niemar, patrzylem na Twoj test i wyszedl super , ale uwazam ze f/9 to troche za duzo ,f/6.3 lub f/8 ale to juz max zeby byl , i ogniskowa na 250-280max i patyk stawiaj od razu tam gdzie Ci pasuje do ogniskowej ,a najlepiej to sprawdz prezy ogniskowej 300mm jaka odleglosc musi byc by AFostrzyl dobrze i tam ustaw badyl , nie dzis , to jutro , a przyleci , mieso tez b. blisko patyka , tak by sie skusil na patyk , uwazam ze jak pod te uwagi sie podporzadkujesz to masz zdjecia super , no i tak jak kolezanka pisala miej dwie dziory na obiektyw , lub jedna ale wyposrodkuj tak by pasowala do zdjec na ziemi jak i na patyku , zeby nie bylo czuc tak mocnego braku perspektywy

kilka postow wyzej pisales cos na sprzet , ze nie da rady lub cos w tym stylu , uwierz mi , ze to jest blad , sprzet tylko trzeba poznac do jakich mozliwosci sie on nadaje i trzeba z niego wydobyc jak najwiecej ile mozna , a wiem ze mozna , tylko na to trzeba treningu , testow , ja wiem ze 400mmi inne szkla tego nie wymagaja , ale za to jednak sie placi , ale tez i 400mm testowalem i to sporo