Ćmy - motyle nocy
Napisano 31 sierpnia 2007 - 20:34
Napisano 01 września 2007 - 00:12
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
Napisano 05 września 2007 - 21:56
Napisano 06 września 2007 - 07:19
Ręka przepalona i ten blink na zielono
może ... eeee nie ,
nic by nie pomogło tej fotce - chyba zrobiłeś ją z radośći chwili .
www.brzeziu.selia.pl
Napisano 06 września 2007 - 16:54
Napisano 06 września 2007 - 18:15
chyba zrobiłeś ją z radośći chwili .
Masz rację to była radość ze spotkania,mam inne fotki tej ćmy ,ale przypuszczam że też będą kiepskie
Napisano 06 września 2007 - 18:51
To jest oczywiście moje osobiste zdanie. Sama robiłam takie powiększenia tylko nie tak precyzyjne ale i sprzęt nie do tego. Przy którymś powiększonym obrazku zadałam sobie właśnie to pytanie.
Napisano 06 września 2007 - 19:28
Pokazuję takie zbliżenia bu zobaczyć świat "oczami owada" - OK, nie tak on wygląda ale tak by wyglądał gdybyśmy my byli tej wielkości
to trochę tak samo jak zdjęcia z mikroskopu elektronowego zawsze mnie fascynowały
Napisano 06 września 2007 - 23:16
Również po to, żeby przetestować możliwości różnych "konfiguracji sprzętowych" i "domowych wynalazków"
Wystarczą 2 powody?
Napisano 07 września 2007 - 08:50
Niestety z tym artyzmem można już polemizować. Bardziej by mi pasowało określenie swoistym artyzmem natury.
Natomiast wartości poznawcze to jest pewien proces, który zaczyna się o pewnego ogólniejszego planu i przechodzi do szczegółów. Gdyby nie podpis na zdjęciu ten który nie wie, że jest to oko owada i tak nie będzie wiedział.
Zatem pokazanie owada powiedzmy w skali 1:1 a potem szczegółu będzie wartością przyswajalną nawet bez opisu za to z większym oddzwiękiem choćby jako zdziwienie lub zdankiem "o fajne, tego nie wiedziałem".
Zatem celowość oślepiania stworzonka(z dużym prawdopodobieństwem trwałego uszkodzenia jego oczu) lampą tylko po to by pokazać co mi się udało jest dla mnie dość wątpliwą satysfakcją. Ale podkreślam dla mnie.
Napisałam ten post bo chciałam sprowokować pewną chwilę refleksji .
Napisano 07 września 2007 - 12:16
Mówisz o jakiejś konkretnej fotce? Nie robię dużych zbliżeń z lampą.Zatem celowość oślepiania stworzonka(z dużym prawdopodobieństwem trwałego uszkodzenia jego oczu) lampą
Napisano 07 września 2007 - 14:47
Napisałam ten post bo chciałam sprowokować pewną chwilę refleksji .
Bardzo słusznie, oby więcej takich prowokacji
Zatem celowość oślepiania stworzonka(z dużym prawdopodobieństwem trwałego uszkodzenia jego oczu) lampą
Bardzo ciekawa sprawa. W macro właściwie nie da się nie używać lampy, tzn. używa się jej w bardzo wielu wypadkach, nie tylko wtedy gdy gdy pokazujemy powiększenia pow 1:1 więc teoretycznie... no możemy oślepiać sporo owadów. Tak CHYBA jednak nie jest ( piszę "chyba" bo w sumie nie wiadomo - czytałem kiedyś świetne opowiadanie S/F o badaczach którzy odkryli nową planetę - pokryta była gęstymi chmurami i chcąc zbadać jej powierzchnię zeskanowali ją jakimiś promieniami które miały być bezpieczne dla zycia. Owszem były, ale dla życia ziemskiego - naukowcy po wylądowaniu odkryli prymitywną cywilizację "pingwinów" która sie dziwnie zachowywała - okazało się ze zostały oślepione "nieszkodliwymi" promieniami" ).
A nawet jeśli... no to pozostaje kwestia czy oślepienie modraszka czy innego pospolitego motyla rzeczywiście wyrządza jakieś szkody - więcej motyli zabije się podczas 10 minut jazdy samochodem letnim wieczorem...
Nie chciałbym być źle zrozumiany, nie mam zamiaru celowo oślepiać owadów czy im jakoś szkodzić i czułbym się lepiej gdybym miał pewność że nic im nie robię - bo pewności nie mam
Napisano 28 grudnia 2007 - 00:45
Napisano 28 grudnia 2007 - 09:40
Ciekawe co się z tego "klocka" wykluje.
Zmrocznik wilczomleczek
www.arachiusz.pl
Napisano 03 stycznia 2008 - 22:33
Moje wychowanki
Znaczy hodowla ?
www.brzeziu.selia.pl
Napisano 03 stycznia 2008 - 22:39
Napisano 03 stycznia 2008 - 22:44
45 troszkę nienaturalnie wyszło, ale ciekawie ustawione te twoje narożnice.
Technicznie wszystkie bardzo dobre