza, bo jesli nie ma tla, to gdzie ma spoczac wzrok - spoczywa na jedynym elemencie ktory jest na zdjeciu, ale nie tedy chyba droga do dobrej kompozycji....
Mimo tego co napisalem, to zdjecie moze byc wciaz bardzo dobre - to jest moja subiektywna diagnoza i nie mam patentu na nieomylnosc, ale jakos mi sie to na usta cisnelo....
Napisano 04 listopada 2006 - 18:54
To teraz mi wytłumacz po co sprzedawane są specjalne czarne tła do fotografii makro? Swoją drogą na czarnym tle żółty biedron też by fajnie wyszedł
To raz. Dwa - wiesz jakby wyglądała ta fotka gdyby biedronka siedziała na trawie? IDENTYCZNIE tylko tło byłoby brunatno-zielonkawe...
Chyba może mi się podobać jedno czy dwa ( drugie to skakun ) zdjęcia które zrobiłem w swoim życiu?z calym szcunkiem dla Autora rozplywajacego sie w achach o ochach
Otóż to - gusta się różnią po prostu...to jest moja subiektywna diagnoza i nie mam patentu na nieomylnosc, ale jakos mi sie to na usta cisnelo....
Napisano 04 listopada 2006 - 19:14
1. gdy napisales o czarnym tle, to cos mi sie przypomnialo. jeden z problemow polega na tym, ze czyms innym jest biale tlo, a zupelnie innym tlo przepalne (w rezultacie rowniez biale)
2. to dobrze ze Ci sie zdjecia podobaja - to podstawowa zasada - ja sobie moge pisac a Ty i tak wiesz swoje Do momentu kiedy nie zaczniesz robic zdjec komercyjnych, to przed wszystki Tobie musza sie podobac.
Napisano 04 listopada 2006 - 19:24
1. gdy napisales o czarnym tle, to cos mi sie przypomnialo. jeden z problemow polega na tym, ze czyms innym jest biale tlo, a zupelnie innym tlo przepalne (w rezultacie rowniez biale)
To teraz powiedz mi co rozumiesz pod pojęciem przepał? ale chyba zaczynam rozumieć - np tło mogło być szare, niejednolite itp. Normalnie te wszystkie 'itp.' byłyby na zdjęciu, ale po przepaleniu ich nie ma bo... są przepalone - białę tło jest jendolicie białe z natury... no więc moje było białe jak wspomniałem ( kartka papieru ). A że nie ma idealnie białęgo tła więc każde tło musi być przepalone tak czy siak - ehh, coś się zakołowałem... powiedz mi - jaka jest róznica między przepalonym białym tłem a białym tłem? jest białe? jest, więc o co chodzi? a białe wybrałęm dlatego że łądnie podświetla od spodu jak się mocniej lampą walnie...
2. to dobrze ze Ci sie zdjecia p odobaja - to podstawowa zasada - ja sobie moge pisac a Ty i tak wiesz swoje Do momentu kiedy nie zaczniesz robic zdjec komercyjnych, to przed wszystki Tobie musza sie podobac.
No nie do końca bo zdjecia robię nie tylko dla włąsnej przyjemności - również dla przyjemności innych o ile ktokolwiek czerpią jakąś przyjemnośc z oglądania moich fotek... ktoś? ktokolwiek? zadowole się belekim!
Napisano 04 listopada 2006 - 19:48
Napisano 04 listopada 2006 - 20:05
tylko i wylacznie dyskutujemy na temat tych zdjec. nie mam jakiegolowiek celu w zmianie widzenia fotografii przez Autora - jak sam napisalem - najwazniejsze, iz te zdjecia jemu sie podobaja - mi nie musza.
napisalem z czym nie do konca sie identyfikuje i co mi sie nie podoba - i tyle
Napisano 04 listopada 2006 - 20:06
Ach, no i jeszcze jedna rzecz. Zastanówmy się nad sensem zdjęć macro. Mają one za zadanie pokazywać to, czego człowiek nie zobaczy normalnie, lub musi się cholernie starać by to zobaczyć. Przynajmniej ja widzę macrow ten sposób. Pokazując zdjęcia robaszków chcę pokazać ludziom jak dokłądnie one wyglądają - ich najskrzytsze zakamarki ( bez skojarzeń! ). Kiedy robiłęm te zdjęcia sam byłem w wielkim szoku - oto widzę oczyy owada! albo mogę zobaczyć przezmiankę a w niej ciąg nerwów!!! dla mnie to było strasznie podniecające ( znów bez skojarzeń proszę )
Jedyne czego mi jeszcze brakuje to większa GO - nie wiem jak ją uzyskać tzn, wiem ze innym zestawem...
EDIT:
Chłopaki, błagam, jestem Dun, żaden 'Autor'
Napisano 04 listopada 2006 - 20:23
Napisano 04 listopada 2006 - 20:31
Gdzieś kiedyś też widziałem zdjęcia tego typu fotografii, ale jest ich mało, w każdym razie zdecydowanie mniej niż "klasyki".
Co do głebii ostrości - nie pamiętam, czy masz Dun lampę do macro, czy korzystasz z innych zestawów? Może problem tkwi w specjalistycznej lampie?