Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Czatownia w budowie - niemar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#121 niemar

niemar

Napisano 21 grudnia 2008 - 18:38

obilem gabka dla ocieplenia a na wszystko poszła skóra gumowana

Jakie materiały? Czytam i nadal nie wiem coś tam porobił? Masz więcej zdjęć?
No i życzę oczywiście OWOCNEGO czatowania.

P.S. Nie mądruję się, ale z mojego malutkiego doświadczenia: może z zewnątrz jeszcze więcej traw? Przynajmniej uchronisz ją przed zwierzakami, tymi na 2 nogach... Co jeszcze? Widzę, że dziura na obiektyw jest dość wysoko, też tak zbudowałem, teraz mam już dużo niżej obiektyw ;-) Pomyśl. Powodzenia.

#122 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:12

Jakie materiały?

Gabka i skóra gumowana
29
Dołączona grafika
użytkownicy golfów i volvo jak dotkną deske rozdzielcza to beda wiedziec oco chodzi :mrgreen:
niemar-oprócz dziury widocznej na zdjęciu,która jest na wysokości patyka jest jeszcze jedna przy samej ziemi ;-)
30 w trakcie obijania
Dołączona grafika
jedyny mankament dzisiejszej budowy.troszke mnie przewiało i tak jakby niemoge lewa reka ruszać bo w łopatke coś mi wlazło :cry:
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#123 niemar

niemar

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:31

Na 30 wygląda na dużo większe, niż podpowiadała wyobraźnia z poprzednich fotek. Życzę zdrówka.

#124 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 21 grudnia 2008 - 22:07

Ja też zacząlem budowę czatowni ale na jelenie no i powoli kończę. Dla ochrony przed deszczem i chłodem całość obiłem termonieprzepuszczalną włókniną (okrycie na stosach buraków cukrowych) którą potem czarnym,zielonym i brązowym sprayem obrobiłem!

Jutro idę dokładnie wybrać miejsce, bo propozycję już mam. Choć o dobry teren na jelenie u mnie nie trudno (na jakiś 200 hektarach lasu szlaja się ok200-300sztuk)
;-) :-> :-D Raczej trzeba uważać żeby nie stratowały ;-) :-> :-D

No a we wtorek jadę budę rozlokować... a po wigilii ...mam nadzieję że będzie się działo! :box:
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#125 niemar

niemar

Napisano 22 grudnia 2008 - 13:04

Ciekawe co tam za budkę stworzyłeś, może coś wrzuć? Powodzenia oczywiście.

#126 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 13:14

wrzuce wrzuce jak ją wyniosę jutro w teren!
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#127 niemar

niemar

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:43

Kopia z BEZKRAWYCH ŁOWÓW:

Mi udało się namówić żonkę, żeby dzisiaj rano pozwoliła mi na mały wypad. Wszystko przygotowane (nie dostałem porcji rosołowych, więc w ramach wigilii dostały lepsze jedzonko ;-) ). Wstałem i o 6:30 byłem już w drodze. Niestety czatownia troszeczkę się rozpadła, przednia ściana wpadła do środka, ale 20 min reperacji i stało jak dawniej. Więc wyrzucam mięsko, zaczynam wieszać siatkę i koc (bo taką mam tylną ścianę) i słyszę kruka. No ale nic, koc trzeba powiesić do końca... Wieszam i w między czasie spoglądam przez wizjer, a tu bestia zżera mi przynętę. Myślałem, że to ten kruk, a tu już dawno myszak na śniadanku. Plan był taki, żeby zrobić mu ładne zdjęcie na patyku, ale jak już siedzi przy stole strzelam 20 zdjęć i nagle bez zająknięcia odlatuje... W jego miejsce zdaje się lądować drugi, większy, w towarzystwie kruków i srok. Ale ten porywa całą porcję ( i tu rada dla czatujących - wykładajcie 'kilka' kawałków, bo mi ww ten sposób odleciała cała przynęta). Porywający się do lotu "większy myszołów" żegna mnie białym ogonem by wylądować bardzo daleko od budy. Już wiem, że miałem okazję spotkać bielika. Klikam sporo fotek na najdłuższym końcu (ekw. 600mm), ale za nic nie mogę uzyskać ostrości. Dopiero po chwili spostrzegam, że mam przed obiektywem gałązki. Ale jest już za późno. Słyszę jeszcze przez chwilę myszołowa płaczącego za straconym posiłkiem... Fotki niestety tylko dokumentacyjne. CDN...

#128 niemar

niemar

Napisano 24 grudnia 2008 - 13:55

..CDN zdjęcia wrzuciłem do bezkrwawych. A tak wygląda czatowanie z myszołowem [przez wizjer] (pliki po 600kB z Nokii przekonwerterowane do formatu avi):

www.republika.pl/niemar/One/Wideo/Wideo002.avi
www.republika.pl/niemar/One/Wideo/Wideo003.avi
www.republika.pl/niemar/One/Wideo/Wideo004.avi
www.republika.pl/niemar/One/Wideo/Wideo005.avi

#129 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 grudnia 2008 - 23:13

marcinm, a w jaki sposób tam wchodzisz ? :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#130 Mikouak

Mikouak

Napisano 25 grudnia 2008 - 08:51

niemar, fajny pomysł z tymi filmikami :-D
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#131 niemar

niemar

Napisano 25 grudnia 2008 - 20:08

Pomysł kradziony :cry: Tak jak pisałem, Jarek Dębski z Olympusclub mnie zainspirował swoim filmem przez wizjer E-1.

#132 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 10:17

a w jaki sposób tam wchodzisz

z boku mam ta gume przecieta po długości
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#133 Quechua

Quechua
  • Użytkownik
  • 411 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:07

niemar, mogę i ja się podpiąć? ;-)

Więc teren znalazłem:

31.
Dołączona grafika

32.
Dołączona grafika

33.
Dołączona grafika

Teraz nie wiem co dalej, chciałem zbudować stałą czatownię na myszaki, ew. sarny jak się zapuszczą :-) Oczywiście dalej mam Lumixa FZ18... Ale nie sprzęt jest najważniejszy... Doświadczenie trzeba zbierać. Macie jakieś propozycje na wzmocnienie czatowni? Dodam, że sporo dzików się tam kręci, więc, żeby była "mocna" :-)

6d + 24-105 4 L + 85mm 1.8 + 40MM F/2.8 + 50d + 055XPROB + 804RC2

www.przemekbicki.pl

#134 niemar

niemar

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:17

niemar, mogę i ja się podpiąć? ;-)

Jasne :)

A gdzie masz słońce? Z jakiego kierunku? Mam wrażenie że za plecami masz północ, a przed obiektywem południe...

#135 Quechua

Quechua
  • Użytkownik
  • 411 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:24

Najlepiej przedstawi Ci to zdjęcie - widać cień od światła słońca:

34.
Dołączona grafika

Zdjęcie robione dzisiaj ok. 12 ;-)

www.przemekbicki.pl

#136 niemar

niemar

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:41

No to jeśli dobrze rozumiem, to zamierzasz robić zdjęcia "z traw" w kierunku fotografa ostatniego zdjęcia? Jeśli tak, to będzie pod słońce, skutki znasz?

#137 Quechua

Quechua
  • Użytkownik
  • 411 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:46

Nie ;-) Światło będzie po lewej, nawet bardziej po tylnej lewej, tak jak pokazuje druga strzałka (kierunek fotografowania.) Fotograf z 34 był po lewej stronie fotografa z 33. Padlinę mogę wykładać także bardziej po prawej.

35.
Dołączona grafika

www.przemekbicki.pl

#138 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:46

"Macie jakieś propozycje, jak i z czego zbudować czatownię? "

żartujesz sobie ? ...

kurcze no trochę własnej inicjatywy tyle raz już o tym było, że się nie chce nic pisać.

Dobrą czatę zrobisz z tego co masz pod nosem, moja stoi już pół roku a jest wykonana z tego co znalazłam. Są i solidniejsze a co za tym idzie wygodniejsze i cieplejsze. Wszystko zalezy od Ciebie i okolicy w jakiej stawiasz czatownie.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#139 Quechua

Quechua
  • Użytkownik
  • 411 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:49

Qelka, wiem, że mnie nie lubisz :-) Właśnie przeglądałem wszystkie czatownie i najbardziej spodobała mi się Niemara, jednak pytam, bo nie mam doświadczenia - może dobór materiału zależy od terenu i oczekiwałem na jakieś rady.

www.przemekbicki.pl

#140 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 28 stycznia 2009 - 21:55

a gdzie ja powiedziałam, że nie lubię ? Poprostu piszesz z czego zbudować w temacie w którym masz pokazane już dwie czatownie a w kilku innych jeszcze inne. Nic innego chyba nie odkryjemy. Ot bierzesz kawał dechy albo większe konary i masz stelaż. Wypełniasz ścianki jakimś materiałem a było kilka ciekawych propozycji np. agrowłóknina wydaje się być dobrym pomysłem. Na o porządne maskowanie z materiału zastanego i najtańszym kosztem masz czatę.

Są siatki, namioty i tym podobne ...