Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czatownia w budowie - niemar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#81 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 20:53

to materiał masz na miejscu

jest troszke tego na miejscu, ale deski na szkielet wezme od siebie

pomyśl (pewnie już to zrobiłeś) o kierunku światła

praktycznie do 12 bede miał za soba a potem zboku

Patyk wydaje się być daleko

to ten sam co na fot.17 a tam ogniskowa to 290mm

P.S. A obiektyw to jaki masz?

sigma 135-400
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#82 niemar

niemar

Napisano 13 grudnia 2008 - 21:09

Sosna nie zrobi cienia ? Tak tylko sobie dewaguję ;-)

#83 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 21:16

raczej nie ,ale zerkne jeszcze na to podczas budowy
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#84 niemar

niemar

Napisano 13 grudnia 2008 - 22:17

Potrzebna mi szybka pomoc (tak zanim pójdę spać i wyjadę jutro na łowy). Czy da się zrobić fajne ujęcia stosując wstępne podnoszenie lustra? Pstryknąć się da, ale chodzi o praktyczne efekty z opóźnienia 2s. Ile fotek wyjdzie w zamierzony sposób (kadr, ruch modela).

Pisaliście o poznaniu sprzętu itd. Zrobiłem mały test przy słabym oświetleniu, przy użyciu statywu. Wiem, że może temat zdjęcia nie najlepszy. Mały crop z kadru. EXIF: 404mm(dla małego obrazka), f/5.0 1/1.6s ISO 100.

18. Normalnie
Dołączona grafika

19. Wstępne podnoszenie 2sek.
Dołączona grafika

Na ile mój test ma sens? Czy przy takich czasach to norma? Czy w terenie zakładając krótsze czasy wyjdzie dobrze bez wstępnego???

P.S. Trochę to by tłumaczyło niedoskonałości mojego myszaka.

#85 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 22:35

Nie widzę exifa. Ale myslę że w terenie wstępne podnoszenie lustra nie da żadnego zauważalnego efektu a tylko zepsuje dużo fotek.

#86 niemar

niemar

Napisano 13 grudnia 2008 - 22:40

cobrettti czyli przy lepszym świetle będzie ok?
Pozostaje mi przetestować w terenie, ale wolę jechać "świadomy" co robić.

EXIF: 404mm(dla małego obrazka), f/5.0 1/1.6s ISO 100.

#87 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 22:45

kombinowałem tak focąc czaplę z 300 +2xtc i właśnie to opóźnienie 2 sek dało najlepsze efekty.. ale czapla statyczna bardzo była...
tu o tym pisałem: http://www.fotoprzyr... ... .htm#87074

#88 Tomek Wyszyński

Tomek Wyszyński
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 23:36

Czy da się zrobić fajne ujęcia stosując wstępne podnoszenie lustra? Pstryknąć się da, ale chodzi o praktyczne efekty z opóźnienia 2s. Ile fotek wyjdzie w zamierzony sposób (kadr, ruch modela).

Ja bym się w to nie bawił. O ile chcesz focić myszołowa który spokojnie siedzi i dłubie w piórach to może i dasz radę, ale przy mniejszych modelach - sikorka, sójka itd. to wydaje mi się to niewykonalne! Fotki które pokazałeś są ewidentnie poruszone. Masz słaby statyw chyba i pewnie za nerwowo wciskasz spust migawki. Z fotografowaniem jak ze strzelaniem - weź głęboki wdech i delikatnie wciśnij spust ;-) Poza tym, jeśli dobrze kojarzę, nie masz obiektywu z mocowaniem statywowym, a do tego jeśli twój statyw jest mało stabilny to praktycznie fotografowanie z ogniskowymi 300 - 400 mm kompletnie odpada przy słabym świetle. Po prostu podczas fotografowania zestaw wpada w takie drgania, że chyba lepiej zrezygnować ze statywu i podpierać sobie obiektyw (osłonę przeciwsłoneczną) o konstrukcje budy. Ja tak miałem przy sigmie 70-300 i chińskim statywie.
********** Powiedziały krety: "Ludzie są ciemni, potrzebne im światło!" :-P Nikon + szkła + statyw :mrgreen: ************ Jak kto chce to niech zerknie : http://tomaszwyszynski.manifo.com/ :aaa_uf: :arow: http://www.zpfp.slask.pl/

#89 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 08:13

niemar, tak przy lepszym świetle powinno być ok. Jaki masz statyw? Tak jak radziTomek Wyszyński, powinieneś podpierać końcówkę obiektywu na budzie to powinno zniwelować trochę drgań.

#90 niemar

niemar

Napisano 14 grudnia 2008 - 12:36

Jaki masz statyw?

Velbon Sherpa 600r.
Na budzie nie oprę, bo nie bardzo jest o co (zobacz z czego ją postawiłem).
Na łowach już dziś byłem, ale później coś napiszę. Wiało tak, że... Gorący prysznic już wziąłem.

#91 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 15:27

Za czasów olympusa :mrgreen: zdecydowałem sie na sigmę 135-400mm zamiast zuiko gdyż miała mocowanie statywowe a przy takiej wadze to bardzo pomocne. Ja bym ci radził żeby kupić wężyk spustowy i nim strzelać foty. Ja jak miałem olympusa i chiński statyw to to robiłem zdjęcia z samowyzwalaczem 2s. Pokazuj zdjęcia ciekawy jestem... :-)

#92 tronk

tronk
  • Użytkownik
  • 132 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 16:08

zdjęcia mojego namiotu. Po zamaskowaniu wsrodku zrobiło się tak jakoś mało miejsca.. Scianki nie wytrzymały i się powginały do środka.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

podłoga, teraz nie potrzebuje krzesełka ;-)
Dołączona grafika

#93 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 16:44

tronk, Super to wymyśliłeś z tym "krzesełkiem" Dobre maskowanie, czekamy na efekty :hophop:

#94 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:21

tylko chyba trochę w tyłek ciągnie :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#95 Tomek Wyszyński

Tomek Wyszyński
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:21

Nie chcę być złym prorokiem, ale efekty mogą być takie, że jak spadnie troszkę śniegu i powieje, to może się okazać, że z czatowni zrobił się naleśnik.
********** Powiedziały krety: "Ludzie są ciemni, potrzebne im światło!" :-P Nikon + szkła + statyw :mrgreen: ************ Jak kto chce to niech zerknie : http://tomaszwyszynski.manifo.com/ :aaa_uf: :arow: http://www.zpfp.slask.pl/

#96 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:43

Tomek Wyszyński, podzielam twoje obawy, ta czatownia jest bardzo delikatna i maskowanie pewnie odpadnie po jakimś deszczu i wiaterku do tego taki kopiec będzie wzbudzał ciekawość ludzi.
Wojtek

#97 niemar

niemar

Napisano 14 grudnia 2008 - 22:13

taki kopiec będzie wzbudzał ciekawość ludzi.

Wstawił bym tą czatownię w te trawy, albo tam, gdzie widać na zdjęciu wiaderko, bo Ostapowicz może mieć sporo racji.

Moja dzisiejsza wyprawa była bardzo pouczająca. Ok. 7:20 byłem na miejscu. Zdążyłem obniżyć max dziurę pod obiektyw i po 20 min usłyszałem kruka i myszołowy (dwa jak sądzę). Wyraźnie słyszałem łopot skrzydeł nad czatownią, krążyły, krążyły i po chwili rozległa się cisza... Siedziałem, dumałem, co mogło im nie podpasować? Przesiedziałem tak z 1,5 godz. i znowu usłyszałem pełne nadziei popiskiwania myszaka. Ale nadal nic nie lądowało. Może za blisko badyl? Może mnie widziały jak wchodzę do czatowni... I tak dotrwałem do 10:00, myśląc jak to na forum napisać, że z łowów tym razem nici? Więc jeszcze szybko piszę SMS do domku, że wracam... Mam już wychodzić... Pojawił się myszak, gdzieś w oddali słychać niecierpliwego kruka. Buteo Buteo na badylu i bacznie się rozgląda przez kilka minut. Wzorem Jarosława Dębskiego kręcę komórką krótki filmik przez wizjer aparatu. W końcu siada do śniadania. Pstrykam klika fotek, co którąś z wstępnym podnoszeniem lustra, ale pozy modela wychodzą aż nadto przypadkowe. Nasycony siada na badylu. Przekierowywuję aparat, ale nie zdążyłem, odleciał. Albo go spłoszyłem, albo hałas w oddali przypominający wystrzały z broni. Siada na odległym drzewie (fot. 22), czekam jeszcze pół godziny, ale już nie przylatuje. W drodze powrotnej widzę obiecujące ślady na drodze(fot. 23), bardzo duże. Daniele, albo jeleń, ale jelenia jeszcze nie spotkałem, ani tutaj, ani w ogóle.

20.
Dołączona grafika
21.
Dołączona grafika
22.
Dołączona grafika
23.
Dołączona grafika

#98 Tomek Wyszyński

Tomek Wyszyński
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 23:55

niemar, następnym razem zamaskuj trochę mięsko tak, aby nie widział go obiektyw, bo z taką "padliną" ptak wygląda raczej nieciekawie. No i mięsko dawaj troszkę dalej od patola, żeby Ci w kadr nie właził. Poza tym to pozostaje tylko pogratulować wytrwałości! Powodzenia ;-)

#99 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 15 grudnia 2008 - 08:07

Tomek dobrze radzi, takie czyste sklepowe mięcho nie najlepiej się prezentuje. Może trochę je podkop będzie mniej widoczne. Co do tropów ciężko po zdjęciu powiedzieć, ale daniel jest niewielkim zwierzem i rozmiarowo przypomina nasze sarny. Jeżeli trop był spory to raczej nie mógł być to daniel. Jeżeli uda mi się dziś wyrwać z pracy to pokażę później tropy daniela. Daniel jest bardzo przywiązany do swojej ostoi i raczej rzadko migruje, także jeżeli jesteś często w terenie to raczej spotkałbyś drania :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#100 Mikouak

Mikouak

Napisano 15 grudnia 2008 - 08:56

niemar, duuużo lepsza jakość niż poprzednim razem. Gratki :thumbsup:
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...